Tenis

Sve je spremno za istorijsko finale: Šesti Vimbldon za Đokovića ili prvi za Beretinija

Komentari

Autor: Euronews

11/07/2021

-

10:59

Sve je spremno za istorijsko finale: Šesti Vimbldon za Đokovića ili prvi za Beretinija
Novak Đoković slavi pobedu - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

U 15 časova na Centralnom terenu Ol-Ingland kompleksa u Londonu, u finalu Vimbldona rekete će ukrstiti prvi igrač sveta Novak Đoković i deveti na ATP listi Mateo Beretini.

Za prvog će to biti sedmo finale na najpoznatijoj teniskoj travi, za drugog prvo, ne samo na stadionu podno Henmanovog brda već, na svim grend slem turnirima, a samom stečenom prilikom da se bori za trofej na najvažnijem teniskom događaju u godini, dvadesetpetogodišnji Beretini napravio je rezultat karijere.

I Novak ima priliku da ispiše još jednu stranicu istorije, daleko sadržajniju, kompleksniju i, čini se, još dugo, dugo za druge nedostižnu. Potrebna je da učini ono što je već dva puta u poslednje dve godine – da pobedi Beretinija u nedelju posle podne.

Novakov šesti trijmuf na Vimbldonu definitivno bi ga učinio nedodirljivim, jer bi se nakon deceniju i po kaskanja za Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, konačno po broju osvojenih grend slemova izjednačio sa dvojicom najvećih rivala, čije su karijere, za razliku od Novakove, u padu i pitanje je koliko još mogu biti konkurentni u trci za najboljeg igrača svih vremena. Đoković je na korak od cilja da i rezultatima, odnosno brojem osvojenih najvažnijih trofeja, potvrdi nešto u šta je već odavno ubeđen veliki broj navijača. Srpski teniser bi pobedom, svima koji ga svrstavaju na stepenik iznad Španca i Švajcarca, pružio najjači argument u večnoj raspravi o GOAT-u teniskog sporta.

Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

 

I ne samo to…

Trijumf na ovogodišnjem Vimbldonu Đokoviću bi doneo šansu na postane prvi muškarac u istoriji koji je osvojio "golden slem" ili ujedinio u istoj kalendarskoj godini sve grend slem titule i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara. Rezultat kojim se samo legendarna Štefi Graf može pohvaliti. Novak je prošao polovinu puta…

U slučaju eventualne pobede više ni Rodžerovih rekordnih osam Vimbldona ne bi bili daleko…

O svemu ovome biće lakše pričati posle nedeljnog finala protiv Beretinija. Italijan sigurno neće skrštenih ruku gledati kako Đoković osvaja poene, gemove i setove i grabi ka titulu. Naprotiv! Učiniće sve da ga spreči u tome i da postane prvi Italijan koji je osvojio Vimbldon. Za sada je samo prvi koji je stigao do finala…

Njihov drugi od dva međusobna meča odigran je u četvrtfinalu ovogodišnjeg Rolan Garos. Na stadionu "Filip Šatrije" vodila se žestoka borba, a trijumf je pripao kasnijem pobedniku posle tri i po sata igre. Delovalo je da će Novak rutinski rešiti plasman u polufinale, međutim u trećem i četvrtom setu nastale su komplikacije, jer je Mateo preko taj-brejka smanjio na 1:2, a zatim dao sve od sebe da meč uvede u peti set, ali mu to nije bilo dovoljno.

Prvi put su igrali jedan protiv drugoga 2019. na Završnom mastersu u Londonu i Đoković je upisao laganih – 6:2, 6:1, za tačno sat vremena.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

 

Novakov tim i navijači su zabrinuti zbog problema koji su se pojavili tokom meča sa Denisom Šapovalovim. Svakom ko je gledao meč, u kojem je srpski teniser pobedio 3:0, očigledno je bilo da Đoković ne igra na najvišem nivou i da postoji razlog zbog čega je tako. Prvi reket sveta govorio je o tome posle meča.

"Iskreno, poslednjih dan i po sam imao stomačnih problema i to me je poremetilo na početku. Dok su trajala dva seta osećao sam malo poteškoća, ali sam krajem trećeg seta to probio i bolje se osećao. Ne govorim zbog izgovora, nego su se okolnosti tako postavile da taj osećaj koji sam imao, mala vrtoglavica mi nije dozvolila", rekao je Đoković.

Iako su odigrali tek dva meča, najbolji teniser sveta odlično poznaje svog rivala.

"Sada ide Beretini koji je iskusniji od Šapovalova, koji igra izuzetno dobro, sa snažnim servisom i forhendom, to su njegova dva najveća oružja. Trenirao sam sa njim pred Vimbldona, igrali smo na Rolan Garosu, znam šta me očekuje, on je u sjajnoj formi ove godine, posebno na travi. Osvojio je Kvins i odigrao fantastičan turnir do sada, izgubio je možda samo jedan set. To deluje impresivno, ali finale je finale, ja tu imam mnogo više iskustva i trudiću se da tu mentalnu snagu i iskustvo iskoristim za poduhvat", najavio je Novak finalni meč.

Beretini nije mnogo pričao o Đokoviću, već je pozvao publiku da bude uz njega na Centralnom stadionu.

"Nadam se da će navijati za mene. Biće sjajna atmosfera, u to sam siguran. Biće to moje prvo finale Vimbldona, a Italijani će u nedelju imati veoma lud dan. Mislim da smo to zaslužili – uz fudbal sada je tenis jedan od glavnih sportova u Italiji. Drago mi je što sam prvi Italijan u finalu Vimbldona, ali iskreno, bilo bi mi drago i da nisam prvi. Šalim se. U kontaktu sam sa Adrijanom Panatom, poslednjim Italijanom koji je igrao finale jednog grend slema. On mi je poslao poruku posle meča sa Feliksom Ože-Alijasimom. Bodrio me je i rekao mi da ću servirati 220 km/h. Posle početka sezone i povrede koju sam imao na ATP kupu nisam mogao da zamslim da ću biti ovde", naveo je Mateo posle plasmana u finale i pobede protiv Huberta Hurkača 3:1.

Nema sumnje da nas u nedelju očekuje još jedno zanimljivo finale, verujemo i novo slavlje Novaka Đokovića

Komentari (0)

Sport