Aktuelno

Nastavljeno suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

12:42

Nastavljeno suđenje roditeljima dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru
Roditelji ubijene dece u RIbnikaru - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje ocu i majci dečaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetoro dece i čuvara te škole. Na današnjem suđenju punomoćnici oštećenih su iznosili uvodna izlaganja.

Suđenje je ranije završeno kako bi sudija odlučio da li će oštećeni koji nisu svedoci moći da prisustvuju suđenju. Sledeće suđenje zakazano je za 29. februar kada bi optuženi trebalo da iznesu odbranu. Suđenju je prisustvovao i Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Roditelji ubijene dece po izlasku iz sudnice su vređali i dobacivali advokatima Irini i Borivoju Boroviću, koji inače brane Kecmanoviće i majku Miljanu Kecmanović. Oni su dobacivali da lažu i da "brane kriminalce". Anđelko Aćimović rekao je novinarima ispred sudnice da bi danas bio 15. rođendan njegove ćerke, zbog čega su organizovali da na klizalište na Tašmajdanu dođu deca iz Ribnikara kako bi proslavili njen rođendan.

Na prethodnom suđenju koje je bilo u ponedeljak sudija je usvojio predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost. Na tom suđenju tužilac i deo odbrane su imali svoja uvodna izlaganja.

U Palatu pravde u pratnji advokata danas je došla i majka dečaka koji je počinio masovno ubistvo u Ribnikaru Miljana K. koja je u ovom predmetu optužena za držanje i nošenje oružja, dok će njegovog oca Vladimira K. dovesti iz pritvora u kom se nalazi od hapšenja 3. maja prošle godine.

Članovi porodica ubijenih su danas ostali ispred sudnice dok su u sudnicu pozvani optuženi, branioci i punomoćnici oštećenih. Članovi porodica ubijenih nosili su njihove slike, koje su poslagali na klupu ispred sudnice. Pored oca i majke, optuženi su i vlasnik streljačkog kluba u kojem je dečak, kako se sumnja, učio da puca, Ratko I. i instruktor u tom klubu Nemanja M.

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je predloženo da sud Vladimira K. osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu K. na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" i instruktora u tom klubu predložena kazna zatvora od po tri godine.

Vladimir K. optužnicom se tereti za krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti, odnosno, jer je svog 13-godišnjeg sina obučavao da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, vodio ga u streljanu to očigledno nije primereno dečakovom uzrastu, kao i jer oružje nije čuvao bezvedno, kako je to predviđeno zakonom. Više javno tužilaštvo neposredno je optužilo i majku dečaka Miljanu K. zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnog dela davanja lažnog iskaza, kako je rekao, neposredno su optuženi predsednik Streljačkog kluba "Partizan praktikal šuting" i instruktor u tom klubu. Protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematrrijalne štete usled smrti bliskog lica.

Božović: Tražili smo da oštećeni prisustvuju suđenju Kecmanovićima

Advokat Ognjen Božović punomoćnik oštećenih je ispred Palate pravde izjavio je novinarima da trenutno rade na tome da sud odobri da oštećeni prisustvuju suđenju. Božović je podsetio da je sud juče isključio javnost iz postupka, kada su i oštećeni udaljeni iz sudnice. Današnje suđenje je odloženo jer sudija mora da donese odluku o tom predlogu punomoćnika oštećenih, da se oštećeni vrate u sudnicu.

Božović smatra da je neprimereno komentarisati da li su advokati ili oštećeni za isključenje javnosti, ali je dodao da ovaj postak ima šireg društvenog i istorijskog značaja, te da je važan kontekst upoznavanja svih sa motivima nezapamćenog zločina i tragedije.

"Moramo kao društvo da preispitamo sve vrednosti i da se borimo da se takva stvar nikada više ne ponovi", zaključio je Božović.

Borivoje Borović, branilac optuženih Miljane i Vladimira K., naveo je da je odbrana danas ponovo predložila sudu da razmotri odluku o isključenju javnostu koju je doneo juče na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

On tvrdi da je taj predlog podržao veliki deo punomoćnika oštećenih, kako bi se oštećeni vratili u sudnicu i pratili postupak.

"Mi smatramo da je javnost dodatno uznemirena, jer nije u sudnici, jer novinari i sami oštećeni nagađaju šta se dešava unutra", rekao je Borović i dodao da insistiraju da se javnost obavesti o svemu što se dešava u sudnici, odnosno koji su dokazi i kako se izjašnjavaju optuženi da bi se izbegle spekulacije. Irina Borović, takođe branilac optuženih, dodala je da su oni dopunili i obrazložili uvodna izlaganja, kao i punomoćnici oštećenih.

Simić:Odluka suda u slučaju Ribnikar doneta u cilju zaštite interesa maloletnika

Advokat Ivan Simić izjavio je danas da je odluka Višeg suda u Beogradu da isključi javnost sa suđenja roditeljima 13-godišnjeg dečaka koji je 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet učenika i čuvara u toj školi i ranio još petoro dece i nastavnicu istorije, doneta u cilju zaštite interesa maloletnika koji su direktno ili indirektno učesnici ovog postupka.

"To nije neka neubičajena odluka, bez obzira na interes sredstava javnog obaveštavanja, pa i interesa javnosti za ovaj sudski postupak. Moramo napraviti jednu vrstu razlike između onoga šta je itneres javnosti, a šta je interes samog pravnog poretka", rekao je on za Tanjug.

Iako javnost ima pravo da bude obaveštena, Simić kaže da je ova odluka suda doneta u interesu efikasnog i celishodnog vođenja sudskog postupka, ali pre svega u cilju zaštite interesa maloletnika.

"Postupak ide nekim svojim tokom, ovo je pripremno ročište koje počinje čitanjem optužnice, nakon toga se okrivljeni kratko izjašnjavaju da li jesu ili nisu krivi. Nakon toga, odbrana daje svoja uvodna izlaganja, koliko smo obavešteni jedan od branilaca je dao svoje uvodno izlaganje i vrlo verovatno da će u nastavku postupka i ostali branioci dati svoja uvodna izlaganja", navodi on.

Simić kaže da, kada se pripremno ročište dovrši, počinje glavni pretres na kom se okrivljeni detaljno izjašnjavaju o navodima iz optužnice, iznose svoju odbranu, a nakon toga ide izvođenje ostalih dokaza kao što su svedoci i određena veštačenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija