Aktuelno

Počinje suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru": Protiv oca i majke vode se još dva postupka

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

08:00

Počinje suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru": Protiv oca i majke vode se još dva postupka
Počinje suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru": Protiv oca i majke vode se još dva postupka - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas bi trebalo da počne suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja 2023. u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole.

Na početku suđenja sud bi trebalo da odluči o predlogu tužilaštva da sa glavnog pretresa bude isključena javnost zbog zaštite interesa malolenih lica. Nakon toga tužilaštvo i odbrana bi trebalo da iznesu svoja uvodna izlaganja, dokazne predloge i da se optuženi izjasne o krivici.

Suđenje je, osim za danas, zakazano i za 30. januar. Pored oca Vladimira K. i majke Miljane K., optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu, što očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezbedno, kako je to predviđeno zakonom. Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je navedeno, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M. Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija