Fokus

Politikološkinja za Euronews: Da li je poništenje vize bila politička odluka i kakvi su mogući ishodi za Đokovića?

Komentari

Autor: Euronews

14/01/2022

-

10:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Politikološkinja iz Australije Nina Marković Khaze ističe za Euronews Srbija da je u srpskoj zajednici vest o odbijenoj vizi Novaka Đokovića odjeknula jako negativno, ali i da se apeluje na sve da sačekaju zvaničnu izjavu pravnog tima tenisera.

"Situacija je i dalje vrlo škakljiva i postavlja se pitanje da li bi Novak Đoković mogao da traži kompenzaciju, kao što je to učinila češka teniserka. Znamo da mediji javljaju da je još dvoje ljudi napustilo Otvoreno prvenstvo Australije koji su imali medicinsko izuzeće, međutim njihova imena još nisu poznata javnosti", ističe Nina Marković Khaze.

Na pitanje da li je odluka zasnovana na politici ili zdravstvu, naša sagovornica ističe:

"Medijski pritisak je bio užasno jak i negativan, čitavo javno mnjenje se okrenulo protiv jednog čoveka, kao pretnji australijskim granicama. Problem je u tome, što u australijskom viznom režimu izuzeci nisu jasno definisani. Izuzeće postoji, koje je Novak Đoković, po rečima Kelija, dobija. Očigledno je problem u komunikaciji u samom sistemu, a postavlja se pitanje zašto je Novak Đoković, srpski i svetski as, kolateralna šteta pograničnih problem u Australiji", objasnila je ona.

Vlada Australije trenutno razgovara sa advokatima Novaka Đokovića oko daljih koraka. Očekuje se da će oni uskoro podneti žalbu na ovu odluku, a tražili su da se čitav proces završi do nedelje.

"Pravni tim Novaka Đokovića je odličan. Oni su već bili spremni za ovakav mogući ishod. Naravno to što je odluka doneta u šest sati uveče meni deluje kao da je lično upereno protiv Novaka Đokovića, ali pravnik je bio spreman na to. Očekuje se da će se možda čak do kraja nedelje uveče znati ili bar nazirati ishod", objašnjava politološkinja.

Reagujući na spekulacije medija da je Đoković ušao sa diplomatskim pasošem, Marković Khaze kaže: "Ne znamo sa kojim je pasošem ušao, ali bilo je slučajeva kada je izraelski diplomata bio proteran kao persona non grata zbog toga što je proglašen kao pretnja nacionalnoj bezbednosti. Dakle, i sa diplomatskim pasošem osoba može biti proterana".

Nagovestila je da se verovatno mogu očekivati protesti članova srpske zajednice u Melburnu.

Australija ima jasnu politiku zaštite granica, izjavio je danas Sajmon Birmingem, senator Australije, posle odluke vlasti te zemlje da poništi vizu Novaku Đokoviću.

"Naša vlada je kao odgovor na kovid 10 efikasno koristila granična pravila kako bi obezbedila zaštitu, i uvek smo bili jasni. Otkako smo otvorili granice krajem prošle godine, očekuje se da svako ko nije državljanin australije, uslov za dolazak je da bude vakcinisan sa dve doze, osim ako postoji prihvatljivo medicinsko izuzeće. Ta politika se nije promenila, i nastavićemo rigorozno da je primenjujemo, kako bismo osigurali da oni koji nisu vakcinisani ili nemaju prihvatljivo medicinsko izuzeće nemaju pravo da uđu u Australiju", rekao je Birmingem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet