Tenis

Sud objavio obrazloženje, pominje se i moguća Đokovićeva tužba - slučaj koji bi u Australiji mogao da bude presedan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/01/2022

-

20:11

Sud objavio obrazloženje, pominje se i moguća Đokovićeva tužba - slučaj koji bi u Australiji mogao da bude presedan
Tanjug/AP/John Donegan - Copyright Tanjug/AP/John Donegan

veličina teksta

Aa Aa

Federalni sud Australije saopštio je tačne razloge za ukidanje vize i deportaciju najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, a stručnjaci za Euronews Srbija kažu da bi ovaj slučaj mogao u Australiji da bude presedan.

Đoković je, naime, preživeo pravu dramu u Australiji u protekle dve nedelje kada mu je prvo bila odobrena viza na osnovu medicinskog izuzeća jer je 16. decembra preležao kovid 19, da bi mu zatim Federalni sud u drugom ročištu uskratio vizu čega je morao da napusti Australiju i onemogućeno mu je da brani titulu na Australijan openu u Melburnu. 

Federalni sud je u četvrtak rano ujutru, u 6.15 po našem vremenu saopštio tačne razloge Novakove deportacije, odnosno odbijanja žalbe. Kako su naveli u saopštenju, vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju, a advokat Blažo Nedić kaže da će se ovaj slučaj verovatno citirati u budućnosti u Australiji kao presedan.

Kako on kaže, nije neuobičajeno da sud objavljuje detaljno obrazloženje, ono što, međutim, jeste malo vanredno je da je sud unapred najavio objavljivanje ovog dokumenta. 

"Po pravilu se obrazloženje dostavi strankama, objavni na sajtu, ovo najavljivanje verovatno pokazuje potrebu suda da na malo detaljniji način obrazloži", rekao je on.

Euronews

Kako je istakla i advokatica iz Brizbejna Nada Martinović, ima dosta toga što je nelogično.

"Tročlano veće je izjavilo razloge za svoju presudu. Obrazložili su da je ministar poništio vizu na bazi toga da je Novak osoba visokog profila i da je njegovo prisustvo u Australiji može da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije. Njegovi advokati su odgovorili na to pitanje - odgovorili suprotno da bi ukidanje vize moglo takođe da postakne antivaksersko raspoloženje. Advokati su pitali i gde je tu dokaz da je on antivakser", rekla je ona.

Da li će Đoković podneti tužbu?

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković mogao bi da tuži Vladu Australije za 3,8 miliona evra, piše britanski "San" pozivajući se na dobro obaveštene izvore bliske teniseru. List navodi da će Ðoković tužiti Vladu Australije zbog svoje deportacije nakon 11-dnevne pravne bitke sa vlastima oko vize, prenose engleski mediji.

Kako navodi "San", Ðoković navodno razgovara sa svojim advokatima o tužbi protiv vlade premijera Skota Morisona i traži odštetu zbog "lošeg postupanja" prema njemu, prenosi Tanjug

Euronews

"Svako podnošenje tužbe, prestavlja neku eskalaciju sukoba, da li je njemu zaista u interesu da u ovoj situaciji kada su zvaničnici Australije nagovestili da bi zabrana (ulaska u Australiju) pod određenim uslovima mogla da bude ukinuta, da li je njemu u interesu da sad pokreće - to je pitanje za njih. Treba dobro razmisliti da ne bude veća šteta nego korist", istakao je on.

Inače, mera zabrane ulaska u Australiju na tri godine je mera koja se određuje automatski kada se nekome ukine viza i kada je neko deportovan, a Nedić objašnjava da je eventualno ukidanje te mere ponovo diskreciona odluka nadležnog ministra.

Javnost u Australiji podeljena

Kako ističe Martinović, javnost u Australiji se i dalje nije stišala o slučaju Novaka Đokovića. Kako ona kaže, javnost je podeljena jer postoji mnogo informacija i dezinformacija.

Da li je ovo bio i slučaj na kom bi australijska vlast mogla da skupi političke poene, Martinović kaže da to ostaje da se vidi. Kako je rekla, pravni postupak se odvijao u jako "pravno-političkoj atmosferi".

Inače, kako se može zaključiti iz obrazloženja, ključan razlog deportacije bilo je Ðokovićevo pojavljivanje u javnosti posle pozitivnog testa, što je ministar Aleks Hok naveo u svom izveštaju.

Ðoković je 18. decembra u Beogradu imao intervju sa Ekipom znajući da ima pozitivan test na koronu, što je Hok protumačio kao neodgovorno ponašanje teniske zvezde koja može podstaći slično raspoloženje i u njegovoj zemlji.

Komentari (0)

Sport