Društvo

Neispričane priče posle zločina koji su potresli Srbiju: Kako se porodice žrtava iz Ribnikara i Mladenovca nose sa bolom

Komentari

Autor: EUronews Srbija

12/10/2023

-

19:30

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je pet meseci od stravičnih zločina u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", ali i mladenovačkim selima Dubona i Malo Orašje. U dva dana ugašeno je 19 života, a 19 osoba ranjeno. Žrtve su bile deca i mladi od kojih su neki bili jedva punoletni. Njihovi snovi ostali su nedosanjani, njihove priče neispričane ali se o ubicama zato skoro sve zna, čak i ono što se javnosti ne tiče i što šteti žrtvama i njihovim porodicama. Neispričane su i priče njihovih porodica, koje očekuju pravdu.

Nedavno su porodice žrtava iz Ribnikara posetile roditelje ubijenih u Duboni i Malom Orašju. Tuga, suze, bol - toliko unesrećenih na jednom mestu. Razgovarali su o svojoj deci, ali i brigama koje ih pritiskajum, da li će i na koji način stići kazna za sve odgovorne.

Veran Matić, predsednik UO Fonda B92 i urednik portala javniservis.net kaže da je susret bio važan zbog svih koji su izgubili svoje najmilije.

"Ovo je bila inicijativa roditelja iz Ribnikara, ali je postojala i želja roditelja iz Malog Orašja i Dubone. Bila je to neka vrsta nadoknade za ono što je do sada propušteno. Žrtve iz Dubone i Malog Orašja kao da su, kada se gleda izveštavanje medija i uopšte pažnja janosti, bile žrtve drugog reda. Jednostavno, tako funkcionišu centralistički mediji. Ono što je centar Beograda je nešto što im je zanimljivije. Ključni problem je taj što je nekih tri meseca u 95 odsto tekstova su ubice i roditelji ubica u prvom planu", rekao je Matić u emisije "Euronews centar".

Dodaje da roditelje ubijenih u Duboni i Malom Orašju niko nije zvao i da su imali osećaj da su potpuno sami u svojoj boli.

"Užasavajuće je da ova ubistva nisu bila personalizovana 100 dana, da nismo imali profil žrtava na pravi način. To je važno i za roditelje i društvo", naveo je Matić.

Jačanje zajedništva

A teško je i preživeloj deci iz 7/2 odeljenja (danas 8/2). Neki od njih su ranjeni u pucnjavi, drugi su preživeli traumu koja će ostati urezana za ceo život.

Marko Janković advokat porodica preživele dece iz tadašnjeg 7/2 odeljenja kaže da je reč o hrabroj deca koja se "muški nose sa svime".

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ono na čemu instiraju njihovi roditelji, to je jačanje zajedništva u odnosu na preživelu decu, naročito oko završetka osnovne škole. Sve što se desilo tragično je uticalo na sve njih, ali prilikom davanja iskaza kao osetljivog svedoka, svako dete je prihvatilo tu obavezu i svako je hrabro iznelo sva svoja opažanja", ispričao je Janković.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv roditelja dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru. Upitan da li pravda može biti zadovoljena Janković kaže da se to nikada ne može dogoditi.

"Što se pravde tiče, ona nikada ne može da bude zadovoljena. Nikada. To je trajno naneta šteta. Optužnica je mali pomak u nekoj satisfakciji jer oni žele da sud utvrdi kakva je i da li postoji odgovornost oca i majke. Da se detektuje ponašanje tog deteta. Šta je do toga dovelo? Koliko je sve trajalo, a neko to nije video? To je ono što najviše zanima svakog roditelja", rekao je Janković i dodao da ih zanima i šta se dešavalo tom dečaku, pa je uradio ono što je uradio. 

Povređeni i dalje u teškom stanju

Stefan Stefanović, advokat porodica iz Dubone i Orašja kaže da su povređeni i dalje u teškom stanju zbog komplikacija, a da će pojedini ostati trajni invalidi, imaće trajne defomritete.

"Jednu žrtvu očekuje operacije butne kosti i ne zna se da li će ostati bez noge. Imamo ranjenu devojčicu u oko. Jako su teške povrede. Neki su u teškom psihičkom stanju. Zamolile su me porodice da kažem da im smeta što se njihova tragedija zloupotrebljava u politčke svrhe u protesitma protiv nasilja. Niko od organizatora protesta ih nije posetio niti uputio telegram saučešća. To je skandalozno, ali to je istina", rekao je Stefanović za Euronews Srbija.

To što još uvek nema optužnice za masovno ubistvo u Duboni i Malom Orašju, advokat porodica kaže da za njih nije sporno.

Dodaje da  Visoko javno tužilaštvo u Smederevu detaljno i temeljno radili istragu i da porodice nemaju zamerke na njihov rad. 

Euronews/Slaven Dimitrić, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

 

"Istraga je dosta rađena detaljno. Saslušano je preko 60 svedoka, urađena su brojna veštačenja, optužnica treba da bude temeljna i precizna i da ne bude na staklenim nogama. Mi nemamo primedbe što toliko traje istraga, pisanje optužnice je u toku. Očekujemo da bude u narednih deseak dana da će biti objavljena. Mi sa te strane nemamo zamerke. Sve je u zakonskom roku", rekao je Stefanović.

Dečak koji je pucao na vršnjake u Ribnikaru neće biti krivično gonjen jer je u tom momentu imao 13 godina, a advokati smatraju da je vreme da se spusti prag krivične odgovnosti.

"Mi u našem zakonodavstvu imamo rešenja stara nekolko decenija. Deca se menjaju. Izgubljeno je pet meseci gde je zakonodavac morao da reaguje. Znam da je promena Krivičnog zakonika u ovoj oblasti složen proces. Ali smo svedoci da su se zakoni ekspresno menjali kada su bile neke druge potrebe. Ne bi smelo da dođemo u situaciju da nam se desi novi Ribnikar, Dubona ili Niška Banja. Da se krenulo na vreme sada bi možda imali procesuirano dete iz Niša. Osnovna funkcija krivičnog zakonodavsta je prevencija. Jedan od načina da se ta prevencija postigne je sankcionisanje", naveo je janković.

I njegovo kolega Stefanović smatra da je vreme da se zakon menja. Ubici iz okoline Mladenovca i Smedereva preti maksimalna kazna zatvora od 20 godina. 

"Ovo je drugo vreme, kada su pisani zakoni maladi su bili nezreliji. Čovek od 20 godina je čovek. Za taj masakr je zaslužio doživotnu kaznu zatvora. Mislim da ćemo pokrenuti da se radi na tome, da se zakon menja i  da se to spreči", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija