Tenis

Novak Đoković krenuo po zlato u Tokio: Odlično se osećam, inspirisan sam i motivisan

Komentari

Autor: Euronews

20/07/2021

-

13:19

Novak Đoković krenuo po zlato u Tokio: Odlično se osećam, inspirisan sam i motivisan
teniseri - Copyright Tanjug/AP Photo/Koji Sasahara/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković četvrti put će učestvovati na Olimpijskim igrama i pokušaće da osvoji svoju drugu medalju, a možda i treću. Najbolji teniser sveta i prvi favorit turnira, danas putuje u Tokio, gde će predstavljati Srbiju u singlu i u miks dublu sa Ninom Stojanović.


Osvajanjem olimpijskog turnira, Đoković bi napravio veliki korak ka "zlatnom slemu", odnosno ujedinjenju pet najvažnijih trofeja u kalendarskoj godinu. U konkurenciji muškaraca to niko nikada nije uspeo, a kod dama ovim priznanjem se može pohvaliti samo Štefi Graf. Nemica je 1988. dominirala na svim turnirima.

Na Novakovoj listi precrtani su već Australijan Open, Rolan Garos i Vimbldon. Pred prvim reketom sveta sada su Olimpijske igre i US Open, gde će svakako imati priliku da postane jedini teniser od Roda Lejvera koji je u jednoj godini osvojio sva četiri grend slema. U tome već uspeo, ali ne u istoj sezoni.

 

 

 



Đoković je na konferenciji za medije na aerodromu "Nikola Tesla", uoči puta za Japan, govorio o planovima i željama.

"Najlepši mogući način da odem iz Beograda je uz ovoliko ljudi ovde. Lepo je na ovaj način otići u Japan gde imam najviše ambicije. To sam spomenuo već posle Rolan Garosa i Vimbldona, idem na najviše odličje, naravno na zlato, to nije tajna. Četiri grend slema i Olimpijske igre je ono što sam sebi zacrtao... Napet je raspored, grend slemovi su blizu Igara, ali dobro sam se spremio", počeo je Đoković.

 

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

 

 

"Imao sam puno dobijenih mečeva što ulije samopouzdanje i poletnost, pa kada igrate za svoju zemlju to je velika čast i privilegija. Najlepši momenti koji može sportista da doživi. Ja sam deo individualnog sporta, retke su prilike za timski, fali mi zlato sa Olimpijade. Odlično se osećam, motivisan i insipiran", poručio je Đoković.


Samo prisustvo Novaka u srpskom timu predstavlja veliku snagu srpskom timu.

"Olimpijske igre su najveća sportska smotra i ne možete da doživite verovatno nigde drugde kao na Igrama. Predstavnik ste svoje zemlje i takmičite se sa najboljim sportistima sveta. Ono što Igre čini drugačijim je to Olimpijsko selo, jedete, spavate pod istim krovom. Provodite vreme zajedno, pričate… To je nešto što pamtim sa ranijih Olimpijskih igara i to je nešto što je meni dalo snagu u karijeri. Mi u tenisu se takmičimo cele godine, a drugi sportisti žive za nastup na Olimpijskim igramo", odgovorio je Đoković.

 

 

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

 


Konkurencija je, uprkos tome što su mnogi otkazali učešće, veoma jaka.

"Ima otkaza, ali dosta dobrih igrača je i tamo... Cicipas, Medvedev i Zverev su tu. Treba doći do finala, učestvovanje na Igrama nosi pritisak i emocije. To je drugačije od turnira. Tretiraću ih kao sve ostale turnire kako bih bio usredsređen na Igrama", rekao je Đoković.

Deo priprema je odradio u Crnoj Gori.

"Ne bih rekao da je nekonvencionalan način priprema, ali izvlačenje onog najboljeg iz uslova u kojima se nalazim. Ne može sve idealno da bude, nisam samo teniser, nego i otac, suprug, moram da se posvetim i familiji kad nisam na turnirima. Imao sam super pripreme, dobar sparing je bio, bilo je odlično vreme i atmosfera, dali su mi vetar u leđa koji nosim sa sobom u Tokio", podvukao je Đoković.

Srpski teniser je u prestonicu Japana ispraćen uz intoniranje himne "Bože pravde.

"Moram da ustanem", rekao je Đoković, dok je voditelj programa ovaj čin okarakterisao kao generalnu probu za ono što će se, nadamo se, dogoditi 1. avgusta, kada se završava teiski turnir .

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

 

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Srbija je imala dva predstavnika u muškom singlu i obojica su eliminisana u prvom kolu. Ono što je interesantno, Novak Đoković i Viktor Troicki su takmičenje na Igrama u Brazilu završili posle duela sa finalistima i osvajačima medalja. Endi Marej je na putu ka zlatu u dva seta bio bolji od Troickog – 6:3, 6:2, dok je Đoković morao da čestita Huanu Martinu del Potru – 7:6, 7:6.

Bronza je pripala Keiju Nišikoriju, koji je u tri seta pobedio Rafaela Nadala, vlasnika zlatne medalje iz Pekinga.

U Londonu je malo falilo Novaku da osvoji drugu olimpijsku medalju, ali je zbog dva vezana poraza, u polufinalu i u meču za treće mesto ostao bez postolja. Bolji u završnici bili su Endi Marej, koji je na terenima Vimbldona osvojio prvo zlato, i Del Potro.


 

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

 

Možda i najbliži zlato ili barem finalu, Novak Đoković je bio na svojim prvim Igrama u Pekingu. Još uvek mnogi pamte promašen smeč u trećem setu polufinala protiv Rafaela Nadala. Bio je to presudni momenat olimpijskog turnira, koji je Špancu omogućio pobedio 2:1 i kasnije prvo i jedino zlato na Olimpijskim igrama. Đoković je u borbu za bronzu pobedio Džejmsa Blejka.


 

Komentari (0)

Sport