Tenis

Da li je ovo prva mala Novakova pobeda? Sudiće tročlano sudsko veće, Đoković opet u hotelu "Park"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/01/2022

-

09:24

Da li je ovo prva mala Novakova pobeda? Sudiće tročlano sudsko veće, Đoković opet u hotelu "Park"
Da li je ovo prva mala Novakova pobeda? Sudiće tročlano sudsko veće, Đoković opet u hotelu "Park" - Copyright Tanjug AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Tročlano sudsko veće sudiće u slučaju Novaka Ðokovića, a upravo je to i zatražio advokatski tim najboljeg tenisera na svetu, preneo je Rojters. Advokatski tim Novaka Đokovića naime, zatražio je tročlano veće kako bi se proces znantno skratio i kako bi se otišlo direktno na odluku tročlanog veća koje bi svakako usledilo nakon što bi jedan sudija doneo odluku ukoliko dođe do žalbe, dok je njihov kolega s druge strane Stiven Lojd bio protiv toga.

profimedia

 

U Novakovom advokatskom timu su bili advokati, Pol Holdenson i Nik Vud, i oni su, prema pisanju australijskih medija, zatražili da odluku u ovom predmetu donese tročlano sudsko veće. Kako navode suđenje će voditi vrhovni sudija Džejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan. Australisjki mediji navode i da je ovo mala pobeda Đokovićevog tima s obzirom na to da će srpski teniser odmah doći do epiloga da eventualno pobije trenutno oduzimanje vize i da nastavi sa treninzima kako bi se pripremio za početak Australijan opena.

Novak opet u hotelu "Park"

Inače, iako je sinoć u medijima objavljeno da je Novak odvezen na tajnu lokaciju, ipak je informacija o tome gde je smešten procuirila. Teniska zvezda Novak Đoković odvedena je u hotel Park, pritvorski centar Karlton, gde je bio zatočen nakon prvog poništenja vize.

 

 

Đoković je, piše" The Age" delovala smireno i staloženo, na sebi je imao zelenu trenerku i džemper a na licu je nosio belu masku. Prevezli su ga u belom sedanu.

Mala grupa pro-izbegličkih demonstranata bila je ispred kapije hotela sa transparentima koji su pozivali na puštanje tražilaca azila koji su zadržani u toj ustanovi.

Ranije popodne, Đpković je pod policijskom pratnjom sproveden iz kancelarije advokata u hotel Park.

Noćas ga saslušala imigraciona služba

Ianče, imigraciona služba Australije saslušala je noćas Novaka Đokovića, čime je počeo njegov imigracioni pritvor. Nakon toga je održano kratko inicijalno saslušanje pred Saveznim sudom, po žalbi Novakovih advokata na odluku ministra za imigraciju Aleksa Houka da mu se ponovo ukne viza.

profimedia

 

Slučaj se vodi pred Federalnim sudom i pred novim sudijom, a ministar Houk je u obrazloženju za ukidanje vize naveo da je Đoković "nevakcinisana osoba visokog profila". Konačna odluka očekuje se na saslušanju koje je zakazano za subotu u 23.30 po centralnoevropskom vremenu (nedelja 9.30 po lokalnom).

Australijska vlada smatra da Đokovićevo prisustvo tokom dve nedelje na Australijan openu može da dovede živote i javni red u rizik tako što bi to moglo da "pojača antikavserska osećanja" i da dovede do zanemarivanja pravila za sputavanje kovida, piše portal The Age.

profimedia

 

Kako piše taj australijski medij, ministar Aleks Houk je naveo da je nevakcinisani Novak Đoković ušao u Australiju sa validnim medicinskim izuzećem i da postoji mali rizik za širenje virusa dok je u Australiji zbog njegove skore infekcije. Navodi se da je vlada napustila poziciju da raspravlja Novakovom medicinskom izuzeću.

Za Novaka Đokovića koji je postavljen za prvog nosioca Australijan opena situacija se prilično zakomlikovala, a njegov nastup na turniru koji počinje u ponedeljak je neizvestan nakon što je australisjki minstar za imigraciju Aleks Houk iskoristio svoje pravo i doneo odluku da mu ponovo ukine vizu.

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Ðoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova i australijske granične službe. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", objasnio je Houk u saopštenju.

Podsetimo, Federalni okružni sud je u ponodeljak dozvolio Đokoviću da ostane u Australiji, pošto mu je viza bila prvobitno ukinuta po dolasku na aerodrom u Melburnu 6. januara, nakon čega su njegovi advokati uložili žalbu, a on je vreme do odluke proveo u karantin u hotelu Park koji se koristi za migrante. Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa.

Međutim, nakon odluke ministra Houka da ponovo ukine vizu Đokoviću, advokati tenisera su uložili žalbu i dve strane su se vrlo brzo ponovo našle pred istim sudom i pred istim sudijom koji je odlučivao u prvom slučaju, Entonijem Kelijem. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport