Aktuelno

Dačić: Naoružana grupa u selu Banjska nema veze sa Beogradom

Komentari

Autor: Fonet

27/09/2023

-

22:04

Dačić: Naoružana grupa u selu Banjska nema veze sa Beogradom
Dačić: Naoružana grupa u selu Banjska nema veze sa Beogradom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da naoružana grupa koja se u nedelju sukobila sa kosovskom policijom u selu Banjska nema veze sa Beogradom.

"Svi će se truditi da to povežu sa Beogradom, ali ovde je reč o autohtonim predstavnicima Srba koji žive na Kosovu i Metohiji i koji imaju legitimno pravo da iskažu svoje mišljenje o politici Kurtija, barem isto onoliko koliko su imali Albanci u Jugoslaviji da bojkotuju izbore, institucije, da demonstriraju", rekao je Dačić u intervjuu Radio-televiziji Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Albanci su tada mogli da formiraju oružane formacije, poput Oslobodilačke vojske Kosova, koju je okarakterisao kao terorističku, i u njeno ime je Hašim Tači bio na pregovorima u Rambujeu.

"Nije nam u interesu da dolazi do gubitka ljudskih života ni Srba, ni Albanaca, i bilo bi najbolje kada bi se ceo proces vratio na ono što smo još pre 10 godina postavili, da se dijalogom pokuša doći do normalizacije svakodnevnog života, ne ulazeći u statusna pitanja, ali tu dolazimo do ključnog problema da Kurti ne prihvata takav odnos prema tom pitanju", kazao je Dačić.

Kako je naglasio, Kurti ne prihvata da su ti razgovori statusno neutralni, kao ni dogovor od pre 10 godina, koji da je ispoštovan nikada ne bi ni došlo do incidenata poput tog u nedelju.

"Da su Srbi postavljeni na prostorima gde većinski žive sigurno ne bi došlo do ovakvih sukoba, da se Kfor držao onoga čega je trebalo da se drži i onoga što je Tači obećao u svom pismu Kforu da će se uvek obraćati Kforu za dozvolu za dolazak na sever, sigurno ne bi došlo do ovoga", napomenuo je Dačić.

Na konstataciju da su Srbi bili u policiji, u sudovima i držali su lokalnu samoupravu sve do odluke da napuste sve institucije zbog pogoršanog položaja na severu Kosova, Dačić je rekao da nije ta odluka došla sama od sebe, već posle smenjivanja Nenada Đurića sa mesta šefa policije za sever, što je Kurti uradio potpuno van Briselskog sporazuma.

Sa druge strane, ceo taj proces koji je dogovoren 2013. godine je podrazumevao Zajednicu srpskih opština, koja ne bi bila institucija Srbije na Kosovu, već bi bila institucija kosovskih Srba, i to je bila suština, bez toga je prazna ta čaša koju mi zovemo pravima Srba na KiM, dodao je on.

Na pitanje kako da se spreči nova Banjska, on je kazao da međunarodne snage treba da obavljaju svoju ulogu u skladu sa Rezolucijom 1244, pre svega Kfor, a kasnije i Euleks. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija