Tenis

Maestralni Đoković u finalu Vimbldona

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2021

-

17:42

Maestralni Đoković u finalu Vimbldona
Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona, pobedom 3:0 u setovima (7:6, 7:5, 7:5) nad Denisom Šapovalovim iz Kanade.

Đoković nije imao lak zadatak pred sobom. Šapovalov se pokazao kao nezgodan protivnik, ali ne dovoljno jak da ugrozi najboljeg tenisera sveta.

Protivnik u borbi za trofej biće mu deveti teniser sveta Mateo Beretini, kome je to prvo finale nekog grend slem turnira.

Đoković želi novo finale, i novi trofej. Za sada ima 19 grend slem titula, pet sa najpoznatije teniske trave.

Đoković nije najbolje počeo meč protiv Šapovalova, izgubio je brejk na svoj drugi servis, ali ga je vratio u taj-brejku prvog seta došao do prednosti u polufinalu trećeg grend slem turnira u sezoni.

Šapovalov je brejkom poveo sa 2:1 u gemovima, što mu je dalo samopouzdanje za nastavak seta, u kom je odlično servirao, sve do 10. gema kada je imao priliku da na svoj servis osvoji set.

Đoković tada nije iskoristio prvu brejk loptu, ali jeste sledeću i izjednačio je na 5:5. Potom je bilo 6:6 i usledio je taj-brejk.

Loši servisi obeležili su taj-brejk, oba tenisera su teško dolazila do poena, a Đoković se bolje snašao i na kraju sa 7:3 osvojio odlučujući gem za vođstvo sa 1:0 u setovima.

Šapovalov je dva puta propustio priliku da u drugom setu dođe do brejka.

Imao je tri šanse u četvrtom i dve u šestom gemu, ali ih je Đoković maestralnom igrom i servisima spasao.

Pri rezultatu 5:5, Đoković je došao do prve brejk prilike u drugom setu i odmah je iskoritio, duplom servis greškom protivnika.

Srpski teniser je servirao za drugi set i rutinski priveo kraju taj deo meča, prepustivši rivalu samo poen u poslednjem gemu.

Završnica drugog seta uticala je na Šapovalova, koji je ušao u raspravu sa sudijom.

Đoković je poput prvog i drugog, imao problema i na početku trećeg seta, u kom je Šapovalov ponovo došao do velikog broja brejk lopti.

Najbolji teniser sveta ih je spasavao, a imao je i šansu da oduzme servis protivniku, što mu nije uspelo.

Usledio je mirniji deo meča, a Đoković se u sedmom gemu trećeg seta okliznuo i pao, međutim bez većih posledica, pa je nastavio meč.

Prilikom rezultata 5:5, na servis Šapovalova, Đoković je uzeo brejk i došao u priliku da servira za meč.

Nije imao problema na svoj servis pa je ostvario novu veliku pobedu u karijeri.

Srpski teniser delovao je veoma sigurno i na turniru je do sada izgubio samo jedan set i to prvi koji je odigrao. Ta čast pripala je domaćem igraču Džeku Drejperu. Svi naredni rivali ostali su sa "nulom", redom – Anderson, Kudla, Garin, Fučovič i sada Šapovalov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport