Aktuelno

Stolić negirao da je bio pripadnik Belivukovog klana

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

15:48

Stolić negirao da je bio pripadnik Belivukovog klana
Stolić negirao da je bio pripadnik Belivukovog klana - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je, na početku ponovljenog suđenja, suspendovani inspektor SBPOK-a Božidar Stolić ponovo negirao da je zloupotrebio položaj i odavao informacije o istrazi koja se vodila protiv organizatora i dela pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Stolić je ponovio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, a isto je učinio i drugooptuženi Filip Golubović, koji se tereti da je podstrekavao Stolića na zloupotrebu službenog položaja.

Suđenje se ponavlja nakon što je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Stolić bio osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a drugooptuženi Golubović na 14 meseci zatvora, jer ga je  podstrekavao.

Golubović je dodao i da je pozvan u slučaju Belivuk, kao i da ne poznaje optužene već da je samo poznavao ubijenog  Gorana Mihajlovića.

Postupajući tužilac je ostao pri optužnom predlogu i da se izvedu svi dokazi predloženi u optužnom predlogu, kao i Golubovićev iskaz iz MUP-a i presretnuta komunikacija sa aplikacije Skaj.

Jedan od Stolićevih branilaca osporio je da su Stolić i Golubović bili pripadnici Belivukove grupe.

Zatražio je da se izvrši uvid u strogo poverljiva dokumenta operativne obrade "Otimač", tvrdeći da je izveštaj o Belivukovom klanu, na osnovu kog je uhapšena Belivukova grupa i rešeno nekoliko ubistava, potpisao upravo Stolić.

Drugi Stolićev branilac, advokat Aleksandar Popović, osporio je zahtev tužilaštva da se Skaj komunikacije izvede kao dokaz u postupku, tvrdeći da ta komunikacija ne može da se koristi kao dokaz u postupku, jer su to podaci koji nemaju karakter isprave.

Tužilac se osvrnuo na reči branioca, navodeći da je ta komunikacija zakonit dokaz koji je dostavljen iz Francuske.

Detaljnu odbranu optuženi bi trebalo da iznesu 5. februara, za kad je zakazano sledeće suđenje.

Prema optužnom predlogu, na molbu drugooptuženog Golubovića, Stolić je proverio 27. februara 2020. da li je i dalje na snazi Interepolova poternica Argentine za osuđenim pripadnikom grupe Darka Šarića, Borisom Labanom, pa mu je sutradan preneo da jeste.

Goluboviću je inspektor prosleđivao i podatke o poternicama Srđana Jezdimira, Marinu Golubović i Jelicu Milošević.

Zauzvrat je, kako se sumnja, dobijao 500 evra po informaciji, a za podatke iz istrage protiv Veljka Belivuka i ostalih, Stoliću je Golubović obećao isplatu 5.000 evra.

Posle hapšenja Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih pripadnika te grupe 4. februara 2021. godine, Stolić je, prema optužnom predlogu, preko Golubovića informacije o toku istrage protiv njih dostavljao pripadnicima grupe koji nisu bili uhapšeni.

Sve tražene podatke, do kojih je dolazio putem zloupotrebe službenih ovlašćenja i uvida u Jedinstveni informacioni sistem MUP-a Srbije, davao je drugooptuženom   Goluboviću od januara 2020. do 10. juna 2021. godine.

Prema iskazu Golubovića, on je inspektora upoznao dok je bio u pritvoru, 19. aprila 2019. godine, kada je Stolić od njega uzimao izjavu o nestanku Gorana Mihajlovića.

Nakon što je izašao iz pritvora, sreli su se u jednom kafiću i razmenili telefone.

Komentari (0)

Srbija