Aktuelno

Vojska Srbije na poligonu u Nikincima prikazala nova sredstva naoružanja i opreme

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

22:55

Vojska Srbije na poligonu u Nikincima prikazala nova sredstva naoružanja i opreme
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme, čiji prijem u jedinice Vojske Srbije je u toku, kao i obuka pripadnika vojske za rad na novim sredstvima realizovani su danas u Centru za ispitivanje NVO "Nikinci". 

U okviru današnjih aktivnosti, kojima je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, vršena su i ispitivanja dela sredstava, koja su u završnoj fazi za prijem u naoružanje Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Reč je o novim sredstvima kojima će biti opremljene specijalne, pešadijske, oklopne, artiljerijske, kao i jedinice Ratnog vazduhoplovstva i PVO i to nove serije oklopnih borbenih vozila 4x4 Miloš, oklopnih transportera BOV OT, modernizovanih borbenih vozila pešadije BVP M-80AB1, protivavionskih samohodno artiljerijsko-raketnih sistema PASARS, logističkih vozila za samohodnu top-haubicu 155 mm NORA, modularnih automata M20 6,5/7,62mm, revolverskih bacača granata 40/6, pištolja EZ-9, raznih tipova novoproizvedene pešadijske i artiljerijske municije i druge opreme.

Aktivnostima na poligonu "Nikinci" prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba general-major Tiosav Janković, načelnik Uprave za logistiku (J-4) general-major Srđan Petković, načelnik Uprave za razvoj i opremanje (J-5) brigadni general Milan Popović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadni general Slavko Rakić i zamenik načelnika Uprave za nabavke i prodaju pukovnik Dragan Panić.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Ministarstvo odbrane i preduzeća domaće odbrambene industrije intenzivirali su razvoj, ugovaranje i proizvodnju savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme kako bi se realizovali planovi opremanja Vojske Srbije u skladu sa direktivom predsednika republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića iz 2022. godine.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Borbena gotovost Vojske Srbije biće značajno unapređena uvođenjem u naoružanje novih složenih borbenih sistema, streljačkog naoružanja, optoelektronskih uređaja i druge opreme koje su razvili Vojnotehnički institut i fabrike namenske industrije.

Prikazani borbeni sistemi ugovoreni su na osnovu iskazanih zahteva Generalštaba Vojske Srbije i prema svojim karakteristikama usklađeni su sa potrebama odbrane naše zemlje. 

Prilikom izbora svakog novog borbenog sistema posebno se vodi računa o kadrovskom i stručnom potencijalu vojske za njegovu adekvatnu upotrebu i održavanje.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija