Tenis

Federalni sud se konačno oglasio i saopštio razloge za ukidanje vize Novaku Đokoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/01/2022

-

07:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković je preživeo pravu dramu u Australiji u protekle dve nedelje kada mu je prvo bila odobrena viza na osnovu medicinskog izuzeća jer je 16. decembra preležao kovid 19, da bi mu zatim Federalni sud u drugom ročištu uskratio vizu čega je morao da napusti Australiju i onemogućeno mu je da brani titulu na Australijan openu u Melburnu. Sada se saopštenjem o razlozima odbijanja vize oglasio i Federalni sud i to pet dana nakon što je svetski teniser broj jedan Novak Ðoković deportovan iz Australije.

Naime, Federalni sud je u četvrtak rano ujutru, u 6.15 po našem vremenu saopštio tačne razloge Novakove deportacije, odnosno odbijanja žalbe. Kako su naveli u saopštenju, vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju.

Tanjug AP/Darko Bandić

 

"Odbacujemo tvrdnju da ministar nije mogao da pronađe ili da zaključi da je Đoković imao stav da se protivi vakcinaciji. Ministar je mogao da zaključi da je Đoković odlučio da se ne vakciniše zato što se protivi vakcinaciji ili ne želi da bude vakcinisan", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Federalnog suda i dodaje:

"Ministar je takođe mogao da zaključi da će javnost gledati na njegov stav onako kako su ga mediji prikazali: da nije voljan da bude vakcinisan... Postoje dokazi da Đoković nije poštovao mere javnog zdravlja tako što je prisustvovao dogadjajima na kojima nije nosio masku, u vreme dok je bio pozitivan na COVID.

Navodi se i da je bilo "moguće zaključiti da ovo može podstaći stav o kršenju propisa o javnom zdravlju".

"Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo", navodi se.

Kako se dodaje u obrazloženju sud je zaključio da odluka ministra da ukine Đokovićevu vizu nije bila iracionalna na osnovu relevantnog materijala. Ističe se i da su razlozi ministra uključivali njegov potencijalni uticaj na ljude koji "nisu sigurni da li da da se vakcinišu".

"Čak i da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, sposobnost njegovog prisustva u Australiji igrajući tenis mogao bi da ohrabri one koji bi se ugledali ili žele da budu poput njega, te je racionalna osnova za stav da bi on mogao da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije", naveo je u obrazloženju Federalni sud.

Sudije su navele i da je ministar mogao da donese tu odluku.

"Ministar nije bio dužan da navodi razloge, ali je to učinio (i) oni su očigledno pažljivo sačinjeni", navodi se i dodaje:

"Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes... Parlament je jasno stavio do znanja u članu 116 da ministar može da poništi vizu ako smatra da prisustvo njenog nosioca u Australiji može predstavljati rizik po zdravlje ili red australijske zajednice. Ministar ovaj stav ima po osnovama za koje se ne može reći da su iracionalne ili nelogične ili da nisu zasnovane na relevantnom materijalu".

Glavni sudija Federalnog suda Džejms Alsop se nakratko obratio u 16.15 časova po australijskom vremenu, navodeći da ima ovlašćenje da objavi pune razloge za odluku da se odbaci Ðokovićeva žalba na deportaciju, prenosi australijski list "Herald san". Sudija je i odbacio sugestije da će ukidanje vize Ðokoviću naštetiti ekonomskim interesima Australije i ugroziti održivost Australijan opena.

Ključan razlog deportacije, može se zaključiti, bilo je Ðokovićevo pojavljivanje u javnosti posle pozitivnog testa, što je ministar Aleks Hok naveo u svom izveštaju.

Ðoković je 18. decembra u Beogradu imao intervju sa Ekipom znajući da ima pozitivan test na koronu, što je Hok protumačio kao neodgovorno ponašanje teniske zvezde koja može podstaći slično raspoloženje i u njegovoj zemlji.

Ðoković tuži Vladu Australije?

Najbolji teniser sveta Novak Ðoković mogao bi da tuži Vladu Australije za 3,8 miliona evra, piše britanski "San" pozivajući se na dobro obaveštene izvore bliske teniseru. List navodi da će Ðoković tužiti Vladu Australije zbog svoje deportacije nakon 11-dnevne pravne bitke sa vlastima oko vize, prenose engleski mediji.

Kako navodi "San", Ðoković navodno razgovara sa svojim advokatima o tužbi protiv vlade premijera Skota Morisona i traži odštetu zbog "lošeg postupanja" prema njemu, prenosi Tanjug.

"Dobro je poznato da Novak i njegova porodica smatraju da je imao loš tretman tokom karantina u hotelu u Melburnu. Njegova majka je otkrila kako je soba bila puna insekata. Držali su ga kao zatvorenika", rekao je izvor blizak njegovom agentu Edoardu Artladiju.

Podsetimo, prvi teniser sveta je posle 11 dana agonije deportovan iz Australije kada mu je ukinuta viza a o kojoj je proteklog vikenda odlučivalo tročlano veće na čelu sa sudijom Džejmsom Alsopom.

Tako je najboljem teniseru sveta, Novaku Đokoviću uskraćeno da brani titulu na Australijan openu, odnosno da napadne 10. trofej u Melburnu i rekordnu, 21. grend slem titulu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport