Tenis

Ko je najbolji svih vremena? Statistika nedvosmisleno na strani Novaka Đokovića

Komentari

Autor: Konstantin Radulović

12/07/2021

-

12:58

Ko je najbolji svih vremena? Statistika nedvosmisleno na strani Novaka Đokovića
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Tenis koji igra Rodžer Federer je umetnost, snaga, čvrstina. Vojnička posvećenost i samodisciplina su nešto što Rafaela Nadala izdvaja od tenisera raznih era i poglavlja ovog sporta. Ali ništa od toga ne može da se poredi sa perfekcijom Novaka Đokovića. Njegova mentalna stabilnost, brzina razmišljanja i dijapazon savršenih udaraca doveli su ga, ne samo do trona na svim gren slem turnirima, prve pozicije na ATP listi koju drži 329. nedelja, već i do titule najboljeg tenisera u istoriji.

Doduše, nezvanične, budući da ona nikada neće ni biti dodeljena, jer upoređivati različite teniske epohe i stilove igre ne bi bilo umesno, a još manje ozbiljno. Ali ukoliko se kao parametar za poređenje uzme suva statistika, onda taj zamišljeni pehar može da ide u ruke isključivo Novaku Đokoviću i nikome drugome.

Trijumfom nad Mateom Beretinijem, Nole je osvojio 20. grend slem trofej i time se izjednačio sa pomenutom dvojicom vrhunskih igrača, od kojih je bolji u svim parametrima ključnim za merenje uspeha. Čak je u tom odmeravanju i najmanje bitno što je Đoković mlađi od rivala, što mu ostavlja mogućnost da se još nekoliko godina zadrži u teniskom vrhu, jer i ukoliko bi danas, sa 34 godine odlučio da se povuče, on bi i dalje bio neprikosnoven.

Aktuelni lider ATP liste je jedini profesionalni teniser koji je u karijeri uspeo makar dva puta da osvoji neki od četiri najprestižnija turnira, neko je ko je najviše nedelja proveo na čelnoj poziciji ove organizacije, ima najbolji procenat pobeda nad Top 10 igračima (69%), a na kraju krajeva, uspešniji je u direktnim okršajima protiv obojice glavnih konkurenata.

Protiv iskusnog Švajcarca je odigrao okruglo 50 mečeva i pobedio je na 27, dok se sa Špancem na terenu sastao osam puta više i zabeležio 30 pobeda, poslednji put u nedavno završenom finalu Rolan Garosa.

Uz sve to gore pomenuto, Đoković je teniser kojem je tokom karijere publika bila daleko manje naklonjena od svih tenisera koji igraju varhunskom nivou, ali je on u svakom zvižduku pronalazio motiv da u narednim poenima pokaže da ništa ne može da ga slomi.

"Da, smatram sebe najboljim teniserom i zbog toga pričamo o osvajanju velikih turnira i ispisivanju istorije. Ne volim da upoređujem teniske ere, jer su se okolnosti igre promenile, tehnologija je napredovala i zbog toga s ene bih upuštao u te rasprave, ali verujem da sam najbolj", rekao je Đoković posle šestog osvojenog trofeja na vimbldonskoj travi.

Upravo ta vera u sebe i želja da se iz dana u dan pomeraju lični limiti i dostignuća, doveli su Novaka do toga da je najcenjeniji teniser u istoriji "belog sporta", čiji će ljubitelji još dugo uživati u njegovoj perfekciji.

Komentari (0)

Sport