Tenis

Sve čarolije "klasika" u četiri seta Rolan Garosa - to nije tenis

Komentari

Autor: Vladimir Sukdolak

12/06/2021

-

12:13

Sve čarolije "klasika" u četiri seta Rolan Garosa - to nije tenis
Sve čarolije "klasika" u četiri seta Rolan Garosa - to nije tenis - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Boljih u tenisu nije bilo i ko zna koliko će vremena morati da prođe dok se ne pojave slični.


Svako ko se u petak uveče odlučio da pogleda sudar titana, Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, imao je priliku da prisustvuje još jednom antologijskom odmeravanju snaga, jednom od najboljih teniskih mečeva ikada odigranih na Rolan Garosu.

Pojedini ljubitelji "belog sporta", komentarišući dešavanja u drugom polufinalu na stadionu "Filip Šatrije, otišli su korak dalje, dajući još veću težinu savršenstvu dvojice ponajboljih igrača današnjice, verovatno i svih vremena, u 58. epizodi međusobnih duela.

Novak je 29. trijumf protiv, kako je i sam izgovorio davno jasnu činjenicu, svog najvećeg rivala, svrstao u najbolja tri odigrana meča u karijeri, a definitivno najboljeg na zemljanoj podlozi.

Poslednji atom snage, sve svoje teniske majstorije i čarolije morao je da iskoristi kako bi srušio "kralja šljake", na terenu koji je Nadal zvanično proglasio najvažnijim u bogatoj karijeri. Španac je vlasnik čak 13 trofeja Rolan Garosa i u dosadašnjih 105 odigranih mečeva, samo je tri puta bio poražen.

 

 

Koliko je Rafael Nadal bitan za Rolan Garos, govori i podatak da je ispred kompleksa u Parizu, u čast najboljeg igrača turnira, ove godine podignuta statua.


Neuspehe je za prethodnih 16 godina doživeo od Robina Soderlinga i dva puta od Đokovića. Šveđanin je 2009, kada je "tukao" Rafu u četvrtom kolu, praktično omogućio Rodžeru Federeru da i on osvoji Rolan Garos. Usledio je period u kojem je Nadal osvojio pet uzastopnih titula u Parizu, a u pohodu na šestu, zaustavio ga je upravo Novak. Bio je to jedini meč u kojem Španac na pariskoj šljaci nije uspeo da osvoji ni set. Titula za Đokovića je, ipak, izostala te godine. Sten Vavrinka je bio neumoljiv u finalnom meču. Himna "Bože pravde", u čast trijumfa najboljeg srpskog tenisera, čula se sledeće godine, posle turnira koji je Nadal, suočen sa povredom, napustio u trećem kolu.

"Bik sa Majorke" je u međuvremenu uspostavio novi dominantni ciklus na Rolan Garosu, pobedivši u sva četiri finala i sakupivši neverovatnih 13 pehara, od ukupno 20 slemova u riznici trofeja.

"Najbolji meč ikada"

 

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

 


Teško je nabrojati sve dramatične i spektakularne duela koje su odigrali Rafa i Nole. Bilo je i onih lako dobijenih sa obe strane, kao prošle godine u finalu Rolan Garosa, kada je Španac brzinski "počistio" Đokovića, ali je njih mnogo manje. Slično je počeo i duel na istom terenu nepunu godinu kasnije. Nadal je poveo 5:0 u prvom setu…

Uprkos tome što se Đoković upisao na semafor tek u šestom gemu, bilo je uočljivo da se dobro kreće i dobro udara lopticu, odnosno da je potrebno da još malo namesti nišanske sprave. Finiš izgubljenog seta je iskoristio upravo za to. Razliku je na kraju sveo na pristojnu, a što je najvažnije bio je potpuno spreman za nastavak duela.

 

 


Od tog momenta u Bulonjskoj šumi počinje teniska simfonija. Dvoboj sa pamćenje, meč o kojem će pričati generacije – demonstracija najboljeg što tenis može da pruži.

Savršenstvo!

"Da li si nekada gledao bolji tenis na šljaci", bilo je prvo što je nekadašnja teniserka Barbara Šet pitala stručnog konsultanta, takođe bivšeg igrača, Mišu Zvereva.

"Ne, nikada. Prosto je teško objasniti ovaj nivo tenisa. Kada pomislite da ste od njih dvojice videli najbolje, oni vas opet iznenade", ushićen je bio Miša, čiji je rođeni brat nekoliko sati ranije izgubio polufinale od Stefanosa Cicipasa.

Pohvale na račun aktera stizale su sa svih strana. Od majstora teniske igre.

"Najbolji meč ikada odigran", bila je kratka i jasna poruka legendarne Kris Evert.

"Sa strahopoštovanjem sam i u čudu zbog onoga čemu smo prisustvovali večeras", fascinirana je ostala Marija Šarapova.

 


Felisijano Lopez i sam je nekada bio na crti dvojici velikana, ali nije propustio priliku da kaže: "Ovo je neki drugi sport". Niko Mahut se zapitao: "Kako se zove sport koji igraju Rafa i Novak? Ne znam, ali izgleda tako prokleto dobro!"

Huan Martin del Potro se zahvalio dvojici rivala i dodao: "Da ne poverujete kako igraju. Sjajn meč. Sanjam da se vratim i da se ponovo sastanemo na terenu."

Dijego Švarcman je oduzeo set Nadalu u četvrtfinalu, ali je posle odgledanog polufinala napisao: "Da li se mi bavimo istim sportom".

Bitka za treći set, publika može da ostane

 

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

 

Đoković i Nadal igrali su nepuna dva sata meč polufinala, kada je na rimskom "Olimpiku" ozvaničen start fudbalskog EURA. Nešto ranije na "Šatrijeu, počela je bitka za treći set. U velikom teniskom "ratu", ispostaviće se, najvažnija operacija za obojicu igrača. Znali su da se upravo u toj fazi rešava pitanje drugog finaliste.

Novak je od početka bio korak ispred, ali mu Rafa nije dozvoljavao da pobegne. U svakom poenu potrošnja dragocene energije kod obojice bila je do krajnjih granica. Igrali su na "sve ili ništa". Publika je, jednostavno, uživala, bodrila ih, davala im snagu. Frustrirajuće je bilo to što Đoković nikako nije uspevao da materijalizuje "brejk", čak ni onda kada je servirao za 2:1. Nadal je krenuo u poslednji juriš za odbranu svoje pariske "neosvojive tvrđave". Zaigrao je najbolje što ume i iz položaja gubitnika došao u situaciju da povede.

Novak je spasio set loptu i zakazao "taj-brejk". Opet se sve preokrenulo, ovaj put na stranu Srbina. Posle neverovatnih 98 minuta, Đoković je vodio 2:1. Na "Olimpiku" je ostalo još vrlo malo da odigraju Italija i Turska, a pred teniserima na Rolan Garosu najmanje još jedan set, a možda i dva.

Shvatile su vlasti Francuske da se na "Šatrijeu" odvija istorijski meč. Nešto malo pre 23 sata, kada u Parizu na snagu stupa policijski čas, stiglo je odobrenje da publika može da ostane do kraja duela i da se neće ponoviti situacija sa meča između Novaka i Beretinija. Navijači su bili oduševljeni, a ni teniseri nisu skrivali sreću. Zaslužili su to.

Ipak, nije se još dugo publika zadržala. Rafa je i fizički i psihološki pao posle trećeg seta, a takvu šansu Novak nije propustio. Posle četrdesetak minuta polufinale bilo je okončano.

Jedini…

 

Tanjug / AP Photo/Christophe Ena

 

 

Poslednji Đokovićev trijumf protiv Nadala dodao je Srbinu na nekoliko mesta epitet "jedini" za dostignuća u tenisu.

Novak Đoković je jedini koji je dva puta pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu. Novak Đoković je jedini koji je uspeo da savlada Španca u Parizu pošto je izgubio prvi set. Novak Đoković je jedini nadigrao Nadala u polufinalu, posle 13 uzastopnih pobeda španskog igrača. Novak Đoković je jedini teniser koji je najmanje šest puta igrao u finalima svakog grend slema.

Imaće Nole u nedelju priliku da se izjednači sa Rodom Lejverom i Rojom Emersonom, Australijancima koji su uspevali da na svakom od četiri grend slema osvoje barem po dve titule. Pobedom protiv Cicipasa i osvajanjem 19. grend slema, približio bi se Nadalu i Federeru, koji imaju po 20 trofeja.

Zvuči subjektivno, ali Novak Đoković je verovatno najbolji teniser svih vremena!

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport