Politika

TENZIJE NA KiM Kosovska policija: Akcija u Banjskoj završena, u selo se još uvek ne može

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2023

-

07:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija juče je prikazala veliko naoružanje koje je navodno zaplenila u Banjskoj nakon pucnjave koja je počela u nedelju u ranim jutarnjim časovima i koja se sporadično nastavila tokom  tog dana. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je naveo da su zaplenjeni municija, oružje raznih vrsta i kalibara, uniforme i logistička oprema i motorole. S druge strane, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da Priština ovaj događaj koristi kao povod za teror na severu KiM, a Srpska lista traži istragu tvrdeći da su dve osobe ubijene nakon što su se već bile predale kosovskim snagama. U pucnjavi koja se desila u nedelju poginuo je jedan kosovski policajac, dok je drugi ranjen. Trojica napadača su ubijena, a tokom dva dana uhapšeno je osmoro ljudi.

Ključni događaji:

  •  Policijska akcija u Banjskoj završena, u selo se još uvek ne može
  • KFOR: Trupe bile prisutne na području Banjske i spremne da odgovore
  •  Kosovska policija: Uhapšeno ukupno osam Srba na severu, zaplenjena valika količina oružja
  • Svečlja: Grupu predvodio Radoičić, plan je bio da proglase neku vrstu autonomije
  • Građani severa KiM i pale sveće stradalim Srbima, odavanje počasti i u Beogradu
  • Dvojici uhapšenih Srba određen jednomesečni pritvor
  • U prištinskoj bolnici saslušan uhapšeni u Banjskoj koji je ranjen tokom sukoba
  • Eljšani: U Banjskoj uhapšena dva Srbina
  • Eparhija: Euleks i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju
  • Svečlja optužuje Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste da je vođa grupe 
  • Srpska lista traži istragu: Bar dvojica Srba ubijena nakon predaje
  • Petković: Priština događaj iskoristila kao povod za teror na severu KiM

23.19 Dačić: Govorili smo da će Kurti biti taj koji će zapaliti bure baruta

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je povodom sukoba na KiM rekao danas da je rukovodstvo Srbije govorilo da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti biti taj koji će zapaliti bure baruta.  

"Mi sada dolazimo do toga da se, oni koji se protive Kurtijevom teroru i koji ne prihvataju nezavisno Kosovo, nazivaju teroristima. Kada je Srbija proglasila terorističke grupacije, do 1999. godine, između 300 i 400 policajaca je ubijeno na KiM. Jel iko ikada izrazio saučešće od međunarodne zajednice", izjavio je Dačić prilikom gostovanja na RTS-u. Detaljnije u posebnoj vesti.

23.05 SAD: Potrebna saradnja sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji na KiM

Potrebno je da sve strane rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije na severu KiM, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta Met Miler.

On je ovo naveo kao odgovor na pitanje kakav je stav SAD u vezi sa predlogom da NATO preko Kfor-a preuzme značajniju ulogu i punu kontrolu nad severom KiM kako bi se sprečila dalja eskalacija.

"Ono što mislimo je da je važno je da sve strane odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti, vladavini prava i vraćanju u dijalog uz posredovanje EU", rekao je Miler.

22.29  Policijska akcija u Banjskoj završena, u selo se još uvek ne može

Policijska akcija u selu Banjska, koja traje od nedelje, kada je u sukobu Kosovske policije i lokalnih Srba poginulo četvoro ljudi, završena je večeras nešto posle 21 čas, rekao je za Euronews Srbija zamenik direktora Kosovske policije za region Mitrovica sever, Veton Eljšani.

„Operacija je završena, ali je policija još uvek u selu. Za sada u Banjsku mogu samo da ulaze njegovi stanovnici, a sutra oko devet časova će se u Prištini donneti odluka da li će i drugi ljudi moći da uđu u Banjsku“, rekao je Eljšani.

Sukob između Kosovske policije i lokalnih Srba je započeo u noći između subote i nedelje i od tada je Banjska bila blokirana. U policijskoj akciji su uhapšena osmorica Srba, a zaplenjena je veća količina oružja i oruđa, municije, novca, vozila i uniformi, pokazao je na konferenciji za medije kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja.

21.53 Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu građani pale sveće u pomen stradalima na KiM

Građani su se okupili večeras u Beogradu ispred Hrama Svetog Save  gde pale sveće odajući počast tragično stradalim sunarodnicima sa KiM. Na platou ispred Hrama postavljene su fotografije stradalih.

20.20 Svečlja: Plan je bio da se proglasi neka vrsta autonomije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja je u intervjuu za Euronews Albanija naveo da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić predvodio grupu po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te da je plan bio da idu južno do reke Ibar i da napadima spreče kosovsku policiju da deluje slobodno i onda proglase neku vrstu autonomije.

"Reč je o oko 115 vojnih uniformi, ali ima ih i više. Smatra se da je potencijalno regrutovano oko 200 ljudi, koji bi bili deo ovog scenarija. Po svemu sudeći, plan im je bio da idu južno do Ibra i napadima spreče ksoovsku policiju da reaguje i onda objave neku vrstu autonomije ili nešto slično. Kad pogledate listu oružja koju su imali, stručnjaci nam kažu da je to oprema za čitavu vojsku", rekao je Svečlja.

Euronews

20.14 Berbok: Srbija mora da nedvosmisleno pozove na uzdržanost od nasilja

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok poručila je večeras da posle napada na policiju na KiM svi moraju da budu svesni svoje uloge u očuvanju mira, kao i da Srbija mora da ''nedvosmisleno pozove na uzdržanost od nasilja''.

Šefica nemačke diplomatije je na mreži X poručila i da se u napetoj situaciji na Zapadnom Balkanu odgovornost meri onim što činite na deeskalaciji.  Ona je još dodala da, ''pre svega Srbija mora da nedvosmisleno pozove na uzdržanost od nasilja''.

19.59 KFOR: Trupe bile prisutne na području Banjske i spremne da odgovore

Trupe Kfora bile su prisutne na području Banjske u vreme akcije kosovske policije, gde su ''pažljivo pratile situaciju i bile spremne da odgovore'', a policija Kosova intervenisala je u skladu sa svojim ovlašćenjima za sprovođenje zakona, kao prvi odgovorni, saopšteno je danas iz Kfor-a.

''Kosovska policija, Euleks i Kfor su delovali u bliskoj koordinaciji, kao prvi, drugi i treći odgovorni. Komandant Kfora ostaje u redovnom kontaktu sa svim stranama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije'', navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će NATO, preko Kfora, preduzimati neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, što će činiti "nepristrasno i u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine". Pored toga, dodaje se, Kfor će takođe nastaviti da "obezbeđuje bezbednosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao", što je, kako se navodi u saopštenju, jedini način da se reše otvorena pitanja i da se postigne trajno rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

19.30 Eparhija uputila saučeše porodicama Srba ubijenih u sukobu sa policijom

Eparhija raško prizrenska uputila je večeras saučešće porodicama Srba, koji su, kako se veruje, ubijeni u napadu na Kosovsku policiju, koji se dogodio u noći 24. septembra, kada je u zasedi ubijen i narednik Kosovske policije.

„Povodom najnovijeg stradanja kosovskih Srba na severu Kosova i Metohije, Eparhija raško-prizrenska svim članovima njihovih porodica izražava iskreno saučešće“, naveli su u saopštenju.

Naglašavaju da najnoviji događaji predstavljaju duboku tragediju za Srbe, a posebno one sa Severa.

„Naša crkva čini sve kako bi se, u ovim teškim trenucima i okolnostima, stvorili uslovi da Srbi opstanu na prostorima Kosova i Metohije“, naveli su iz Eparhije. S druge strane, pozvali su sve na mir i uzdržanost, „sa nadom da se ovakvi i slični događaji u budućnosti nikada više ne ponove“.

19.22 Šole razgovarao s Vučićem i Kurtijem 

Visoki zvaničnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole saopštio je danas da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o značaju trenutne deeskalacije situacije na severu KiM i izbegavanju akcija koje bi dovele do povećanja tenzija. Šole je na društvenoj mreži X poručio i da je tragični gubitak života na severu pokrajine dodatno upozorenje o važnosti hitnog ponovnog uspostavljanja mira i povratka dijalogu pod posredstvom EU.

 

Šole je razgovorao i s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, i tom prilikom istakao da osuđuje nasilje nad Kosovskom policijom. Dodao je da obe strane moraju da sprovedu obaveze iz Ohridskog sporazuma.

"Razgovarao sam sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem nakon gnusnog napada u nedelju na Kosovu. Snažno sam osudio nasilje nad Kosovskom policijom, izrazio saučešće povodom gubitka narednika Afrima Bunjakua. Obe strane moraju da se vrate dijalogu koji vodi EU i da sprovedu ohridske obaveze", naveo je Šole.

18.30 Kosovska policija: Uhapšeno ukupno osam Srba na severu, zaplenjena valika količina oružja

Ukupan broj Srba uhapšenih na severu Kosova i Metohije, za koje se smatra da su povezani sa pucnjavom u selu Banjska i ubistvom pripadnika policije, povećan je na osam, saopštila je danas Kosovska policija. U saopštenju se podseća da je u Banjskoj u ponedeljak uhapšeno dvoje Srba i dodaje da je u okviru akcije hapšenja zaplenjena velika količina oružja.

Kako se navodi, zaplenjena su dva vozila, jedno oklopno vozilo, kao i jedno teško vozilo - bager, u kojima je pronađen veliki broj različitog oružja. Među oružjem koje je zaplenjeno su i puška kalibra 30 milimetara, dve duge puške, odnosno mitraljezi, po jedan snajper, minobacač i automatska puška, 74 šaržera za pušku AK47 i devet pancira.

U saopštenju policije Kosova navodi se, takođe, da su u Manastiru Banjska pronađene dve puške AK47, kao i jedan pancir, koji su, kako se tvrdi, odneti sa lokacije na kojoj je ubijen jedan pripadnik policije Kosova. Pored toga, u saopštenju se dodaje da su na području sela Banjska stacionirane policijske jedinice i da tu, kako se navodi, "pružaju bezbednost, i omogućavaju i pružaju pomoć prema potrebama i zahtevima meštana''.

17.16 U Republici Srpskoj sutra je dan žalosti zbog događaja na KiM

U Republici Srpskoj će sutra biti dan žalosti zbog tragičnih dešavanja na Kosovu i Metohiji.  Odluku o proglašenju 27. septembra danom žalosti donela je danas Vlada Republike Srpske na telefonskoj sednici. Zastave na institucijama biće spuštene na pola koplja, a televizijski i radijski sadržaji, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan biće prilagođene danu žalosti. 

17.15 Građani severa KiM pale sveće stradalim Srbima

Građani na severu Kosova i Metohije organizovano pale sveće stradalim Srbima u okršaju s kosovskom policijom u nedelju u selu Banjska. Pored Zvečana, paljenje sveća se organizuje i u drugim opštinama na severu - u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku. Sveću ispred spomenika "Kralju Milutinu" u Zvečanu zapalio je i predsednik Privremenog organa ove opštine Ivan Todosijević.

Euronews

Srbi se u velikom broju okupljaju u centru Zvečana i u tišini odaju počast stradalim Srbima. 

Iako još niko nije zvanično saopštio identitet ubijenih, izložene su tri fotografije uz crni flor. U pitanju su N.S. iz Zvečana, kao i kako nezvanično sugrađani iznose, B.M i I.M. iz Leposavića.

15.43 Mijačić: Srbija izgubila taktičku prednost koju je imala u pregovorima

"Euleks i Kfor su reagovali u okviru njihovog mandata. S druge strane, biće ogromni pritisci sad, pre svega na Srbiju, koja je sa ovim izgubila taktičku prednost koju je imala u pregovorima. Kurti će kapitalizovati ovaj događaj na način da će dokazati svoje tvrdnje zato je spcijalna policija potrebna na severu", rekao je Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj u razgovoru za Euronews Srbija i nastavio: 

Euronews Srbija

"Ne možemo da zaboravimo činjenicu da su kosovske policijske snage, koliko god srpskom narodu bile neprijatne i neprihvatljive, jedine zvanične političke snage na tom prostoru i sa njima se ne može boriti kroz ovakve paramilitarne akcije, naročito od trenutka kada su se srpski policajci povukli iz policije. Od tada srpski pristup može da bude nenasilan i diplomatski"

14.50 Svečlja: Grupu predvodio Radoičić, plan je bio da proglase neku vrstu autonomije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja kaže da su srpski napadači, koji su ubili policajca Afrima Bunjakua i potom uhvaćeni u manastiru Banjska sa arsenalom oružja, planirali da "destabilizuju sever i potom proglase autonomiju do reke Ibar".

U intervjuu za Euronews Albanija, Svečlja je rekao da je "grupu predvodio potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića". Prema Svečljinim tvrdnjama, oružje koje je pronađeno dovoljno je za 200 ljudi. 

"Govori se o potencijalno 200 ljudi regrutovanih za ovaj mogući scenario. Plan je bio da idu južno do reke Ibar i da napadima spreče kosovsku policiju da deluje slobodno i onda proglase neku vrstu autonomije ili nešto drugo", rekao je Svečlja za Euronews Albanija, a prenosi Koha.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova je rekao da se akcija nastavlja i da je policija našla druge kamione i buldožere sa oružjem.

"Ovo je logistika koju ima prava vojska. Količina naoružanja se povećava. Našli smo još jedan blindirani auto. Ima kamiona i buldožera sa municijom. Ima raketnih bacača, više protivtenkovskih mina i protivpešadijskih mina. Lista se dopunjuje. Mitraljez sa nitroglicerinom nije čak ni nešto što ima policija, to je vojno i stiglo je direktno iz depoa Srbije", tvrdi Svečlja.

14.23 Vorgučić: Izostanak reakcije Srpske liste glasno ćutanje

"Srpska lista je ćutala od samog početka incidenta, nisu se ni pojavljivali ni oglašavali iako vidimo da je policija među tom zaplenjenom robom, našla i dokumenta koja ukazuju na Milana Radoičića. On je potpredsednik Srpske liste, a oni ga nisu ni pomenuli - niti su potvrdili niti demantovali, što je glasno ćutanje po mom mišljenju", rekao je Isak Vorgučić, direktor Radija KiM za Euronews Srbija i nastavio:

"Svakako je njihova reakcija zakasnela, a i poverenje koje u poslednje vreme uživaju, odnosno ne uživaju, pre svega na Severu Kosova je vrlo nisko i mislim da niko tu listu, odnosno organizaciju ne smatra više ozbiljnom, pa verovatno ni predsednik Vučić"

Euronews

14.09 Rama: Beograd raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine

Zvanično najavljeni Dan žalosti u Srbiji za pripadnicima oružane grupe koje su ubili pripadnici kosovske policije, a nakon što je prvo oduzet život albanskom policajcu, najgori je signal koji bi Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanskoj zajednici, poručio je albanski premijer Edi Rama na društvenoj mreži X.

"Iako je trebalo da otvori ozbiljnu istragu o članovima te kriminalne grupe, njihovim vezama sa trgovcima oružjem i drugim pojedincima ili subjektima, u Srbiji ili bilo gde drugde, a potencijalno angažovanim u stvaranju oružanog pokreta na severu Kosova, Beograd, sa crnim proklamacijama koje nemaju veze sa 21. vekom, raspiruje plamen oružanog sukoba kao nikada od 1999. godine", napisao je Rama i nastavio:

"Ovo ne samo da je neopravdano i neprihvatljivo, već je za osudu svom snagom te reči i instrumenata koji su dostupni evroatlanskoj zajednici!"

Kako kaže, ovo je trenutak kada Srbija mora jasno i čvrsto da odluči da li će biti sa Evropom i demokratskim svetom 21. veka ili sa senkom sebe na kraju 20. veka, odnosno "sa vrednostima i principima EU i evroatlanske zajednice ili sa duhovima i zločinima njene neslavne prošlosti devedesetih; sa evropskim sutra svoje nevine dece ili sa jučerašnjim krivcima za ubilački i samoubilački nacionalizam".

"Ovo je trenutak kada EU i SAD moraju jasno i čvrsto da odluče da li će podići demokratsku uzbunu na najviši nivo kako bi zaustavili eskalaciju sukoba na severu Kosova, koja je od 1999. ušla u najopasniju fazu ili će nastaviti da održavaju Dijalog za normalizaciju odnosa i posvećenost KFOR-a na istom nivou koji je sada potpuno nedovoljan", napisao je Rama na Tviteru.

13.58 Prve fotografije uhapšenog Srbina

Na fotografijama se vidi kako pripadnici Jedinice za specijalne intervencije kosovske policije izvode jednog od uhapšenih Srba nakon pucnjave u Banjskoj, sa saslušanja u prištinskom Specijalnom tužilaštvu.

13.53 Vučević: Srbija ne može biti nema na progon i ubistvo Srba na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas tokom sastanka sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu, da Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali "ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji". On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji.

13.26 Stano: Popodne novi sastanak ambasadora EU o situaciji na KiM

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da je jučerašnji sastanak visokih diplomata EU sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, samo jedna od brojnih diplomatskih inicijativa koje se odvijaju povodom situacije na KiM i da će se ambasadori zemalja članica EU ponovo sastati u toku popodneva kako bi razgovarali o tome.

"Države članice (EU) razgovaraju o situaciji i razmenjuju informacije o situaciji na terenu. Sledeći sastanak će se odigrati danas popodne. Ambasadori zemalja članica će se sastati kako bi razgovarali o situaciji. To su politički procesi koji se trenutno odvijaju, razgovara se o tome šta se tačno dogodilo i koji kurs akcija će zemlje članice zauzeti", naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Dodao je da EU ne želi da izlazi sa ocenama i osudama dok se ne završi zvanična istraga i ne sakupe činjenice.

Prinskrin/Youtube/European Commission

 

"Koliko smo shvatili istraga je još uvek u toku. NIje završena i u potpunosti je sprovodi kosovska policija. Euleks i Kfor pružu pomoć na zahtev. Moramo da vidimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad. A odgovorne bi onda trebalo sprovesti pravosudnim organima, kako bi odgovarali. EU je bila veoma jasna", istakao je Stano.

Stano je rekao i da misija Euleksa deluje na terenu KiM kao drugi bezbednosni činilac, u skladu sa svojim mandatom i može reagovati jedino ukoliko kosovska policija od nje to zatraži. 

"Euleks u skladu sa svojim mandatom radi sve što može kako bi pružio podršku kosovskoj policiji ukoliko ona zatraži. I mogu da potvrdim da je saradnja do sada bila veoma dobra. Euleks izvršava zadatke koje je od njega tražila i zamolila kosovska policija i nastaviće to da rade", rekao je Stano.

Dodao je da je šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji general-major karabinjera Đovani Pjetro Barbano u stalnom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i informiše ga o novostima sa terena.

Stano je naglasio da Borelj i Lajčak predvode dijalog na osnovu mandata 27 zemalja članica Unije i na zahtev Beograda i Prištine.

"Eu kao posrednik u dijalogu može samo da pomogne stranama da dođu do dogovora, ali neophodne su spremnost, hrabrost i želja da do kompromisa i konstruktivnih rešenja dođe", naglasio je Stano.

Stano je podsetio da su sve zemlje članice EU u poslednjem saopštenju izrazile punu podršku Borelju i Lajčaku kao medijatorima u dijalogu između Beograda i Prištine.

Stano je dodao da je EU u konstantnom kontaktu sa svim učesnicima u dijalogu i da sa njima komunicira preko odgovarajućih kanala, a ne preko medija.

"Najvažnije je u ovom trenutku, kada su u pitanju teroristički napadi, obaviti potpunu istragu i ustanoviti ko snosi odgovornost", zaključio je Stano.

13.17 Hil: Situacija na Kosovu veoma opasna, zahtevaće dodatne napore

Ambasdor SAD Kristofer Hil izjavio je danas da amasadori Kvinte smatraju da je situacija na severu KiM veoma opasna i da će zahtevati dodatne napore da se dođe do uzroka cele situacije.

"To je jedan tragičan događaj i svi moramo da osudimo ubistvo člana kosovske policije. Naravno uvek žalimo za gubitkom života, ali je važno da imamo na umu da moramo da nastavimo sa političkim procesom. Mislim da se odvijaju procesi kako da se dalje podstakne dijalog", rekao je Hil novinarima na javnoj debati Promenjeno geopolitičko okruženje i izazovi međunarodnom pravnom poretku, koji je organizovao Savet za strateške politike u saraadnji sa ambasadom Bugarske.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Hil je to rekao na pitanje novinara da prokmentariše sastanak ambasadora Kvinte i kako vidi sutaciju na KiM, 

Ambasador je naglasio da može da kaže da je situacija tretirana veoma ozbiljno i da se odvijaju brojne diskusije i razgovori koje naredne korake treba preduzeti. 

"Diplomatski proces mora biti ojačan u narednim danima i nedeljama", rekao je Hil.

13.11 Vučević: Srbija ne može biti nema na progon i ubistvo Srba na Kosovu i Metohiji

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas tokom sastanka sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom u Starom Generalštabu u Beogradu, da Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali "ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji".

On je zahvalio svom norveškom kolegi na mogućnosti da srpska strana iznese pogled Srbije na sve ono što se dešava, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

"Ovo su vrlo teški dani za naš narod. Veliki bol je prisutan, izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji", istakao je ministar Vučević.

Posle svečanog dočeka pred strojem Garde Vojske Srbije, usledili su tet-a-tet razgovori dva ministra i sastanak delegacija dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13.03 Svečlja objavio snimak tvrdeći da se na njemu nalazi Radoičić

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja objavio je na Fejsbuku snimak sa nadzorne kamere na kojem se vidi grupa Srba koja se sukobila sa kosovskom policijom u konaku izvan zidina manastira Banjska, među kojima je, kako Svečlja tvrdi, i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

12.27 Dvojici Srba određen jednomesečni pritvor

Blagoju Spasojeviću i Dušanu Maksimoviću određen je jednomesečni pritvor, saopštilo je Specijalno tužilaštvo u Prištini. U pitanju su dvojica Srba koji su uhapšeni juče u hotelu "Rajska Banja" u Banjskoj.

Euronews

12.15 Poslanici u RS minutom ćutanja odali poštu poginulim Srbima na KiM

Današnja sednica Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci počela je odavanjem pošte minutom ćutanja stradalim Srbima na Kosovu i Metohiji. Na dnevnom redu su poslanička pitanja u okviru "Aktuelnog časa". Potpredsednik Vlade Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Vlada povukla Predlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti sa dnevnog reda današnje zbog dodatnih konsultacija sa stručne i praktične strane.

12.05 Ulaz i izlaz iz Banjske uz posebnu dozvolu

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup koja se trenutno nalazi kod sela Banjska na Kosovu i Metohiji ponovila je da u selo mogu ulaziti i izlaziti samo meštani i to uz posebnu dozvolu kosovske policije. Naša reporterka upitala je albanskog policajca kako znaju ko je meštanin sela, a ko nije - s obzirom na to da u kosovskim ličnim kartama ne piše mesto prebivališta, on je odgovorio da "imaju tačan popis ljudi koji žive u selu". Meštanima je dozvoljeno da napuste selo ukoliko idu u kupovinu namirnica ili kod lekara.

11.48 Vučić: Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosnim pitanjima na severu KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je u jednom od najtežih trenutaka za Srbiju imao važan razgovor sa predstavnicima Kvinte i da je zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova i Metohije umesto tzv. kosovske policije.

"Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije. Takođe, postavio sam pitanje i zašto je EULEX bio odbijen od strane kosovske policije da prisustvuje samoj operaciji koja je provođena na teritoriji severa Kosova", napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić se danas sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

11.08 Kosovska policija pustila kamion sa hlebom u Banjsku

Kosovska policija dozvolila je da u Banjsku uđe kamion sa 120 vekni hleba nakon dva dana. U međuvremenu, kafići i restorani zatvoreni su u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, javlja reporterka Euronews Srbija sa terena.

10.50 Odlaže se "večiti derbi" zbog dana žalosti

Vlada Republike Srbije proglasila je sredu, 27. septembar za dan žalosti, pa se tog dana neće odigrati 171. "večiti derbi". Za sada nije poznato kada će se odigrati najvažnija utakmica srpskog fudbala, a iz Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije još se nisu oglasili oviim povodom. Opširnije u posebnoj vesti.

10.15 Vučić se sastao sa ambasadorima Kvinte i šefom delegacije EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku koji je održan u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, prisustvovao je i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

10.08 U Srbiji sutra dan žalosti zbog tragičnih događaja na KiM

Vlada Republike Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji. "Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

09.35 Večeras paljenje sveća za ubijene Srbe

Kako javlja reporterka Euronews Srbija sa KiM, Srbi sa Severa organizovali su paljenje sveća za ubijene sunarodnike - u 17 časova u Zvečanu, u 18 časova u Kosovskoj Mitrovici.

U 17 je paljenje sveca za Srbe u Zvecanu, u 18 u Mitrovici

09.00 Najnovije fotografije reportera Euronews Srbija sa terena

08.53 Spasovski: Incident u Banjskoj pogađa ceo region, prati se situacija

Incident u Banjskoj pogađa ceo region, ali bezbednosne službe budno prate situaciju, prikupljaju informacije i rade redovne analize, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski i dodao da veruje da će Evropska unija (EU) i SAD stati na put crnim scenarijima.

"Za sada je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom, nema direktnih odraza koji bi predstavljali opasnost po bezbednost Severne Makedonije, a građani mogu da budu mirni. Uveren sam u to da naši strateški partneri EU i SAD neće dozvoliti crne scenarije i da će izvršiti snažan pritisak da se stvari vrate u normalu", rekao je on za današnju "Politiku".

Dodao je da ako nam je zajednički cilj da postanemo region koji će izvoziti mir i stabilnost, onda se političke krize ne mogu rešavati sukobima i moramo se udružiti zajedničkim politikama koje možemo da sprovodimo.

08.48 Drecun: Kurti će pojačavati teror

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da su poslednja dešavanja na severu KiM, u kojima je izgubljeno mnogo života, rezultat užasnog terorisanja koje sprovodi režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Drecun je za RTS upozorio da će Kurti ne samo da nastavi, već i da pojačava teror, što se, kako je naveo, već sada vidi pod izgovorom da se sprovode nekakve istrage.

08.45 Reporterka Euronews Srbija: Meštanima potrebna dozvola za ulazak i izlazak iz Banjske

Euronews

08.40 Ulazak u Banjsku i dalje nije dozvoljen

Situacija u selu Banjska, nakon sukoba tzv. kosovske policije i lokalnih Srba, i dalje je napeta. Ulazak u selo i dalje nije dozvoljen, dok meštani mogu izlaziti i ulaziti zbog medicinskih potreba, kao i u kupovinu osnovnih namirnica, rekao je za Tanjug zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

08.36 Srpska lista: Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM

Srpska lista objavila je saopštenje u kojem se 26, 27. i 28. septembar progašavaju danima žalosti povodom pogibije Srba u Banjskoj, u opštini Zvečan.

Kako se navodi, biće otkazani svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, dok će zastave Republike Srbije biti spuštene na pola koplja.

"U ime Srpske liste i srpskog naroda sa KiM izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak", zaključuje se u saopštenju.

08.00 Vučić danas sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom delegacije EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije. Sastanak je zakazan u 8.30 sati, u zgradi Generalnog sekretarijata,  saopštila je pres služba predsednika.

07.46 Sud u Prištini odredio pritvor od 30 dana za V.T.

Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora od 30 dana V.T., osumnjičenom za učešće u sukobima sa tzv. kosovskom policijom, u nedelju u selu Banjska kod Zvečana. U saopštenju suda se navodi da je saslušanje osumnjičenog održano u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, gde se on nalazi na lečenju, prenosi Reporteri. Kako navodi portal, "V.T. je osumnjičen za teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti i teroristička dela".

07.40 Eljšani: U Banjskoj uhapšena dva Srbina

Kosovska policija uhapsila je sinoć dve osobe srpske nacionalnosti u blizini sela Banjska u Zvečanu, saopštio je vršilac dužnosti direktora kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.On je naveo da su osobe uhapšene zbog sumnje da su nelegalno posedovali oružje, prenosi Telegrafi.

"Oni su uhapšeni sa značajnom količinom oružja", rekao je Eljšani.

Dodao je da će istraga pokazati da li su uhapšeni Srbi imali veze sa jučerašnjim napadom na kosovsku policiju. Kako prenosi Kljan Kosova, oružje je pronađeno u automobilu koji je bio parkiran na prakingu hotela.

07.36 Srpska lista traži istragu:  Bar dvojica Srba ubijena nakon predaje

Srpska lista (SL) izrazila je juče u ime stranke i u ime čitavog srpskog naroda sa Kosova i Metohije najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca u tragičnom događaju u selu Banjska u opštini Zvečan.

U saopštenju se ističe i da će SL tražiti istragu za ubistvo bar dvojice Srba koji su, kako se navodi, hladnokrvno ubijeni, iako su se predali. Iz SL su upitali međunarodnu zajednicu zašto Euleks nije učestvovao u operaciji, već samo "Kurtijeva policija".

"Pozivamo sve na mir i suzdržanost, jer je potrebno da se na naše ulice što pre vrati mir, u tom smislu nam treba najhitnije da se KFOR i Euleks rasporede na severu i spreče dalju eskalaciju situacije i da spreče političku zloupotrebu ovog tragičnog događaja", stoji u saopštenju.

07.35 Vernici iz Novog Sada napustili manastir Banjska

U pratnji Euleksa vernici iz Novog Sada juče popodne napustili su manastir Banjska autobusom "Dunav tursa".

Euronews/Anđelka Ćup

 

07.30 Petković: Priština događaj iskoristila kao povod za teror na severu KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je Priština događaj iskoristila kao povod za "najogoljeniji teror na severu KiM gde Kurtijevi specijalci tokom čitavog dana maltretiraju srpske civile" i uputio saučešće porodicama ubijenih Srba i poginulog albanskog policajca.

"Ako su Kfor i Euleks u proteklih godinu dana bili pasivni na Kurtijev teror, bez obzira što smo gotovo svakodnevno upozoravali da se situacija može otrgnuti kontroli, sada je krajnji trenutak da preduzmu odlučne mere kako bi divljanje albanske policije bilo zaustavljeno i na severu Kosova i Metohije zavladao mir", navodi se u saopštenju.

07.25 Gosti Euronews centra o dešavanjima na severu Kosova: Da je KFOR reagovao, bio bi na strani Kosovske policije 

Šta se dešavalo na severu Kosova, zašto Kfor nije reagovao i kako će se sve odraziti na nastavak dijalog Beograda i Prištine neke su od tema o kojima su razgovarali gosti emisije Euronews centar Ognjen Gogić, politikolog, Miloš Pavković, istraživač Centra za evropske politike i Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv iz Kosovske Mitrovice.

Euronews

07.10 Svečlja tvrdi da je Milan Radoičić vođa grupe

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je juče da je količina oružja koje je pronašla kosovska policija oprema za nekoliko stotina napadača. On je na zajedničkoj konferenciji za medije s direktorom policije Gazmendom Hodžom, prilikom koje je prikazano oružje i municija koje je kosovska policija navodno pronašla oko Banjske, pojasnio da su tokom akcije pronađene i mape koje dokazuju da je napad planiran mesecima, prenosi Ekonomija onlajn.

"U ovoj akciji nije povređen nijedan civil. Povređeno je najmanje šest terorista koji se nalaze na lečenju u novopazarskoj bolnici. Molimo Srbiju da ih odmah preda kosovskim vlastima. Takođe, tražimo od Srbije da preda svakog člana ove grupe koji je uspeo da pobegne u Srbiju", rekao je on, prenosi Koha.

07.20 Lajčak: Intenzivne konsultacije sa savetnicima evropskih lidera i Eskobarom

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je juče da je održao "intenzivne i veoma sadržajne konsultacije" sa diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom. "Razgovarali smo o narednim koracima u vezi sa primenom Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i o situaciji na severu Kosova", napisao je Lajčak na društvenoj mreži X (Tviter).

 

Komentari (0)

Srbija