Politika

Vučić podržao Đokovića i poslao poruku vlastima u Australiji: Zašto ga maltretirate i iživljavate se nad njim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2022

-

17:42

Vučić podržao Đokovića i poslao poruku vlastima u Australiji: Zašto ga maltretirate i iživljavate se nad njim
Vučić podržao Đokovića i poslao poruku vlastima u Australiji: Zašto ga maltretirate i iživljavate se nad njim - Copyright AP/Rick Rycroft, Thibault Camus, Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se danas na svom Instagram nalogu u kojem je dao komentar na situaciju u kojoj se u Australiji proteklih dana našao najbolji teniser sveta Novak Đoković koji je prvo bio pritvoren a danas je ostao i bez vize. 

Vučić je u obraćanju, objavljenom na njegovom Instagram nalogu, govorio je o "pritiscima kojima je Srbija izložena", dodavši pritom da "ono što nikada nisu uspeli da nam oduzmu jeste naše srce, naš ponos i naše dostojanstvo".

"To govorim zbog svega što se zbiva poslednjih dana u Melburnu. Ne zato što me zanima dobijanje bilo kakvih političkih poena ili koliko ćemo izgubiti. Jer nikada se nisam kitio tuđim perjem. Napadi i pritisci na Đokovića iz nama nepoznatih razloga su dostigli te razmere da je nemoguće za mene a da se ne oglasim i da kažem, šta mislim i šta je odgovor Australiji. I verovatno ne bih ni reč rekao da posle ponovljene odluke izvršnih organa australjskih vlasti da se uskrati viza Đokoviću se nije oglasio i premijer Australije Skot Morison koji je rekao  da je zadovoljan i da pozdravlja ukidanje vize za najboljeg svetskog tenisera", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dalje naveo da je začuđen da takve odluke mogu da donose izvršni organi vlasti posle odluka sudskih organa vlasti. 

"Neretko nam drže pridike o tome šta je vladavina prava, možete da zamislite kako bi to izgledalo u Srbiji kada bi neki ministar mogao da poništava odluke sudija, dakle važećih pravosudnih organa. Ali time su pokazali kako kod njih izgleda nezavisno pravosuđe, ali pre svega, kako izgleda nebitno pravosuđe. Jer sva vlast je u rukama izvršnih organa", izričit je Vučić. 

Dodao je da su mogli da ga vrate odmah ako su hteli da mu zabrane da po deseti put osvoji trofej u Melburnu. 

"Zašto mu niste rekli da je nemoguće da dobije vizu za vašu zemlju. Zašto ga maltretirate i iživljavate se nad njim, njegovom porodicom i celom jednom slobodarskom i ponositom nacijom. Da li je to potrebno da biste dobili izbore, da biste se dodvorili javnosti. Pojavio se jedan predsednik iz jedne male zemlje koji sme to da kaže jednom premijeru iz jedne velike zemlje. To smem da kažem jer govorim istinu, i vi znate da govorim istinu. Borićemo se za Đokovića i to što ćete ga matretirati još nekoliko dana neće promeniti mišljenje o narodu koji poštujemo i cenimo ali ni o Đokoviću", kaže Vučić. 

Na kraju je poručio vlastima Australije da "mogu da pišu stotine najgorih tekstova o Đokoviću, ali da će on ostati najbolji teniser svih vremena": 

"Ako mislite da maltretiranjem i iživljavanjem nešto postižete, nikada nećete prići ni Đokoviću ni običnom čoveku i vašeg i našeg naroda. Srbije će biti uz Đokovića i umeće da vam odgovori mnogo lepše se ponašati nego što ste se vi poneli prema njemu, ali poštućujć međunarodne odnose i poštujući sve ono što znači adektavno predstavljenje jedne države".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija