Fokus

Advokatica iz Australije: Teško je žaliti se na odluku ministra, ocenjeno da bi ostanak Đokovića ohrabrio antivaksere

Komentari

Autor: Euronews

14/01/2022

-

12:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jako je teško predvideti šta će se dalje desiti sa slučajem Novaka Đokovića. Sudski postupak je u toku, saslušanje je u toku, razlozi se konstantno menjaju, pa je pitanje da li će doći do nekog većeg suda, ili će se razjasniti danas-sutra, ističe za Euronews Srbija Nada Martinović, advokatica iz Brizbejna.

"Interesantno je to što se razlozi uvek menjaju, a deluje da je glavni argument večeras, to što bi njegov ostanak ohrabrio antivaksere u Australiji", naglasila je.

Znamo, dodaje Martinović, da su advokati Novaka Đokovića podneli žalbu Federalnom sudu, a sudski proces je trenutno u toku, kao i da teniser neće ponovo biti u migraniconom pritvoru.

"Moram da naglasim da je veoma teško podneti žalbu na odluku ministra. Pitam se da li bi to došlo do nekog većeg suda. To je jako teško predvideti, s obzirom na to da je teško i podneti žalbu na odluku ministra. Žalba se može podneti samo ako ministar pogreši u proceduri ili se ne pridržava zakonu", naglašava advokatica.

Mnogi se pitaju da li pi prvobitno odugovlačenje odluke ministra moglo da utiče na odluku suda, odnosno zašto je ministar izrazio svoje obrazloženje u poslednjem trenutku, ali Martinović ističe da jeste postavio time svoj pravni tim u tešku poziciju.

"Naravno, saslušanje je još u toku, ali koliko sam ja čula, ministar bi da odluči do nedelje kako će sada", objašnjava naša sagovornica.

Nada Martinović naglašava da je najbolji teniser sveta trenutno u izuzetno teškoj situaciji.

"On mora a se priprema za Australian Open, a sudski proces je i dalje u toku. On je pod ogromnim stresom. Meni je drago što neće biti migracionom pritvoru jer su mu već bile uskraćene prilike da trenira tenis", zaključila je advokatica iz Brizbejna.

"Osnove stava ministra veoma labave"

Euronews TV

Doktor Petar Pješivac iz Melburna smatra da će Novak Đoković dobiti ovu pravnu bitku, jer su osnove na kojima je ministar zasnovao svoje mišljenje veoma labave.

"Zasniva se ta odluka na javnom interesu. To je tako jedan širok termin, pre svega, javni interes ove zemlje je da Novak učestvuje na turniru. To je čovek koji donosi turizam, novac, koji daje izazov drugim igračima koji dolaze ovde u nadi da će izvući Novaka ne bi li oprobali svoje umeće. Novak donosi ovoj zemlji novac, nikad nije doneo ovoj zemlji nikakvo zlo, nije nikad ovu zemlju oskrnavio, kao što ova vladi radi Novaku trenutno", kaže Pješivac.

On naglašava da je trenutna situacija sa Đokovićem strašno deprimirala srpsku zajednicu u Australiji.

"Ova država, ova vlada se obrukala napolju a sad želi da tu bruku ne prenese ipak ka unutra. Ja sam očekivao ovu odluku. to je čisto politička odluka. Vi morate da odredite koja je to grupa ugrožena Novakovim prisustvom, kakav je to javan red i mir. Zato smatram da Novak ovo dobija na sudu, osim ako nemaju nešto drugo što kriju, ne bi li to pokazali u daljem toku događaja i suđenja, ako Novak odlući da ide. Novak ujedinjuje ljude, sport nije politika", zaključio je.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet