Aktuelno

Optužnica protiv oca dečaka koji je izvršio masakr u Ribnikaru: Traže se kazne za majku i zaposlene u streljačkom klubu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2023

-

12:21

Optužnica protiv oca dečaka koji je izvršio masakr u Ribnikaru: Traže se kazne za majku i zaposlene u streljačkom klubu
Optužnica protiv oca dečaka koji je izvršio masakr u Ribnikaru: Traže se kazne za majku i zaposlene u streljačkom klubu - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je tokom vanrednog obraćanja medijima da je podignuta optužnica protiv oca deteta koje je 3. maja 2023. lišilo života deset osoba u OŠ Vladislav Ribnikar, a ranilo još šest osoba.  

Stefanović je rekao da se otac dečaka tereti za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Naveo je da postoji opravdana sumnja da je otac obučavao svog sina od 13 godina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem i da gađa u mete. 

Takođe je rekao da se sumnja da je otac postupao suprotno odredbama zakona o oružju i municiji jer nije obezbedio adekvatne uslove za smeštaj oružja i municije. 

Stefanović je naveo da je optužnica napisana na 267 strana, kao i da je slučaj sam po sebi veoma specifičan jer je podogio čitavo društvo. 

"Sproveli smo istragu u okolnostima u kojima je krivično neodgovorno dete izvršilo zločin", naveo je Stefanović.

"Majka dečaka optužena da je neovlašćeno držala municiju"

Poručio je da Više javno  tužilaštvo u Beogradu danas neposredno vrši optuženje i majke dečaka zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija.

"Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom da je tokom istrage na jednom od metaka za pištolj češka zbrojevka pronađen njen nesporni DNK. Preciznije, na jednoj čauri koja je pronađen u kabinetu istorije, kod vrata kada se ulazi, pronađen je njen nesporni DNK", rekao je Stefanović obraćajući se novinarima. 

Neposredno optuženi direktor i instruktor u streljačkom klubu

Takođe je dodao da su zbog krivičnog dela davanje lažnog iskaza neposredno optuženi i predsednik streljačkog kluba Partizan Practical Shooting i instruktor u tom klubu.

Rekao je da se sumnja da je direktor dao lažan iskaz pred Tužilaštvom, tako što je tvrdio da nije video dečaka da puca, da ga je video samo jednom preko video nadzora kako dotrčava do svog oca koji puca, te da je lično dao nalog instruktoru da dete izvede napolje. Takođe, kako je rekao Stefanović, dirtektor je tvrdio da nikad nije upoznao dete i da sa njim nije bio na vatrenoj liniji. Tužilac je naveo da je takav iskaz suprotan dokazima koje su prikupili VJT i MUP.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Dodao je i da se sumnja da je okrivljeni instruktor tvrdio da mu nije poznato da li je otac dao sinu da puca, kao i da je njegov iskaz suprotan dokazima koji su prikupljeni.

"Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, uz predlog sudu da optuženom ocu dečaka produži pritvor, kao i da ga nakon održanog glavnog pretresa sud proglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina", naveo je Stefanović. 

Istakao je da je za majku dečaka zatražena kazna od dve godine i šest meseci, a za predsednika streljačkog kluba i instruktora traže se kazne od po tri godine.

Komentari (0)

Srbija