Tenis

Đoković na "nepoznatoj lokaciji" do saslušanja, čeka se odluka federalnog suda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

13:53

Đoković na "nepoznatoj lokaciji" do saslušanja, čeka se odluka federalnog suda
Đoković na "nepoznatoj lokaciji" do saslušanja, čeka se odluka federalnog suda - Copyright Tanjug AP/Mark Baker

veličina teksta

Aa Aa

 

Nakon što je danas ministar za imigracije Aleks Hok je poništio prethodnu odluku Federalnog suda i iskoristio svoju ličnu moć da poništi vizu Đokoviću, u ovom sudu održalo se novo saslušanje u slučaju najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića. Saslušanje je počelo tačno na vreme u 10:45 sati po našem vremenu, pa je dva puta prekinuto. Ročište je držao sudija Entoni Keli. Inače, ovo je drugi put da je najboljem teniseru na svetu odbijena viza.

Sudija Keli je tokom ročišta predložio privremenu deportaciju najboljeg tenisera sveta, tačnije da ne bude deportovan pre subote u 16 sati. Odlučeno je da se srpski teniser sastane sa imigracionim vlastima večeras oko 22h po srednjeevropskom vremenu.

Naime, ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio je danas svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću.

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Ðoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australijske graničče snage. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", objasnio je Hok u saopštenju.

Šta treba da znate o slučaju Novaka Đokovića:

* Ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio je svoju ličnu moć da danas poništi vizu Novaku Đokoviću.

* Ubrzo nakon ove odluke zakazano je novo saslušnje pre sudijom Kelijem.
*Sudija Entoni Keli predlažio je kratku zabranu deportacije najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića.
* Premijer Australije Skot Morison podržao je danas odluku ministra za imigraciju Aleksa Hoka koji je poništio vizu najboljem teniseru sveta Novaku Ðokoviću.
* Srpski teniser se pre dva dana na svom Instagram nalogu napisao saopštenje povodom aktuelne situacije.
* Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa.
* Odmah po dolasku viza mu je poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

14.27 Saslušanje Đokovića 15 minuta posle ponoći

Saslušanje najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića pred Federalnom sudom, nakon što mu je drugi put uskraćena viza za boravak u Australiji, održaće se u subotu od 10.15 sati po lokalnom, odnosno u noći između petka i subote od 00.15 po srpskom vremenu.

Kako je saopštio Federalni sud, koji je preuzeo Ðokovićev slučaj, najboljeg tenisera sveta saslušaće sudija Džon O' Kalahan.

Prethodno bi u 22 sata po našem vremenu trebalo da bude saslušan pred imigracionim vlastima.

Srpski teniser će do saslušanja biti na drugoj lokaciji, na zahtev njegovih advokata, a konačnu odluku da li će mu biti dozvoljeno da brani titulu na Australijan openu doneće Federalni sud u nedelju, odnosno u noći između subote i nedelje po srpskom vremenu.
 

14:05 Neizveno hoće li Đoković zaigrati na turniru

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković, ukoliko ostane u Melburnu, meč prvog kola Australijan opena igraće u ponedeljak. Organizatori su saopštili su da će se prvog dana turnira igrati "gornja polovina" žreba, u kojoj je prvi nosilac upravo on.

Podsetimo, žrebom je odlučeno da se Ðoković u prvom kolu sastaje sa Miomirom Kecmanovićem, a da li će igrati na prvom gren slemu sezone biće poznato u nedelju, nakon odluke Federalnog suda.

13:40 Satnica Novaka Đokovića u predstojećim danima

Novaka Đoković će večeras po srednjeevropskom vremenu u 22 sata saslušati migraciona služba, i do tog trenutka neće biti u pritvoru.

Nakon što da izjavu, prvi teniser sveta biće odveden u pritvor sve do novog saslušanja koje je zakazano za nedelju. Međutim, on će se po zahtevu svojih advokata, nalaziti na "tajnoj lokaciji".

Njegov advokat Nik Vud rekao je da je zabrinut za bezbednost prvog tenisera sveta ako se objavi mesto na kome će biti pritvoren.

 

13:30 Sudija naložio da se Novak ne deportuje

Sudija Keli naložio je imigracionim službenicima da se obavežu da neće deportovati Novaka Đokovića iz Australije dok je njegov pravni spor u toku, piše australijski portal The Age. On je naveo da Đoković neće biti priveden u imigracioni pritvor nakon što večeras po srednjeevropskom vremenu, tačnije sutra ujutru po australjiskom vremenu, da izjavu zvaničnicima.

Njemu će biti dozvoljeno da ostane kod svojih advokata, neće se vraćati u imigracioni hotel u kojem je ranije boravio pet dana. Advokati do  sutra treba da pripreme i nove podneske, i da se pojave na sledećem ročištu koje je zakazano za nedelju ujutru po australjiskom vremenu. 

Inače, The Age, piše da je advokatima Novaka Đokovića naloženo da dostave svoje prijave i izjave pod zakletvama. Takođe, sudija Keli je naložio da se slučaj prabaci na drugi, Federlani sud.

Definitivna odluka biće poznata u nedelju, 24 sata uoči starta gren slema u Melburnu.

13:12 Kraj ročišta

Sudija Keli je nakon kratke pauze obavestio obe strane da je sud raspušten do sutra ujutru. Stranke su se usaglasile oko lokacije zadržavanja Đokovića, a ona je za sada nepoznata. 

13:00 Advokatica iz Australije: Teško je žaliti se na odluku ministra

Jako je teško predvideti šta će se dalje desiti sa slučajem Novaka Đokovića. Sudski postupak je u toku, saslušanje je u toku, razlozi se konstantno menjaju, pa je pitanje da li će doći do nekog većeg suda, ili će se razjasniti danas-sutra, ističe za Euronews Srbija Nada Martinović, advokatica iz Brizbejna.

"Interesantno je to što se razlozi uvek menjaju, a deluje da je glavni argument večeras, to što bi njegov ostanak ohrabrio antivaksere u Australiji", naglasila je. Opširnije o tome čitajte u odvojenoj vesti.

Više pročitajte u posebnoj vesti.

12:55 Još jedna pauza

Ročište je upravo ponovo odloženo zbog situacije u sudnici. Sudija Keli je čak ljutito rekao advokatima da se dogovore.

12:42 Nakon pauze, nastavljeno ročište

Nakon pauze od skoro 45 minuta, suđenje je ponovo u toku. Sudija Keli je naredio da pravni tim Novaka Đokovića formalno preda žalbu i pisanu izjavu. Rekao je da smatra da do moguće deportacije ne može da dođe pre nego što se ovaj proces okonča. Naložio je da se postupak prebaci na Savezni sud, što je mali zastoj za Đokovića, čiji advokati su tražili da ostane u ovom sudu kako bi se stvari ubzale.

Euronews Srbija

 

 

12.01 Pauza

Sudija je proglasio pauzu.

11:58 Endi Mari: Neću da gazim Novaka dok leži

Tokom trajanja saslušanja, oglasio se i britanski teniser Endi Marej koji je rekao da situacija oko Novaka neće biti dobra i da on ne želi da bude ovde i gazi, dok Novak leži na zemlji. Nekada prvi teniser sveta je zabrinut zbog situacije u kojoj se nalazi Ðoković.
"Ovo nije dobro ni za koga. Nesrećno sve ide i ko zna šta će biti? Sve što želim je da se ova situacija što pre reši", zaključio je Marej koji je u karijeri pet puta poražen u finalima Australijan opena, od toga čak četiri puta od Novaka Ðokovića.Inače, prvi grend slem sezone na programu je od 17. do 30. januara

 

11:56 Sudija o tome šta znači "biti potpuno vakcinisan"

Sudija Keli govori o australijskim smernicama i definicijama o tome šta znači "potpuno vakcinisan".

"Mislim da je važno priznati da to pitanje nikada nije rešeno u ponedeljak", rekao je  sudija i istakao da je opšte pravilo, kako on razume, opšta obaveza da se vakciniše, a izuzetak od toga je medicinsko izuzeće.

Državni advokat dodaje da je ono što je bilo na prethodnom suđenju rešeno i da je to pitanje gotovo.

11:51 Đoković večeras daje iskaz

Novak Đoković neće biti u pritvoru do večeras. On će se danas u 8 sati, što je 22 časa po našem vremenu, naći će ispred predstavnika imigracione vlasti. Posle toga bi mogao da se vrati u imigracioni pritvor.

11:39 "Iracionalne odluke" o slučaju Đokovića

Vud je u svom daljem obraćanju rekao da očekuje unakrsno ispitvanje, ali kaže i da su razlozi ministra Houka "u potpunosti suprutni" od onih koje koriste delegati Graničnih snaga. 

"Delegat je rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan. Sadašnji razlog je drugačiji. Ministar pretpostavlja da bi on samo mogao da bude rizik za druge. Želimo da ukažemo da Đoković ima medicnski razlog da se ne vakciniše", rekao je Vud.

Đokovićevi advokati kažu da je "talasanje u antivaks zajednici" jedan od razloga za ukidanje vize. Nazvali su to "iracionalnim" i rekli da bi uzbuđenje bilo veće u slučaju da Đoković zaista dobije deportaciju.

Biće proteran čovek koji je poznat, koji je neznatan zdravstveni rizik, postoji opcija da mu se ugrozi karijera i na tri godine da ne igra ovde. Ministar ne razmatra kakav će ovo efekat imati sa druge strane, to je nerazumno, on je samo želeo da minimizuje antivakserski sentiment", rekao je Vud, smatrajući da je ministar samo želeo da minimizuje štetu iz političkog ugla.

 

12:45 Nakon kraće pauze, ročište se nastavlja

Sudija Keli privremeno je prekinuo rad, ali on je uzbzo nasavaljen.

11:35  Obraćanje ministra

Ministar kaže da Đoković predstavlja mali rizik za javno zdravlje Australije.  Sa druge strane, Vud tvrdi da je Đokovićevo zdravstveno stanje dobro.

 

11:33 Advokati predlažu ročište u nedelju

Vud je dalje predložio da će podneti podneske do subte u podne, kao i da će Đoković biti spreman za saslušanje u nedelju. 

"Đoković bi mogao da igra u ponedeljak uveče ili utorak uveče. U tim okolnostima, ponavalja, vreme nam je važno", rekao je. On je okrivio vladu da je donale odluku "nešto posle 18 sati u petak", četiri dana nakon odluke saveznog okružnog suda i više od nedelju dana od prvobitne odluke. On je rekao da je Đokovićev najpre treba da bude u potpunosti informisan o svemu i o detaljima odluke mnistra Houka.

11:22 Đoković nije vraćen u pritvor

Vud je potvrdio je da njegov klijent nije vraćen u pritvor, kao i da će se naći pred sudom u subotu. On je zatražio dozvolu od suda da Đoković u narednom periodu, do svedočenja, boravi na istoj lokaciji kao i njegov pravni tim.

11:17  Novakovi pravni zastupnici: Svaki minut je važan

Reč su uzeli Novakovi pravni zastupnici, prvi je bio Nikolas Vud, koji su u svom obraćanju istakli značaj današnjeg saslušanja.

"Izuzetno nam je dragocen svaki minut koji imamo, pre nego što turnir počne u ponedeljak", rekao je jedan Đokovićev advokat.

Vud je potvrdio da njegov klijent Novak Đoković nije vraćen u pritvor. On kaže da je advokat australijske vlade savetovao "da se večeras ne predlaže ponovno pritvaranje mog klijenta". 

11:07 Predlog kratke zabrane deportacije

Sudija Entoni Keli predlažio je kratku zabranu deportacije najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića iz Australije do subote u 16 sati.

Keli je na saslušanju rekao da bi mogao da predloži privremenu zabranu, ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljavanje iz države, pošto će Ðoković u subotu imati razgoor sa zavnicinicima ministarstva za migracije.

Printscreen

 

10:55 Rekapitulacija događaja

Sudija Keli rekapitulira postupak. On je rekao da je advokat ministra unutrašnjih poslova Kristofer Tran označio da bi ministar za imigraciju mogao ponovo da ukine Đokovićevu vizu u odnosu kada je slučaj prvi put bio pred sudom.

" Pozvao sam aktuelne strane da komuniciraju sa sudom ukoliko postoji mogućnost da će se neki dalji postupak voditi kao što se čini da će se voditi", naveo je Keli i nastavi da objašnjava članove Zakona.

10:45 Saslušanje na vreme

Tačno na vreme počelo je saslušanje Novaka Đokovića koje se uživo prenosi na zvaničnom sajtu federalnog suda Australije. Trenutno traje izlaganje sudije Kelija.

10:30 Novak viđen kako dolazi u advokatsku kancelariju

Najboljeg tenisera sveta AP je snimio kako dolazi u advokatsku kancelariju nakon odluke ministra Houka da mu ukine vizu.

Associated Press

09:45 Morison: Odluka zbog žrtava pandemije

Premijer Australije Skot Morison podržao je danas odluku ministra za imigraciju Aleksa Hoka koji je poništio vizu najboljem teniseru sveta Novaku Ðokoviću, ističući da je to učinjeno zbog žrtava koje su Australijanci podneli tokom pandemije korona virusa. Morison je naveo da je, nakon pažljivog razmatranja, ministar za imigracije ukinuo vizu Ðokoviću, iz razloga zdravlja i dobrog reda, na osnovu toga da je to bilo u javnom interesu, prenosi Gardijan. Istakao je da je pandemija bila neverovatno teška za svakog Australijanca, ali da su se držali zajedno i spasili živote i sredstva za život.

"Zajedno smo postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti i najveću stopu vakcinacije u svetu", naveo je Morison.

09:00 Houk: Iskoristio sam svoje pravo

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Ðoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažljivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australijske graničče snage. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", objasnio je Hok u saopštenju.

08:00 Đokoviću ukinuta viza

Ministar za imigraciju Aleks Houk iskoristio je svoju ličnu moć da poništi vizu Novaku Đokoviću, dok se njegovi advokati spremju da reaguju na ovo, piše australijski portal The Age. I dalje postoji mogućnost žalbe. CNN navodi da je najasno da li će Australija sada odlučiti hoće li da deportuje srpskog tenisera, jer tu odluku zapravo još uvek može da ospori njegov pravni tim.

07:45 Birmingen: Houk odlučuje

Ministar finansija Sajmon Birmingen je jutros za Kanal 9 ponovio da je odluka u rukama ministra Aleka Hoka, ali da je politika vlade "kristalno jasna", a to je da "pravila važe za sve". Istovremeno Komitet za Melburn, koji okuplja biznismene i umetnike, saopštava da je reputacija grada kao domaćina velikih manifestacija, narušena sporom oko Ðokovića.

Podsetimo, ministar za migracije u australijskoj vladi Aleks Hok poništio je vizu najboljem teniseru sveta, uprkos sudskoj odluci, a Ðokovićevi advokati su uložili žalbu na ovu odluku. Houk je, kako navode svetski mediji, iskoristio svoju ličnu moć da poništi vizu Đokoviću, dok se sada sa druge srtrane očekuje brza reakcija njegovog advokatskog tima.

Odluka koju je doneo Houk ugrožava Đokovićev nastup na Australijen openu koji počinje u ponedeljak, a na kom bi trebalo da igra sa Miomirom Kecmanovićem u prvom kolu. Njegovi advokati se spremaju da odmah podnesu sudsku zabranu protiv ove odluke, prenosi australijski portal Ejdž, jer ako se ona ne ospori pred sudom, Đoković će odmah biti deportovan iz zemlje.

Komentari (0)

Sport