Tenis

Pravna bitka Novaka Đokovića za ostanak u Australiji: Njegovi advokati žele da odlučuje sudsko veće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/01/2022

-

00:01

Pravna bitka Novaka Đokovića za ostanak u Australiji: Njegovi advokati žele da odlučuje sudsko veće
Pravna bitka Novaka Đokovića za ostanak u Australiji: Njegovi advokati žele da odlučuje sudsko veće - Copyright Tanjug AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Imigraciona služba Australije saslušala Novaka Đokovića, čime je počeo njegov imigracioni pritvor. Nakon toga je održano kratko inicijalno saslušanje pred Saveznim sudom, po žalbi Novakovih advokata na odluku ministra za imigraciju Aleksa Houka da mu se ponovo ukne viza. Slučaj se vodi pred Federalnim sudom i pred novim sudijom, a ministar Houk je u obrazloženju za ukidanje vize naveo da je Đoković "nevakcinisana osoba visokog profila". Konačna odluka očekuje se na saslušanju koje je zakazano za subotu u 23.30 po centralnoevropskom vremenu (nedelja 9.30 po lokalnom)

Najvažnije o slučaju: 

  • Imigraciona služba obavila intervju sa Novakom Đokovićem na tajnoj loakciji, čime je počeo njegov imigracioni pritvor
  • Održano je inicijano saslušanje pred Saveznim sudom i pred novim sudijom Dejvidom O'Kalahanom
  • Konačna odluka o tome da li će Đoković moći da ostane u Australiji i zaigra na AO očekuje se posle saslušanja koje je zakazano za nedelju u 9.30 po lokalnom vremenu (subota 23.30 po centralnoevropskom)
  • Ministar Aleks Houk u obrazloženju odluke o ukidanju vize naveo da je Đoković imao validno medicinsko izuzeće, ali je rekao da je on "nevakcinisana osoba visokog profila", što znači da je vlada promenila ugao slučaja

00.53 Advokati Đokovića i vlade predaće svoje podneske

Očekuje se da tokom dana Đokovićev pravni tim i vladin predstavnik predaju svoje podneske i dokumente. Novakov tim ima rok za to do podneva po lokalnom vremenu, a tužilac do 22 časa. 

U dokumentima bi trebalo da se vide tačni argumenti zbog kojih advokati srpskog tenisera smatraju da je odluka ministra da mu se ukine viza "neracionalna", kao i argumenti druge strane, odnosno zašto vlada smatra da bi Đoković trebalo da bude deportovan.

00.42 Saslušanje završeno, sledeće suočavanje u nedelju

Inicijalno saslušanje je veoma brzo završeno, posle kraće diskusije o tome da li bi o konačnoj odluci trebalo da odlučuje jedan sudija ili puno sudsko veće. Sudija O'Kalahan je rekao da je sledeće saslušanje zakazano za nedelju u 9.30 po istočnoaustralijskom vremenu i da će biti obavljeno na daljinu. 

00.35 Razmatra se da proces vodi sudsko veće

Sudija je otvorio pitanje da li bi odluku trebalo da donese jedan sudija ili puno sudsko veće. Advokati Novaka Đokovića su se založili za sudsko veće, dok je zsatupnik australijske vlade rekao da on sa time nije saglasan. "Smatramo da nema opravdanja da se iskače iz onoga što je uobičajeno", rekao je Stiven Lojd.

Sudija O' Kalahan je naveo da će o tome biti doneta osluka i da će obe strane biti obaveštene. 

00.22 Počelo saslušanje pred Saveznim sudom

Inicjalno saslušanje pred Saveznim sudom je počelo. Na početku je sudija O'Kalahan rekao da je svrha saslušanja da se potvrdi transfer slučaja iz Federalnog okružnog suda i da se razmotre proceduralna pitanja za saslušanje koje je zakazano u nedelju. Sudija je otvorio i pitanje da li bi odluku trebalo da donese jedan sudija ili puno sudsko veće.

Tanjug AP/Mark Baker

 

23.40 Detalji o imigracionom pritvoru

Razgovorom sa imigracionim vlastima počeo je i ranije dogovoreni imigracioni pritvor Novaka Đokovića. Ta odluka je doneta na inicijalnom saslušanju pred Federalnim okružnim sudom. Novak je intervjuisan na lokaciji koja nije otkrivena što su obe strane u slučaju dogovorile, piše CNN.

Navodi se da će dva granična policajca ispratiti Đokovića do kancelarije njegovih advokata, gde će njegov slučaj biti predstavljen pred Saveznim sudom. Lokacija na kojoj će se Đoković sastati sa graničnim službenicima će ostati tajna da bi on bio bezbedan i da bi se izbegao "medijski cirkus", piše CNN 

23.35 Gde će moći da se prati saslušanje pred Federalnim sudom?

Slučaj po žalbi Đokovićevih advokata počeće pred Federalnim sudom u 00.15 po centralnoevropskom vremenu. Objavljeno je da će inicijalno saslušanje moći da se prati uživo na Jutjub kanalu suda.

23.06 Australijski mediji o Đokoviću

Slučaj vize Novaka Đokovića i njegovo učešće na prvom grend slem turniru u sezoni već danima je jedna od glavnih tema u svetskim, ali i australijskim medijima. Naslovne strane mnogih medija u Australiji jutros su osvanule upravo sa tom pričom i odlukom ministra Houka. Na naslovnoj lista "Herlad Sun" stoji "Vlada je konačno načinila potez u Đokovićevom debaklu s vizom i odluka je 'Napolje'". I na naslovnoj strani "The Age" dominira velikim slovima ispisana poruka "Napolje" uz reči da je teniskoj zvezdi poništena viza. 

22.40 Ministar naveo da je Novak imao validno izuzeće, ali vlada sada stavila akcenat na drugu stvar

Australijska vlada smatra da Đokovićevo prisustvo tokom dve nedelje na Australijan openu može da dovede živote i javni red u rizik tako što bi to moglo da "pojača antikavserska osećanja" i da dovede do zanemarivanja pravila za sputavanje kovida, piše portal The Age.

Kako piše taj australijski medij, ministar Aleks Houk je naveo da je nevakcinisani Novak Đoković ušao u Australiju sa validnim medicinskim izuzećem i da postoji mali rizik za širenje virusa dok je u Australiji zbog njegove skore infekcije. Navodi se da je vlada napustila poziciju da raspravlja Novakovom medicinskom izuzeću. Umesto toga, slučaj je sada prebačen u Savezni sud i vodiće se na novim temeljima pred sudijom O'Kalahanom. 

Ministar Houk je Đokovića opisao kao "nevakcinisanu osobu visokog profila" koja, kako je rekao, nije poštovala kovid pravila kao što je izolacija posle pozitivnog testa. On smatra da Đokovićevo prisustvo u Australiji može da ohrabri druge da se ponašaju kao što se on prethodno ponašao, što može dovesti do širenja virusa i ozbiljnog rizika za zdravlje drugih. 

22.22 Predviđeno da intervju sa imigracionim službenicima traje dva sata

Nema zvaničnih informacija o razgovoru Đokovića sa imigracionim službenicima, za koji je predviđeno da traje dva sata. 

22.13 Advokatica iz Australije: Teško je predviteti kako će se slučaj završiti

Veoma je teško podneti žalbu na odluku ministra, rekla je ranije za Euronews Srbija advokatica iz Brizbejna Nada Martinović. Ona je navela da žalba ima potencijal samo ako ministar pogreši u proceduri, ili se ne pridržava zakona. Rekla je i da je teško predvideti šta će se dalje dogoditi sa slučajem Novaka Đokovića. 

21.50 Šta očekuje Novaka Đokovića narednih dana?

Saslušanje pred imigracionom službom je zakazano za 8 sati po lokalnom vremenu (22 po centralnoevropskom). Od tog momenta trebalo bi da počne imigracioni pritvor koji bi obezbeđivala dva imigraciona policijska službenika. Zatim se očekuje i saslušanje pred sudom u 10.15 po lokalnom vremenu. Nakon saslušanja Novak bi trebalo da bude u imigracionom pritvoru na lokaciji koja nije otkrivena. Konačna odluka očekuje se na saslušanju u nedelju ujutru po lokalnom vremenu

Tanjug/AP/Mark Baker

 

Za Novaka Đokovića koji je postavljen za prvog nosioca Australijan opena situacija se prilično zakomlikovala, a njegov nastup na turniru koji počinje u ponedeljak je neizvestan nakon što je australisjki minstar za imigraciju Aleks Houk iskoristio svoje pravo i doneo odluku da mu ponovo ukine vizu.

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Ðoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova i australijske granične službe. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", objasnio je Houk u saopštenju.

Podsetimo, Federalni okružni sud je u ponodeljak dozvolio Đokoviću da ostane u Australiji, pošto mu je viza bila prvobitno ukinuta po dolasku na aerodrom u Melburnu 6. januara, nakon čega su njegovi advokati uložili žalbu, a on je vreme do odluke proveo u karantiku u hotelu Park koji se koristi za migrante.

Tanjug/AP/Mark Baker

 

Međutim, nakon odluke ministra Houka da ponovo ukine vizu Đokoviću, advokati tenisera su uložili žalbu i dve strane su se vrlo brzo ponovo našle pred istim sudom i pred istim sudijom koji je odlučivao u prvom slučaju, Entonijem Kelijem. 

Na tom kratkom saslušanju je odlučeno da se slučaj prebaci na Savezni sud. Potvrđeno je da će se Đoković sastati sa imigracionim zvaničnicima u 8 časova po lokalnom vremenu (22 po centralnoevropskom). Posle tog sastanka Đokovićev pravni tim i zastupnici australijske vlade ponovo su se suočili na sudu, na veoma kratkom inicijalnom saslušanju pred Saveznim sudom.

Novo saslušanje zakazano za subotu u 23.30 po centralnoevropskom vremenu. 

Đokovićev advokat je prethodno otkrio da australisjka vlada želi da on bude deportovan zbog toga što bi "podstakao antivakcinalne stavove". On je tu tvrdnju ocenio "očigledno neracionalnom".

Sudija Entoni Keli je ranije naložio iimgracionim službenicima da se obavežu da neće deportovati Novaka Đokovića iz Australije dok je njegov pravni spor u toku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport