Tenis

Novak Đoković je šampion Rolan Garosa: Do druge titule u Parizu kroz triler protiv sjajnog Cicipasa!

Komentari

Autor: Euronews

13/06/2021

-

19:24

Novak Đoković je šampion Rolan Garosa: Do druge titule u Parizu kroz triler protiv sjajnog Cicipasa!
Tanjug/AP/Thibault Camus - Copyright Tanjug/AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković je pobednik Rolan Garosa.


U velikom finalu, posle pet setova i više od četiri sata igre, pobedio je Stefanosa Cicipasa - 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

 

 

Po treći put na stadionu "Filip Šatrije", centralnom objektu kompleksa Rolan Garosa, svirala je himna "Bože, pravde", drugu put u čast Novaka Đokovića, jedinog tenisera u open eri koji je uspeo da osvoji barem po dva trofeja na svakom od četiri grend slema.


Pre prvog tenisera sveta, pod zastavom Srbije turnir je osvojila i Ana Ivanović.

 


Đoković je u sjajnom, iscrpljujućem finalu i još jednom meču koji je ušao u peti set, pobedio znatno mlađeg, veoma motivisanog i spremnog Stefanosa Cicipasa.

Grk je vodio 2:0, ali nije uspeo da stigne do prve grend slem titule u karijeri. Đoković je upisao 19 zvezdicu i već na Vimbldonu će imati šansu da stigne najveće rivale – Rafaela Nadala i Rodžera Federara, a onda na US Openu i da ih prekine i tako završi svaku priču o tome ko je najbolji igrač svih vremena.

 


Nije Đoković na početku finala nije delovao ni blizu nivoa moji je imao protiv Nadala, a i pored te slike koju je odavao, uspeo je da servira za vođstvo od 1:0, potom i da propusti set loptu u taj-brejku. U drugom setu je "nestao" sa terena. Cicipas je radio šta je hteo i lagano stigao do 2:0.

Tek onda je Novak počeo da igra najbolji tenis. Grk više nije imao nijednu brejk priliku, potpuno mu je zaustavio prvi servis, počeo preciznije da pogađa uz liniju, odlučnije da igra na mreži i svima je bilo jasno da Cicipas neće imati šanse ako Đoković održi taj nivo do kraja.

Održao ga je!

 

Tanjug AP/Michel Euler

 

 

Peti set

Sve je gotovo, Đoković je šampion Rolan Garosa!

Cicipas je najbolje čuvao za kraj, uložio je maksimalan napor da izjednači, ali nije uspeo. Novak je iskoristio drugu meč loptu.

Odbranio se nekako Stefanos, uspeo je na razliku da ostane u meču. Ali, sada bi, nadamo se, trebalo da usledi gem odluke. Novak Đoković servira za pobedu, za drugu titulu na Rolan Garosu.

Dobijhen je peti gem sa nulo - 5:3!

Preživeo je Cicpas dve brejk lopte, a onda je dobio i poklon od sudija. Ispucao je lopticu u aut, ali su arbitri pre toga označili da je Đoković izbacio loptu van terena što nije bio slučaj. Pravda nije zadovoljena, Grk je smanjio na 3:4 i izvukao se iz teške situacije.

Po dva nešto lakšasema za obojicu - 4:2. Bliži se rasplet...

Bez izgubljenog poena završava svoj servis gem. To je pravi način da odigra posle napravljenog brejka. Tokom celog meča Cicipas ima veću podršku navijača, ali Novak uspeva da ih utiša.

Uspeo je Nole da "brejkne" Cicipasa i povede 2:1. Kontroliše dešavanja na terenu i deluje prilično sigurno. Bitno je da sada osvoji svoj servis i "odlepi" se rezultatski od protivnika.

Nije bilo baš glatko… Đoković je uzvratio uzevši gem. Izjednačeno je – 1:1.

Cicipas je otvorio peti set osvojenim gemom. Servis ga drži u igri, ali je i pored toga Novak imao brejk loptu. Deluje da je srpski teniser smireniji, manje nervozan, a sigurno je da je iskusniji.

 

Tanjug AP/Michel Euler

 

 

Četvrti set

Nije najkraći ste, ali je bilo brzo - 6:3, za 38 minuta igre.

Još jedan pa skoro savršen gem za Novaka. Mučio je Cicipasa, vraćao mu ubitačne riterne na užasno jake servise. Grk nema rešenja za sve boljeg prvog igrača sveta, koji je po drugi put u setu oduzeo servis i grabi za petom odlučujućem.

 

 

Sada je Srbin brzim gemom materijalizovao brejk.

Cicpas je tražio medicinsku pomoć na pauzi, pa je ona potrajala poprilično. Vratio se, ipak, bez poteškoća na teren, ali je očigledno da umor čini svoje. Novak je svakako navikao na maratonske i iscrpljujuće duele, imao je ih je mnogo tokom karijere.

Đoković je odmah stigao do dve brejk lopte. Nije više Grk toliko siguran na servis, kao u prva dva seta.
 

Tanjug AP/Michel Euler

 

 

Treći set

I konačno osvojen set. Vraća se polako Novak Đoković u meč. Uspeo je da smanji prednost Cicipasa na 1:2. Vratio je samopouzdanje, poljuljao protivnikovo i sada je važno da održi ritam, kako bi dodatno pokolebao Stefanosa i uveo meč u peti set, a onda ga finiširao 19. grend slem titulom.

 

 

Rezultat je 5:3, dva gema u kojima nije bilo brejkova. Đoković servira za 1:2.

Materijalizovao je Novak brejk, prvi put u toku meča. Bez mnogo muke.

Izjednačena igra u trećem setu. Novak deluje mnogo bolje nego u prva dva. Možda je to nagoveštaj da će meč na "Filip Šatrijeu" potrajati. Cicipas je servirao, vodio 40:15, ali je Đoković prvi stigao do brejk lopte, koju je uspeo da anulira Grk.

Zatim je sjajnim riternom obezbedio još jednu. I nju je Stefanos uspeo da spasi. Usledila je i treća uzastopna šansa, posle neiznuđene greške, ali je onda Cicipas namestio servis i lako poentirao.

Imao je i četvrtu! Delovalo je da je konačno uspeo, ali je peti igrač sveta našao rešenje za sve napade Srbina. Usledila je šansa za Cicipasa da izjednači na 2:2, pa na početku 12. minuta gema i peta brejk prilika. Konačno, grčki teniser je pogrešio i izbacio loptu u aut. 3:1 za Đokovića!

 

Tanjug/AP/Thibault Camus

 

 

Drugi set

Gotov je drugi set! - 6:2, za svega pola sata. Novak deluje iscrpljeno i umorno...

Opet je Cicipas imao 15:40 i dve brejk lopte. Spasio ih je Đoković, ali nije treću. Ko zna kojom neiznuđenom greškom dozvolio je grškom teniseru da povede 5:2.

Trenutno je 2:3! Cicipas je miran, ima brejk prednosti i prilično je siguran na servisu. Đoković mnogo greši i da bi nešto promenio mora da utiče da smanji broj neiznuđenih grešaka.

Novak Đoković ima velikih problema sa Cicipasom. Grk je dobio prvi gem drugog seta i odmah posle toga oduzeo servis Srbinu. Ne ide Đokoviću u ovom finalu, činilo se da ima sve u svojim rukama kada je servirao za vođstvo 1:0, ali…

Novak Đoković ima velikih problema sa Cicipasom. Grk je dobio prvi gem drugog seta oduzevši servis Srbinu. Ne ide Đokoviću u ovom finalu, činilo se da ima sve u svojim rukama kada je servirao za vođstvo 1:0 u setovima ili kada se posle 0:4 preokrenuo na 6:5.

Ali…

Stefanos nije bio siguran na servisu, ali je, ipak, uspeo da materijalizuje brejk i povede 2:0. Novak se vratio u ritam i lagano smanjio na 1:2.

 

Tanjug AP/Michel Euler

 

 

Prvi set

Grk je servirao i rizikovao. Odlično je izveo drugi servis i osvojio lak poen. Zatim i Cicipas stiže do set lopte na 6:7 koju odmah koristi.

 

 

Loše je počeo taj-brejk za Novaka. Cicipas je servisom rešio prvi poen, a onda oduzeo dva servisa Srbinu. Imao je ubedljivo vođstvo 3:0 i nova dva servisa. Konačno je posle 0:4, Đoković osvojio prvi poen, vrativši jedan mini-brejk. Majstorski je skratio lopticu i približio se na "-dva". U naredna dva poena obojica prave mini-brejkove, a onda Đoković osvaja neverovatni poen i prilazi na 4:5. Kako je samo uspeo da skrati lopticu, za TV špice. Uz male probleme stiže Srbin do 5:5, ponovo je bio nesiguran na smeču. U potpunosti se vrati u set i poveo 6:5 tako što je Cicipas pogodio mrežu.

I Novak je bio siguran na servisu, sve do desetog gema. Slično kao i protiv Nadala, promašio je prvo smeč i odmah su nastupili problemi za srpskog tenisera, da bi posle 43 minuta Cicipas došao u šansu za brejk i vođstvo 1:0. Upravo tada je Đoković odigrao najbolji poen, a onda maksimalno koncentrisan završio gem za 5:5.

Ni posle 35 minuta igre nije bilo brejka, na semaforu je pisalo 4:4. Problem za Srbina bio je odličan servis rivala. Retko je promašivao prvi i za kratko vreme sakupio je sedam asova.

Zastao je dah svim navijačima Đokovića kada se sapleo u pokušaju da stigne jednu loptu na mrežu. Proklizao je i nije se povredio, osim par ogrebotina, sve je bilo u redu.

Posle propuštene šanse da dobije prvi set, Grk je igrao pod pritiskom i to mu je, nakon prvog gema, donelo ponovo probleme na servis. Đoković je napravio brejk – 6:5. Novak je imao problem sa očima, ne samo tokom 12. gema, već i ranije. Iskoristio je to Cicipas, lako došao do tri brejk lopte, od kojih je drugu iskoristio.

Već prvi gem je trajao prilično dugo. Tek posle sedam minuta i dve spasene brejk lopte, Cicipas je s tri asa stigao do 1:0. Za razliku od Grka, Đoković je ekspresno odgovorio i bez izgubljenog poena izjednačio. Bilo je to u uvodnih deset minuta finala. Vrlo sigurno su delovala obojica na servisu, Novak je prve poene izgubio tek u šestom gemu.

Komentari (0)

Sport