Fokus

Bauer: NATO će 2024. održati najveću vojnu vežbu od Hladnog rata

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

22:53

Bauer: NATO će 2024. održati najveću vojnu vežbu od Hladnog rata
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer najavio je danas da će Severnoatlantska alijansa 2024. godine održati najveću vežbu od Hladnog rata.  

"U 2024. NATO će održati svoju najveću vežbu kolektivne odbrane od Hladnog rata: Steadfast Defender“, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama Konferencije Vojnog komiteta u Oslu, navodi se u saopštenju Alijanse.

Prema njegovim rečima, preko 40.000 vojnika će vežbati u Nemačkoj, Poljskoj i tri baltičke države.

Načelnici odbrane NATO, uključujući i Švedsku, razgovarali su danas o izvodljivosti odbrambenih planova usaglašenih na samitu u Viljnusu, što kako navodi Bauer, uključuje stavljanje više trupa u pripravnost, izgradnju i razvoj sposobnosti, prilagođavanje komandnih i kontrolnih struktura NATO, jačanje logistike, vojne mobilnosti i organizovanje više vežbi i obuka kolektivne odbrane.

Načelnici odbrane su takođe izrazili zabrinutost da širom Alijanse zaostaju proizvodni kapaciteti, rokovi isporuke kasne, a cene opreme i municije rastu.

"Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto, a to znači da ne možemo da budemo sigurni da povećana potrošnja na odbranu zapravo vodi većoj bezbednosti", upozorio je Bauer.

On je podsetio da je na samitu u Viljnusu, odobren novi akcioni plan za odbrambenu proizvodnju kako bi se ubrzale zajedničke nabavke, povećali proizvodni kapaciteti i poboljšala interoperabilnost saveznika.

"Naše liberalne ekonomije nisu sposobne da kreiraju prioritete koji su trenutno tako očajnički potrebni", rekao je Bauer.

"Veća izdvajanja za odbranu ne znače atuomatski veću bezbednost"

Bauer je danas takođe izjavio da usled drastičnog rasta cena oružja, veća izdvajanja zemalja članica za odbranu ne donose automatski i veću bezbednost, i pozvao je na novi pristup saradnji u oblasti odbrane.

''Cene opreme i municije rastu. Trenutno plaćamo sve više i više za potpuno isto. To znači da ne možemo da budemo sigurni da povećana potrošnja na odbranu zaista vodi ka većoj bezbednosti'', rekao je Bauer nakon sastanka načelnika odbrane NATO u Oslu, prenosi Rojters.

On je rekao da je potreban novi pristup javno-privatnoj saradnji u sektoru odbrane kako bi se povećali proizvodni kapaciteti.

''Dugoročna stabilnost treba da bude važnija od kratkoročnog profita. Kao što smo videli u Ukrajini, rat je događaj koji zahvata čitavo društvo. Stoga, sprečavanje rata kroz otpornost i odvraćanje takođe treba da bude nešto što se tiče čitavog društva'', istakao je Bauer.

Jedna od glavnih briga za članice NATO je nedostatak artiljerijskih metaka kalibra 155 milimetara, dok snage Kijeva u ratu protiv Rusije ispale i do 10.000 ovih granata dnevno, navodi Rojters.

U februaru je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio da Kijev koristi granate mnogo brže nego što bi Zapad mogao da ih proizvede, nakon čega je NATO naložio povećanje nacionalnih izdvajanja za odbranu.

Rojters navodi da i pre početka rata u Ukrajini mnoge zemlje članice Alijane nisu trošile predviđene sume za odbranu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet