Aktuelno

U Vranju održan protest protiv akušerskog nasilja

Komentari

Autor: Euronews

27/01/2024

-

18:44

U Vranju održan protest protiv akušerskog nasilja
U Vranju održan protest protiv akušerskog nasilja - Copyright Euronews/Ljljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

U Vranju je održan protest protiv akušerskog nasilja. Građani su se okupili simbolično u 5 do 12h i u tišini šetali od zgrade Gradske uprave do ulaza u Zdravstveni centar.

Cilj je da se pruži podrška ženama koje su doživele akušersko nasilje, posebno onima koje su to nasilje i prijavile.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Učesnicima mirne šetnje ispred Zdravstvenog centra na kratko su se priključile i pružile podršku direktorka Opšte bolnice dr Nataša Stojiljković i upravnica Doma zdravlja dr Milica Jaziković. Njima je predata inicijativa da se ženama na porođaju omogući prisustvo osobe od poverenja.

Povod za protest je nedavni slučaj kada je porodilja iz ovog grada prijavila deo medicinskog osoblja Ginekologije Opšte bolnice u Vranju zbog nehumanog i nesavesnog porođaja što je, kako tvrdi, ostavilo ozbiljne posledice po zdravlje njene bebe.

Euronews/Ljljana Pavlović

 

Ministarka zdravlja Danica Grujičić, povodom ovog slučaja, rekla je za Euronews Srbija da je u Opštoj bolnici u Vranju odmah sprovedena unutrašnja stručna kontrola, da je bila i inspekcija Ministarstva zdravlja, kao i da će biti izvršena i spoljašnja stručna kontrola.

Zdravstveni centar u Vranju, koji se rekonstruiše, juče su obišli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka zdravlja Danica Grujičić i najavili da će radovi u delu gde je porodilište i neonatologija biti završeni do kraja maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija