Aktuelno

Brnabić sutra u Pekingu sa Si Đinpingom

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2023

-

18:32

Brnabić sutra u Pekingu sa Si Đinpingom
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić nastavlja posetu Kini, gde će se sutra u Pekingu sastati se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, sa kojim će, kako se očekuje, razgovarati o političkim i ekonomskim temama.

Premijerka će u Pekingu obići i Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka, kao i Kulturni centar Srbije.

Brnabić je uoči susreta sa Si Đinpingom istakla da očekuje da će se na tom sastanku potvrditi čelično prijateljstvo između dve zemlje. Ona je navela da taj sastanak ima politički značaj i da građani Srbije mogu da budu ponosni.

Brnabić je tokom posete Kini, koja dolazi samo nekoliko nedelja od potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini, razgovarala i sa kineskim premijerom Li Ćiangom.

Posle sastanka sa kineskim kolegom, Brnabić je poručila da nema otvorenih političkih pitanja između Srbije i Kine, ističući da je sa Li Ćiangom imala srdačan i otvoren razgovor.

Kina je potvrdila podršku principima međunarodnog prava i teritorijalnom integritetu Srbije, a Srbija ponovila da podržava politiku jedne Kine.

Ekonomska saradnja i trgovinska razmena između Srbije i Kine se povećava, a tome će posebno doprineti Sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, kako se očekuje, trebalo da stupi na snagu 2024.godine.

Premijerka se danas obratila I na otvaranju 6. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma na kome je Srbija počasni gost.

Ona je otvorila paviljon Srbije na tom sajmu, pozvavši sve da dođu na Međunarodni izložbu Belgrade EXPO 2027.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija