Aktuelno

Suđenje grupi Darka Šarića: Nikolašević rekao da mu je Joksović spremao likvidaciju

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

12:17

Suđenje grupi Darka Šarića: Nikolašević rekao da mu je Joksović spremao likvidaciju
Specijalni sud - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem oštećenog Gorana Nikolaševića nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Darka Šarića, čiji se pripadnici terete za više krivičnih dela među kojima je i planiranje ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića. 

Nikolašević je danas rekao da se ne pridružuje krivičnom gonjenju pripadnika ove grupe i da ne ističe imovinsko pravni zahtev, jer smatra da je njegova kola zapalio Joksović, kao i da će se pridružiti, krivičnom gonjenju ako protiv Joksovića bude pokrenut postupak. 

On je ispričao i kako je saznao da mu Joksović sprema likvidaciju, odnosno da mu je za to rekao Dalibor R. zbog čega je podneo krivičnu prijavu protiv njega, ali kako tvrdi policija nije postupala po toj prijavi.

Njemu je neko postavio bombu na automobil, koji je bio ispred kuće, u avgustu 2020. godine, a za to se terete članovi grupe. 

Ta grupa se tereti da je, po nalogu Šarića, postavila tu bombu i kako bi zaplašili Nikolaševića, kao i da su mu tada rekli da je to uradio Joksović, a sve u cilju diskreditacije njega kao svedoka saradnika.

Danas su prvi put pred sud stali Duško Šarić i Milan Vučinić, koji su se predali početkom januara.

Obojica su negirali krivicu tvrdeći da nisu počinili krivična dela koja im se optužnicom stavljaju na teret, kao i da nikada nisu imali niti koristili telefon sa aplikacijom "Sky".

Duško Šarić je ispričao da optuženog Aleksandra Boškovića zna dugi niz godina, a da ga je on spojio sa optuženim policajcima Danilom Stojanovićem i Milutinom Radovanovićem, i da se on njima požalio da ne može da dobije srpsko državljanstvo iako tu živi dugo, na šta su oni rekli da će videti "gde je zapelo".

On tvrdi da im nije pominjao niti nudio novac, niti plaćao ručkove i slično. 

Duško Šarić je ispričao da svedoka saradnika Nebojšu Joksovića nije mogao da diskredituje jer je već tad njegov rođeni brat bio pravosnažno osuđen.

Vučinić je takođe rekao da nije izvršio dela koja su mu stavljena na teret. 
Oni su optuženi za više krivičnih dela, a između ostalog i da su planirali ubistvo Joksovića.
Njih dvojica se nalaze u pritvoru.

Suđenje ovoj grupi nastavlja se sutra kada bi trebalo da ispitaju svedoka Dalibora R. koji je Nikolaševiću rekao da mu Joksović sprema likvidaciju.

Na kraju današnjeg suđenja advokat Veljko Delibašić predložio je sud ukine zabranu napuštanja mesta boravišta Stojanoviću i Radovanoviću, kako bi mogli sa porodicama da odu u neku banju ili na Zlatibor. Sudija će sutra odlučivati o tim predlozima.

Nebojša Joksović bio je svedok saradnik u postupcima protiv Darka Šarića. Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović,  Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić.

Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Marko Vukić i Arsi Šariću se sudi u odsustvu jer su u bekstvu.

Prema optužnici Tuzilaštva za organizovna kriminal, vođa ove grupe je Darko Šarić,koji je kako se sumnja, stvorio plan delovanja da se iz bezobzirne osvete ubije Nebojša Joksović, svedok saradnik u krivičnom postupku koji se protiv Šarića i drugih vodio zbog krijumčarenja kokaina.
Kada u tome nisu uspeli, Šarić je, kako se sumnja, izdao nalog da se preduzmu radnje koje su bile usmerene na diskreditaciju Joksovića da eventualno izgubi status svedoka saradnika.
Oni se terete i da su po Šarićevom nalogu postavili bombu pod kola biznismenu Goranu Nikolaševiću 2020. godine kojom prilikom mu je uništen automobil.

Prema navodima iz optužnice bombu je postavio Marko Vuković dok mu je Uroš Radovanović čuvao stražu.

Nikolašević je policiji tada rekao da sumnja da je Joksović pokušao da ga ubije, dok tužilaštvo navodi da je Šarićevas grupa Joksoviću namestila kako bi ga diskreditovala zbog njegovog statusa svedoka-saradnika na suđenju za šverc kokaina. 

Tužilaštvo grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvolјena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izrađivanje i nabavlјanje oružja i sredstava namenjenih za izvršenje krivičnog dela, izazivanje opšte opasnosti, lažno prijavlјivanje, zloupotreba službenog položaja i krivično delo iz člana 98 Zakona o tajnosti podataka. 

Komentari (0)

Srbija