Aktuelno

Završeno pripremno ročište protiv roditelja dečaka koji je počinio ubistvo u školi: Porodice žrtava traže odštetu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2023

-

14:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je održano pripremno ročište pred početak suđenja u parničnom postupku protiv roditelja dečaka koji je 3. maja ubio devet učenika i čuvara škole u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i ranio šest osoba. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, suđenje je zakazano za 28. i 29. decembar.

Tužbu u parničnom postupku podnelo je zajedno 27 tužilaca, odnosno članova porodice žrtava masakra, a tuženi su maloletnik i njegovi majka i otac. 

Oni traže naknadu nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Tužbom je zatražena i novčana renta, što podrazumeva buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja, pa dok za to traju uslovi i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usled smrti bliskog lica.

Inače, Viši sud u Beogradu je roditeljima dečaka izrekao privremene mere zabrane raspolaganja i otuđenja imovine – više stanova, garaža, lokala, građevinskih i poljoprivrednih parcela. Blokiran im je i deo novčanih sredstva, koja se čuvaju u depozitu javnog izvršitelja sve do pravnosnažnog okončanja parničnog postupka.

Euronews/Ana Mihaljčić

Advokati porodica pred početak ročišta

Kako javlja reportrka Euronews Srbija, na današnjem pripremnom ročištu advokat porodice žrtava i advokatica porodice Kecmanović složili su se i zatražili veštačenje maloletnog K.K. kako bi se utvrdilo da li je imao sposobnost rasuđivianja na dan kada je pucao u svojoj osnovnoj školi. Advokat porodice žrtava je tražio da se utvrdi da li je vaspitanje dečaka bilo adekvatno.

Takođe, advokatica porodice Kecmanović Marina Ivelja zahtevala je da se ovaj parnični postupak obustavi do okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv roditelja dečaka. 

"Problematično je to što su oštećeni istakli imovinsko pravni zahtev u krivičnom postupku u iznosu od 100 hiljada evra za svako preminulo lice, a ovde su istakli tužbeni zahtev u istom izbosu za svakom člana porodice. To je iznos koji je nesvakidašnji u praksi", rekla je ona.

Ognjen Božanović koji je advokat porodica žrtava takođe se obratio okupljenim novinarima ispred suda rekavši da je važno utvrditi u kakvom je stanju bio dečak kada je pucao.

"Mi procesno, pravno, gledano možemo da ga okrivimo za ono što je učinio trećeg maja. Postoje određene procesne pretpostavke koje mora da se ispune, ali ne mogu da ulazim u detalje. Očekujemo i nadamo se da ćemo dokazati da je u momentu izvršenja kričnog dela bio sposoban za rasuđivanje i samim tim odgovoran za štetu", erkao je Božanović.

Optužnica protiv roditelja

Osim parničnog protiv roditelja će se voditi i krivični postupak. Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv oca i majke. Otac dečaka je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti pošto je godinu dana pre masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog sina da rukuje vatrenim i vazdušnim oružjem i vodio ga u streljanu. Za njega je tužilaštvo zatražilo maksimalnu kaznu, od 12 godina zatvora. 

Protiv majke dečaka, koji je počinio masovno ubistvo, podignuta je optužnica zato što je pronađen njen DNK na jednoj od čaura od ispaljenog metka u kabinetu istorije, i za nju je predložena kazna zatvora od dve i po godine.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Optuženi su i predsednik Streljačkog kluba Partizan i instruktor zbog davanja lažnog iskaza. 

Otac dečaka u pritvoru je od masakra u Ribnikaru. Dečak koji je počinio masovno ubistvo nalazi se u psihijatrijskoj ustanovi. On je 18. jula saslušan kao svedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca.

Masakr u OŠ Vladislav Ribnikar dogodio se 3. maja, ove godine. K.K. (13), učenik te škole, pucao je iz očevog pištolja i ubio devet učenika i čuvara škole, dok je šest osoba ranio. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija