Aktuelno

Ispitivanjem svedoka nastavlja se suđenje Belivukovoj grupi

Komentari

Autor: Tanjug

15/12/2023

-

13:39

Ispitivanjem svedoka nastavlja se suđenje Belivukovoj grupi
Ispitivanjem svedoka nastavlja se suđenje Belivukovoj grupi - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem svedoka nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Svedok Katarina M. je odgovarajući na pitanja sudije rekla da ne poznaje Miljkovića i Belivuka, ali da poznaje optužene Miloša Lukić Selaka, Vojislava Đorđevića, Aleksu Dunjića i Mijata Simeunovića.

Na pitanja advokata optuženih Katarina M. je rekla da jeste bila nekoliko puta u restoranu na stadionu FK Partizan, ali da nikad nije prisustvovala nekoj tuči ili mučenju nekog mladića.

Katarina M. je rekla da joj nije poznato ko je I.S., koji je inače oštećen u ovom predmetu, a pripadnici se sumnjiče da su ga držali i mučili u prostorijama FK Partizan.

Miljković je pitao svedoka Katarinu M. da li se nekad u tom kaficu osećala neprijatno, s obzirom da je tada imala 19 godina, na šta je ona odgovorila "nikad se nisam osećala nesigurno tamo".

Sledeći svedok Darija J. rekla je da od optuženih poznaje Mijata Simeunovića, Miloša Lukić Selaka, Aleksu Dunjića i Vladimira Đorđevića, dok je kao i prethodni svedok rekla da ne poznaje optužene vođe grupe.

Darija J. je rekla da je oštećenog I.S. videla u avgustu 2020. godine u restoranu na stadionu FK Partizan, ali je odgovarajući na pitanja branilaca rekla da nije videla na njemu neke povrede, niti da ga je neko maltretirao, ni da je bio vezan.

Odgovarajući na pitanja optuženog Miljkovića, svedok je navela da je videla oštećenog I.S. juče na suđenju  u hodniku, te je opisala da je bio u beloj majici i trenerci.

Svedok Dunja V., ponovila je da poznaje nekoliko optuženih kao i svedok pre nje, i dodala da je oštećenog videla jednom ili dva puta u restoranu FK Partizan, ali je istakla da nije videla neke povrede na njemu.

Branioci Simeunovića, Lukić Selaka, Đorđevića i Dunjića su svim svedocima postavljali ista pitanja, da li su videle da je neko od njihovih branjenika bio nasilan nekad, na šta su svedoci rekli nikad.

Sledeći svedok je bila Jelena I. radnica u rent a karu u čijem je vlasništvu bio automobil beli "Range Rover", koji se povezuje sa ubijenim Zdravkom Radojevićem.

Radojevića su pripadnici grupe, kako ih tereti tužilaštvo, ubili, a potom su automobile koji su pripadali njemu rasprodali. 

Svedok Jelena I. je navela da je u periodu Radojevićevog nestanka to vozilo iznajmio Dušan B. koji je redovno platio i vratio krajem novembra 2020. godine.

Odgovarajući na pitanja tužioca svedok je rekla da nije čula za ime Zdravko Radojević.

Sudija zatvorila suđenje za javnost

Sudija Specijalnog suda u Beogradu odlučila je da zatvori za javnost deo suđenja jer vođa grupe citira iskaze oštećenog I.S.

S obzirom da je Belivuk tokom svoje primedbe na iskaz oštećenog počeo da citira njegove reči, sudija je odlučila da zatvori taj deo suđenja za javnost.

Nakon primedbi sudija će ponvo da otvori suđenje za javnost.

Prema optužnici pripadnici ove grupe su oštećenog I.S. oteli i držali u prostorijama na stadionu FK Partizan, gde su ga mučili, zlostavljali i silovali. 

Vođa grupe je uporedio svaki iskaz oštećenog i detaljno izneo navodne kontradiktornosti, poput ko ga je oteo, da li su ga na dan otmice tukli ili samo psihički maltretirali, za šta su mu vezali ruke kada ga je, kako tvrdi tužilaštvo Aleksa Šejić, silovao.

Belivuk tvrdi da su veze između oštećenog i tužilaštva mnogo dublje jer je oštećenom trebalo vremena da odgovri na svako pitanje osim na pitanja vezana za tužilaštvo, odnosno koliko puta je bio u tužilaštvu i da li ga tužilaštvo podučilo šta da priča.

On je istakao da kontradiktornosti u iskazu oštećenog optužene ne oslobađa, ali je, kako tvrdi, konfuzno.  

Belivuk je između ostalog rekao da je I.S. u jednom svom iskazu naveo da je bio vezan za metalnu konstrukciju, dok je u prostorijama na stadionu bio samo krevet koji ima drvenu konstrukciju, a Belivuk je dodao da je oštećeni više puta menjao iskaz kada je u pitanju mesto gde je bio vezan i tučen. 

Oštećenog su branioci i optuženi ispitivali tokom dva suđenja koja su trajala po pet sati,a javnost je sa tog dela suđenja bila isključena.

Sudija je odredila pauzu nakon koje će Belivuk i ostali optuženi, kao i branioci nastaviti sa primedbama.

Na jučerašnjem suđenju završeno je ispitivanje oštećenog I.S. koje je bilo zatvoreno za javnost.

Veštaci psiholog i psihijatar su na jednom od prethodnih suđenja kazali da je I.S. sposoban da prati suđenje i svedoči.

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija