Aktuelno

Nakon 13 godina suđenja, zakazana presuda pripadnicima valjevske grupe

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2023

-

14:45

Nakon 13 godina suđenja, zakazana presuda pripadnicima valjevske grupe
Nakon 13 godina suđenja, zakazana presuda pripadnicima valjevske grupe - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud u Beogradu zakazao je za 8. oktobar izricanje druge prvostepene presude pripadnicima tzv. valjevske grupe, posle 13 godina suđenja.

Javni tužilac za organizovani kriminal je u svojim završnim rečima  predložio sudu da pripadnike ove grupe osudi za više krivičnih dela među kojima je i teško ubistvo, na kazne zatvora od ukupno 184 godine, dok je odbrana optuženih trazila oslobađajuce presude. 

Tužilac je predložio sudu da prilikom odmeravanja kazne na koje će da osudi pripadnike ove grupe da od otežavajućih okolnosti ima u vidu da su višestruko osuđivani, njihovo držanje nakon učinjenih dela i težinu posledica. 

On je predložio da se vođa ove grupe Milan Lazarević za dva krivična dela iznuda osudi na kazne zatvora od 15 i 12 godina, dok je za krivično delo teško ubistvo Željka Đedovića predložio da se osudi na maksimalnu kaznu zatvora, odnosno na 40 godina. 

Za drugooptuženog Zorana Jeličića, koji se optužnicom tereti kao direktni izvršilac ubistva Đedovića, tužilac je tražio da bude osuđen na kaznu zatvora od 40 godina, dok za trećeoptuženog Milana Milijanovića, inače nekadašnjeg policajca, predložio kaznu zatvora od 20 godina takođe za ubistvo Đedovića.

Za tri krivična dela iznude tužilac je predložio da se Aleksandar Pavlović osudi na kazne zatvora od sedam, pet i četiri godine, a Dejan Velimirović za dva krivična dela iznude na kazne zatvora od sedam i četiri godine. 

Za ista krivična dela tužilac je predložio da sud Nebojšu Goloskokovića osudi na kazne zatvora od šest i sedam godina, a Mirko Lazarević i  Aleksandar Bošković za po jedno krivično delo iznuda na kazne zatvora od po šest godina, dok je za isto krivično delo za Marka Miličkovića predložena kazna zatvora od pet godina.

Tužilaštvo je odustalo od optužbe da su Jeličić i Lazarević počinili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i od optužbe za zločinačko udruživanje za sve optužene osim za vođu grupe odnosno Lazarevića, a odustalo je i od optužbe za krivično delo falsifikovanje u odnosu na Mirka Lazarevića. 

Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2009. godine, a suđenje je počelo sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija