Tenis

Novak Đoković je šampion Vimbldona i vladar svetskog tenisa

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2021

-

18:34

Novak Đoković je šampion Vimbldona i vladar svetskog tenisa
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Vimbldon nema novog vladara!


Novak Đoković nastavio je tamo gde je stao 2019. godine, jer je pobedom u finalu protiv Matea Beretinija uspeo da osvoji šesti trofej na najpoznatijoj travi i da se prvi put u karijeri izjednači po broju grend slemova sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Sva trojica ih sada imaju po 20. Među prvim čestitkama bila je od Švajcarca.

Đoković – Beretini 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:3), posle tri sata i 23 minuta.

Najbiolji teniser sveta iz turnira u turnir ispisuje istoriju, a danas je u Londonu uspeo ono za čim "juri" od početka karijere, a to je da stigne dvojicu najvećih rivala. I stigao ih je, što je samo još jedan korak ka tituli najboljeg igrača sveta svih vremena.

Đoković je prešao polovinu puta i ka Golden slemu. Za to će mu biti potrebna pobeda na Olimpijskim .igrama u Tokiju, ali i US open, koji mu je, ocena je svih u teniskom svetu, prošle godine nepravdeno oduzet diskvalifikacijom.

Mateo Beretini je bio dostojan rival u finalu i prilično je namučio Đokovića. Sa 25 godina stigao je do prvog grend slem finala, postao prvi Italijan u finalu Vimbldona, ali protiv Novaka više nije mogao. Ni osvojen prvi set na volšeban način, posle zaostatka 2:5, nije bio dovoljan za Matea. Nakon 22 uzastopne pobede pošto je dobio prvi set na travi, izgubio je prvi.

Đoković je do kraja meča odigrao maestralno, pre svega strpljivo i zasluženo pobedio.

UŽIVO:

IV set

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

GOTOVO JE! Novak je šampion Vimbldona!

Još jedan gem ga deli do titule!

Grme tribine pre servisa Matea Beretinija, ori se Cebtralni stadion za Italijana, a li posle odjekuju aplauzi zbog bravura Novaka Đokovića. Brejk je napravljen, grabi za tituli.

Koliko važan gem za Novaka Đokovića! Gubio je 0:30, a onda je eksplodirao i na 15:30 odigrao najlepši poen finala. I piblika mu je odala priznanje - 3:3.

Nema puno razmena, brzo se završavaju poeni. Tako je bilo na servis Đokovića, a ništa se nije promenilo i kada je Beretini servirao. Ponovo ga služi najjače oružije. Novaku je potrebno strpljenje... 2:3.

Beretini vodi 2:1 u četvrtom setu. Imao je odličan servis gem, svaki je pogodio iz prve, što mu je znatno olakšalo posao, iako je Đoković počeo gem fenomenalnim riternomm.

Prvi gem četvrtog seta pripao je Beretiniju.

Pre početka četvrtog seta sa tribina Vimbldona se ori "Fudbal kaming houm." Uzbuđenje je veliko, napetost se oseća, jedno veliko finale se bliži kraju, drugo početku...

 

III set

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

 

Nešto manje od tri sata igra se u finalu Vimbldona, Novak Đoković uspeo je da dobije i treći set. Sada je 2:1 za srpskog tenisera, koga set deli od šestog Vimbldona...

Posle dva odigrana gema, rezulatt je 5:4. Đoković servira za prednost od 2:1 u setovima.

I opet problemi za Đokovića. Suočio se sa dve brejk lopte i sa navijanjem publike protiv njega. Javili su se i njegovi navijači, a epilog su četiri vezana poena i osvojen gem za 4:2.

Po gem na obe strane...

Prvi gem bio je lak za Beretinija, ali kada je drugi put stao na servis liniju, pojavili su se novi problemi. Osetio je to Đoković, strpljivo gradio poene, stizao nemoguće i napravio brejk. Novak vodi 2:1 u trećem setu i servira.

Ori se Centralnim stadionom "Mateo, Mateo...". Uzvraćaju i navijači srpskog igrača "Nole, Nole..."

Sigurnim servis gemom Mateo Beretini započinje treći set velikog finala na Vimbldonu. Rezultat je 1:1, možda čak nismo ni na polovini meča. Novak Đoković uzvratio je istom merom, ni on nije izgubio poen.

II set

Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

 

Konačno je završen drugi set. Đoković je ovaj put odlično servirao i bez izgubljenog poena stigao do 1:1.

Imao je Đoković tri vezane set lopte na servis Beretinija, ali nijednu nije iskoristio. Kada je stigao do 40:40, Italijan je ubitačnim servisima rešio gem i prišao na 4:5. Sledeći servira Novak…

Igra se još, Beretini je vratio jedan brejk i smanjio na 3:5!

Opet je 5:2 za Novaka. Razlika je velika, Đoković će dva puta servirati za osvajanje drugog seta. Odigrali su Đoković i Beretini jedan egzibicioni poen, koji je pripao Italijanu, s njim je i osvojio drugi gem.

Posle četiri gema koji je osvojio Đoković u drugom setu, jedan je pripao Beretiniju. Smanjio je prednost rivala na 1:4.

Upeo je Đoković da obezbedi tri brejk lopte u trećem gemu. Kod prve dve se Beretini odbranio, ali kod treće nije. Velika prednost Đokovića za miran drugi set i eventualno izjednačenje – 3:0.

Drugi set počeo je brejkom Novaka Đokovića. Iskoristio je prvu šansu da oduzme servis i poveo 1:0. Dosta kraći je bio gem koji je servirao prvi favorit turnira, pa je vrlo brzo na semaforu pisalo 2:0.

I set:

Tanjug/Steve Paston/Pool Via AP

 

Beretini se potpuno oporavio od početnog šoka i na muke stavio Đokovića, koji je daleko od igre zbog koje je tu gde jeste. Prva tri poena na početku taj-brejka pripala su Italijanu. Uzvratio je srpski teniser sa dva odlična servisa, ali je mini brejk i dalje bio na strani Rimljanina. I to je nadoknadio Đoković izjednačivši na 3:3. Korak po korak, uz novi mini brejk, Beretini je stigao do dve set lopte i odmah prvu osvojio.

Prvi set je trajao 70 minuta.

Igraće se taj-brejk!

Nešto lošiji period igre Novaka Đokovića nije potrajao. Osvojio je gem bez izgubljenog poena, maksimalno skrativši vreme odigravanja poena. Prednost je ponovo bila na strani najboljeg igrača sveta – 6:5.

Potpuno se Beretini vratio u meč, počeo je da osvaja poena i posle nešto dužih razmena, a uz sve to, servis ga je i dalje služio – 5:5.

Iako je u prethodnom gemu Beretini delovao izgubljeno za prvi set, vratio se na servis Đokovića. Ponovo je došao do brejk lopte, koju je Srbin osujetio forhendom uz samu liniju. Međutim, Đoković je posle odličnog poena napravio grešku i omogućio Mateu novu šansu. Zatim je odigran najlepši poen, koji je publiku bacio u trans, a Beretinija vratio u prvi set i iz psihološkog deficita – 5:4.

I osmi gem na meču stigao je do djusa. Da nije pravio veliki broj grešaka, Beretini bi sigurno osvojio gem, ali nikako nije uspevao da fokus zadrži na igri. Sve to je obilato koristio Đoković, stigavši do set lopte. Izvukao se deveti igrač sveta sa dva precizna prva servisa… Potrajao je još malo najduži gem (osam djuseva) u prvom setu, posle kojeg je rezultat bio 3:5.

Đoković se posle očigledne nervoze na početku svog sedmog vimbldonskog finala, prvi oslobodio treme i počeo da igra kako najbolje ume. Iznenadio je Beretinija sa dva servis voleja, odigrao je odličan gem i poveo 5:2.

Uprkos tome što je Beretini jedan od najboljih servera na svetu i što tu vrlinu prezentovao i na početku finala, Đoković je uspevao da ga namuči prilikom svakog gema u kojem je servirao. Ipak, Beretini je uspeo da posle jedne neiznuđene greške Srbina smanji na 2:4.

Bez izgubljenog poena Đoković je materijalizovao, odnosno potvrdio brejk!

BREJK!

As i dve neiznuđene greške Matea kreirali su blagu prednost Đokoviću u četvrtom gemu. Dodao je gas Srbin posle servis vinera Beretinija i vrlo lepo izgrađenim poenom stigao do brejk prilike. Italijan je servisom, ubedljivo najjačim oružjem, rešio problem u kojem se našao. Novak se mnogo bolje snalazio u razmenama, pa je posle još jedne dobio novu šansu da oduzme servis rivalu. U tom je i uspeo… 3:1!

Novak je do finala napravio 17 duplih grešaka, a već u trećem gemu poslednjem meča na ovogodišnjem Vimbldonu je imao tri. Beretini je osvojio prva dva poena na servis Đokovića, a imao je i zider za tri brejk lopte, koji je umesto vinera u polju Srbina okončao u mreži. Čim je najbolji igrač sveta počeo da pogađa servis, sve je postalo lakše. Vezao je četiri poena i poveo 2:1.

Lakše je Italijan stigao do prvog osvojenog gema i izjednačenja, pre svega zahvaljujući upravo odličnom servisu. Posle 10 minuta igre rezultat je bio izjednačen 1:1.

Nije Novaka Đoković služio servis u prvom gemu. Napravio je dve dvostruke servis greške, omogućio Beretiniju brejk loptu, ali je na kraju ipak poveo 1:0. Nervoza na obe strane je i te kako prisutna na početku finala.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Dvadesetpetogodišnji Rimljanin je do finala pobedio:

1. kolo: Pelja 3:1
2. kolo: Van de Zandešulp 3:0
3. kolo: Bedene 3:0
4. kolo: Ivaška 3:0
5. četvrtfinale: Ože-Alijasime 3:1
6. polufinale: Hurkač 3:1

Beretini je izgubio tri seta, a Đoković jedan i to u prvom kolu:

1. kolo: Drejper 3:1
2. kolo: Anderson 3:0
3. kolo: Kudla 3:0
4. kolo: Garin 3:0
5. četvrtfinale: Fučovič 3:0
6. polufinale: Šapovalov 3:0

Komentari (0)

Sport