Aktuelno

Tužilaštvo u Užicu pokrenuo postupak i traži određivanje pritvora za poslanika SDA zbog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2023

-

17:35

Tužilaštvo u Užicu pokrenuo postupak i traži određivanje pritvora za poslanika SDA zbog oružja
Tužilaštvo u Užicu pokrenuo postupak i traži određivanje pritvora za poslanika SDA zbog oružja - Copyright Printscreen YouTube/ BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

veličina teksta

Aa Aa

Više javno tužilaštvo u Užicu pokrenulo je postupak istrage protiv osumnjičenog S. Z. (42), državljanin BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sarajevski mediji su preneli juče, pozivajući se na svoja saznanja, da je poslanik Stranke demokratske akcije Salke Zildžić uhapšen na graniči sa Srbijom, zbog posedovanja oružja. Kasnije je otkriveno da je Zildžić kod sebe imao i identifikacionu karticu bezbednosne službe BiH (OSA), što je izazvalo burna reagovanja u BiH.

Osumnjičeni je, kako je saopšteno na sajtu Tužilaštva, saslušan u predistražnom postupku u Policijskoj stanici Bajina Bašta, gde je izneo svoju odbranu.

Tužilaštvo je, navodi se, nakon saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Užicu da prema osumnjičenom odredi pritvor u trajanju od 30 dana, s obzirom na to da u konkretnom slučaju postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva osumnjičenog.

"Više javno tužilaštvo u Užicu u postupku istrage preduzima neophodne dokazne radnje u cilju pribavljanja dokaza koji su neophodni radi donošenja odluke o podizanju optužnice", stoji u saopštenju.

Mehmedagić negira da je Zildžiću izdao iskaznicu OSA BiH

Bivši direktor Obaveštajno bezbednosne agencije BiH (OSA) Osman Mehmedagić oglasio se danas preko svog advokata Alena Nakića o iskaznici OSA, koja je pronađena kod federalnog poslanika SDA Salke Zildžića, koji je uhapšen na granici sa Srbijom.

"Pre svega, a polazeći od obaveze čuvanja svih informacija do kojih je došao u obavljanju funkcije generalnog direktora OSA-e BiH, koje je dužan da čuva kao službenu tajnu i nakon prestanka mandata, kao i da radi očuvanja integriteta službe kojom je rukovodio, ističemo da je rad i rukovođenje OSA-e BiH, za vreme mandata gospodina Mehmedagića, bio zasnovan na dosednom poštovanju temeljnih principa vladavine prava i pozitivnopravnih propisa koji regulišu rad OSA BiH u svim njenim segmentima, uključujući i izdavanje legitimacija koje su izdavane u okviru rada iste", navodi se u odgovoru Mehmedagića, dostavljenog sarajevskom portalu Klix.

Dodaje da su iznesene lažne tvrdnje u javnosti i implicitni zaključci, aposlutno neosnovani, a tome, kako navodi, svedoči činjenica da sam naziv predmetne iskaznice, ukazuje da ista u odnosu na njenog nosioca, apsolutno ne proizvodi nikakva ovlašćenja u skladu sa Zakonom o Obaveštajno-bezbednosnom agenciji BiH.

"Ističemo da su apsolutno netačne informacije, te da imaju karakter dezinformacija plasiranih sa posebnim ciljem, a prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, gospodinu Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA-e BiH, sa sadržinom čija je preslika objavljena u printanim i elektronskim medijima u BiH. Osim toga, a u kontekstu neosnovanog dovođenja u vezu gospodina Mehmedagić Osmana i gospodina Zildžića, kroz rad OSA-e BiH, posebno ističemo da su aposlutno neosnovani difamirajući navodi prema kojima je gospodin Mehmedagić Osman, počasne iskaznice Agencije, izdavao licima, a navodno i gospodinu Zildžiću, sa ciljem stvaranja stranačke obaveštajne službe", ističe se u odgovoru.

Dodaje se da sva neosnovanost tako iznetih navoda, kao i potpuna zakonitost rada OSA-e BiH, za vreme dok je istom rukovodio Mehmedagić, potvrđena je kroz parlamentarni nadzor rada Agencije, kao i činjenicu usvajanja izveštaja o radu OSA-e BiH, te plana rada Agencije u skladu sa pozitivnom pravnim propisima.

"Svaki suprotan zaključak od prethodnog, značio bi propust u radu organa nadležnih za parlamentarni nadzor, kao i propust organa nadležnih za analizu i usvajanje izveštaja i plana rada Agencije", zaključuje se u odgovoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija