Politika

Dačić: Govorili smo da će Kurti biti taj koji će zapaliti bure baruta

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

23:17

Dačić: Govorili smo da će Kurti biti taj koji će zapaliti bure baruta
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je povodom sukoba na KiM rekao danas da je rukovodstvo Srbije govorilo da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti biti taj koji će zapaliti bure baruta.  

"Mi sada dolazimo do toga da se, oni koji se protive Kurtijevom teroru i koji ne prihvataju nezavisno Kosovo, nazivaju teroristima. Kada je Srbija proglasila terorističke grupacije, do 1999. godine, između 300 i 400 policajaca je ubijeno na KiM. Jel iko ikada izrazio saučešće od međunarodne zajednice", izjavio je Dačić prilikom gostovanja na RTS-u. 

On je naveo da Srbi nemaju pravo ni da mirno izražavaju svoje nezadovoljstvo, dok je albansko stanovništvo devedesetih, prema međunarodnoj zajednici, imalo pravo da se bori protiv srpske vlasti. 

"Mi ne opravdavamo bilo kakve nasilne akcije, žalimo zbog ubistva policajca, žalimo zbog gubitka ljudskih života Srba, žalimo uopšte što je došlo do jednog takvog incidenta jer on nije u interesu pre svega Srbije", istakao je ministar. 

Dačić je dodao da je ovo jedan od najtežih momenata za Srbiju od kada se dogodio pogrom Srba sa KiM iz 2004. godine. On je ukazao da se manastir Banjaska nalazi na teritoriji gde žive Srbi i dodao da 460 albanski policijaca sa blindiranim vozilima nije imalo šta tu da traži. 

"Šta će kosovksa policija tu. Po kom članu međunarodnog akta koji je važeći, a mislim na Rezoluciju 1244 ili mislim na Briselski sporazum, oni imaju pravu da tu budu. Po rezoluciji 1244 jedine vojno-bezbednosne snage koje mogu da budu tu su snage KFOR-a", objasnio je Dačić. 

Ministar je rekao da je za vreme Kurtijeve vlasti došlo do jednostranih poteza i terora nad srpskim narodom. 

"Sve vreme dolazi do provokacija, hapšenja, zaustavljanja srpske robe preko administrativne linije, čak pucanja na decu, ranjavanja i ubistava", ocenio je Dačić. 

Dačić je naveo da je Kosovo nastalo na terorističkim aktivnostima OVK. 

"Da li je neko reagovao na to što je na sahrani kosovskog policijaca danas bila zastava OVK, koja je teroristička organizacija. Čime je OVK bio naoružan, šta je nosio, parole i konfete, ili su nosili naoružanje koje su im dopremali mudžahedini i zapadne zemlje", naglasio je Dačić. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija