Aktuelno

Ukinut pritvor Zoranu Marjanoviću

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2023

-

15:49

Ukinut pritvor Zoranu Marjanoviću
Suđenje Zoranu Marjanoviću - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je pritvor Zoranu Marjanoviću, osuđenom za ubistvo supruge Jelene Marjanović.

"Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, dana 3. oktobra 2023. godine doneo je rešenje Kž1 131/23 kojim je okr. Zoranu Marjanoviću ukinut pritvor i određeno je da se isti odmah pusti na slobodu", navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Beogradu i dodaje:

"Polazeći od toga da pritvor predstavlja najstrožu meru za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka, te da je obaveza suda da trajanje pritvora svede na najkraće neophodno vreme i da u toku celog postupka pritvor ukine čim prestanu razlozi zbog kojih je određen, Apelacioni sud je imajući u vidu da se kritični događaj desio 2. aprila 2016. godine, dakle pre više od sedam godina, te da je u odnosu na kritični događaj okrivljeni lišen slobode tek 15. septembra 2017. godine i da se u pritvoru nalazio do 12. jula 2018. godine kada mu je isti ukinut, a zatim da mu je ponovo određen pritvor po objavljivanju napravnosnažne presude kojom je oglašen krivim zbog krivičnog dela teško ubistvo i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 godina, to, i pored značajnog interesovanja o ovom krivično – pravnom događaju, o kojem je nesporno pisao veliki broj štampanih i elektronskih medija i o kojem je javnost bila obaveštena, činjenice i okolnosti koje se odnose na sam način izvršenja dela i težinu posledice istog protekom vremena od izvršenja su izgubile na intenzitetu i značaju da bi iste u ovoj fazi postupka dovele do uznemirenja javnosti koja može ugroziti nesmetano i pravično vođenje ovog krivičnog postupka. Imajući u vidu navedeno Apelacioni sud je našao da je opravdan predlog branilaca okrivljenog da se prema istom ukine pritvor i odmah pusti na slobodu".

Podsetimo, prvostepenom presudom beogradskog Višeg suda u julu prošle godine, Zoran Marjanović je osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubistva supruge 2. aprila 2016. godine u Borči. 

Tada mu je određen pritvor do upućivanja na izvršenje zatvorske kazne. 

Branioci Marjanovića zatražili su u svojim žalbama od Apelacionog suda u Beogradu da preinači prvostepenu presudu i oslobodi ga od optužbe za ubistvo svoje supruge ili da ukine presudu kojom je osuđen na 40 godina zatvora .

Komentari (0)

Srbija