Tenis

Novak odbijen drugi put za vizu, sutra razgovor s imigracionim zvaničnicima: Đokovićev advokatski tim sprema žalbu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

14/01/2022

-

09:04

Novak odbijen drugi put za vizu, sutra razgovor s imigracionim zvaničnicima: Đokovićev advokatski tim sprema žalbu
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

Posle višednevne sage i odlaganja odluke, ministar za imigracije Aleks Hok je poništio prethodnu odluku Federalnog suda. On je, kako navode svetski mediji, iskoristio svoju ličnu moć da poništi vizu Đokoviću, dok se sada sa druge srtrane očekuje brza reakcija njegovog advokatskog tima.

Kako prenose australijski mediji, najbolji teniser sveta neće ići u pritvor, nakon što mu je otkazana viza po drugi put od strane Ministra za imigracije ove zemlje. On će sutra, kako dalje pišu, morati da izađe na razgovor sa imigracionim zvaničnicima, gde će predstaviti svoj slučaj.

Dodaju i da Vlada Australije trenutno razgovara sa advokatima Novaka Đokovića oko daljih koraka. Očekuje se da će oni uskoro podneti žalbu na ovu odluku, a tražili su da se čitav proces završi do nedelje.

Odluka koju je doneo Houk ugrožava Đokovićev nastup na Australijen openu koji počinje u ponedeljak, a na kom bi trebalo da igra sa Miomirom Kecmanovićem u prvom kolu. Njegovi advokati se spremaju da odmah podnesu sudsku zabranu protiv ove odluke, prenosi australijski portal Ejdž, jer ako se ona ne ospori pred sudom, Đoković će odmah biti deportovan iz zemlje.

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Ðoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australijske graničče snage. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", objasnio je Hok u saopštenju.

Inače, procene se da će sve morati da bude završeno u narednih 72 sata, jer Australijan open počinje u ponedeljak i sada je sve u rukama njegovog pravnog tima.

Ovo potvrđuje i austarlijski portal The Age koji nezvanično javlja da odluka ministra za imigraciju Aleksa Houka znači da bi Novak Đoković mogao da bude primoran da se vrati u imigracioni pritvor za nekoliko sati i već večeras po lokalnom vremenu. Međutim, nejasno je da li savezne vlasti planiraju da ga vrate u hotel Park u Karltonu, gde je već ranije bio sa izbeglicama koje se tamo nalaze u pritvoru, sve dok Federalni sud nije naredio njegovo puštanje na slobodu u ponedeljak. 

Izvori ovog portala kažu da je plan bio da se on vati u neki obliik imigracionog pritovra, ali nije navedeno gde tačno. The Age objašnjava da odluka ministra Houka znači da prvi teniser sveta sada nema važeću vizu i da mora ili da ode u pritvor ili da uđe u avion i napusti zemlju. U ovom trenutku, i oni potvrđuju, jedini privremeni spas može da mu pruži njegov pravni tim i odluka postupajućeg sudije da može da ostane u Australiji dok slučaj traje.

Za sada na sajtu Austraijal opena njegovo ime se i dalje nalazi tu.

Pogledajte u videu u KOCKI o slučaju Novak Đoković:

Euronews TV

Morison: Odluka zbog žrtava pandemije

Premijer Australije Skot Morison podržao je danas odluku ministra za imigraciju Aleksa Hoka koji je poništio vizu najboljem teniseru sveta Novaku Ðokoviću, ističući da je to učinjeno zbog žrtava koje su Australijanci podneli tokom pandemije korona virusa.

Morison je naveo da je, nakon pažljivog razmatranja, ministar za imigracije ukinuo vizu Ðokoviću, iz razloga zdravlja i dobrog reda, na osnovu toga da je to bilo u javnom interesu, prenosi Gardijan. Istakao je da je pandemija bila neverovatno teška za svakog Australijanca, ali da su se držali zajedno i spasili živote i sredstva za život.

"Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti i najveću stopu vakcinacije u svetu", naveo je Morison.

Dodao je da Australijanci s pravom očekuju da će rezultat njihovih žrtvovanja biti poštovan. Morison je rekao da zbog pravnog postupka koji je u toku neće dalje komentarisati slučaj.

Rizvi o o mogućim scenarijima

Portal "Ejdž" je takođe preneo izjavu bivšeg zamenika sekretara Odeljenja za imigraciju Abula Rizvija za ABC radio, u kojoj je potvrdio da bi Đokovićev slučaj pred sudom mogao da se okonča tokom vikenda, ukoliko njegov pravni tim odluči da se žali na odluku ministra Hoka a sudija odluči da sprovede hitan postupak.

Rizvi je međutim rekao i da, ako ministar odluči da Đokoviću ukine vizu, onda teniski šampion mora odmah ponovo da bude odveden u pritvor. Ukazuje i da postoji još jedan način da Đoković ostane u Australiji i igra na grend slem turniru.

"Ako ministar ukine Đokoviću vizu i on uloži žalbu, opcija koja je otvorena za ministra bi bila da ga pusti iz pritvora uz 'privremenu' vizu dok žalba traje. To bi moglo da potraje dovoljno vremena da se Đoković takmiči na Australijan openu", rekao je Rizvi.

"Sada je sve u rukama prvanog tima Novaka Đokovića"

Politikološkinja iz Australije Nina Marković Khaze rekla je za Euronews Srbija da je ministar Houk ovu "šokantnu poruku obrazložio tako što je rekao da planiraju da ga deportuju zbog zdravlja i zbog dobrog reda u zemlji i zato što je to u javnom interesu". Rekla je i da su se jutros u medijima svi bavili ovom temom, te navela da se tim povodom kratko oglasio i ministar finansija Sajmon Birmingen koji je za Kanal 9 ponovio da je odluka u rukama ministra Aleka Hoka, ali da je politika vlade "kristalno jasna", a to je da "pravila važe za sve".

Euronews

"Ministar Birmingen rekao da Australija ima jaku meru zaštita granica, tako je počelo", rekla je ona.

Kaže i da je sada sve u rukama advokatskog tima Novaka Đokovića i da se u javnosti postavlja pitanje da li je najbilji teniser sveta u Australiju ušao sa ličnim ili diplomatskim pasošem.

"Ovo je čitava zbrka, danas je u žiži javnosti bila tema diplomatski pasoš Đokovića i to da li će ga spasiti. Njegov pravni tim je ranije rekao da traži provremenu meru da ostane da igra ako bude odbijena viza", podsetila je Khaze, te navela da je odluka o Đokoviću doneta u 18 sati po lokalnom vremenu.

Navodi i da Đoković može da bude deportovan ukoliko njegov pravni tim ne uspe da uloži žalbu i ako ona ne bude razmatrana.

"Njegov pravni tim je sada najvažniji faktor u ovoj sagi", kaže Khaze koja je navela i da je danas Đoković igrao na terenu.

Ona je ranije u razgovoru za Euronews Srbija rekla i da je trenutno u toj zemlji pandemija korone u prvom planu, i kao i da premijer Morison zbog toga nije hteo da se mnogo osvrće na slučaj u vezi sa Đokovićem, već je to upravo prepustio ministru Houku.

"Tema dana u svim medijima je pitanje korone, zbog toga u svom obraćanju nije želeo da skreće sa te teme. Apelovao je na decu da se vakcinišu, zato što je njihova vakcinacija otpočela ove nedelje. On je želeo da pošalje poruku građanima da se što više vakciniše trećom dozom vakcine, ali i da pomene pitanje o tome da se olabave pravila za radnike koji rade u industrijama", rekla je Marković Khaze.

Dodala je da se zemlja se zbog virusa suočava sa velikim problemima, a jedan od njih je i to da nema ko da nabavi i dostavi robu, i da su nedavno bili i protesti farmera koji se bune jer nema ko da im pomuze krave.

"Novak Đoković je zapravo došao u trenutku kada se zemlja suočava za ozbiljnim problemima", objasnila je ona globalnu situaciju u Australiji.

Đokovićevo saopštenje

Srpski teniser se pre dva dana na svom Instagram nalogu napisao saopštenje povodom aktuelne situacije.
"Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu", naveo je on, te dodao:

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema L'ekipu u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'ekip", naveo je.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

 

Dodaje i da je osetio obavezu da odradi intervju za L’ekip "jer nije želeo da izneveri novinara, ali se postarao da drži propisanu distancu i nosio je masku sve vreme, osim kada su ga slikali".

"Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu".
Što se tiče detalja putovanja, kako je objasnio, popunio ih je njegov prateći tim u njegovo ime, što je, dodao je, i rekao imigracionim službenicima po dolasku.

"Moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija", naveo je.

Đokovićeva saga u Australiji

Podsetimo, Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

On je u ponedeljak izvojevao pobedu pred sudom, koji mu je odobrio vizu, ali i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Hok donese odluku suprotnu tome i deportuje ga, ali još uvek nije poznato kada će on tačno da saopšti svoju odluku.

Ono što je sada sporono je to da je, u svojim putnim papirima Ðoković naveo da nije putovao 14 dana pre dolaska u Australiju, tačnije 6. januara, ali australijski portal Ejdž tvrdi da je, sudeći prema društvenim mrežama, Ðoković za to vreme putovao iz Beograda u Španiju, što zapravo ne potkrepljuje njegove navode.
Inače, zbog akutelne situacije sa koronom, pravilo u Australiji važi da svi putnici koji stignu u ovu zemlju moraju da kažu "da li su putovali 14 dana pre leta i da li planiraju da nastave sa tim", objašnjavju australijski portali i dodaju da "davanje lažnih ili obmanujućih informacija se u Australiji tretria kao ozbiljan prekršaj" koji može biti sankcionisan.

Upravo zbog tih nelogičnosti u dokumentima koje se kose sa izjavama, Đokovićeva saga u Australiji traje skoro nedelju dana i zaokupila je pažnju svetske javnosti.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Брат

14.01.2022 10:24

Само напред Новаче!

Sport