Aktuelno

Nastavljeno suđenje Darku Šariću: Izdvojen izveštaj o identifikaciji korisnika u "Skaj" komunikaciji

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

13:17

Nastavljeno suđenje Darku Šariću: Izdvojen izveštaj o identifikaciji korisnika u "Skaj" komunikaciji
Specijalni sud - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je pregledom pisanih dokaza nastavljeno suđenje Darku Šariću i optuženim pripadnicima njegove grupe, kojima se na teret stavlja više krivičnih dela, a između ostalog i da su planirali ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Sudsko veće je danas odlučilo da izdvaji iz dokaza izveštaj o identifikaciji korisnika u "Skaj" komunikaciji. Predsednik veća je rekao da će se tokom suđenja čitati samo poruke NN lica sa te aplikacije, ali ne i izveštaj u kojem su identifikovana lica između kojih je vođena komunikacija.  Takođe, sudija je naveo da tužilaštvo tokom suđenja može da dokazuje ko su osobe iz tih komunikacija. 

Advokat Danilo Šarić predložio je sudu da se pribave sve naredbe iz Francuske na osnovu kojih su pribavljene te komunikacije, kako bi se proverilo da li su te naredbe u skladu sa našim zakonom. 

Kada je sudija rekao da će se izvršiti uvid u audio-snimke presretnutih razgovora Aleksandra Boškovića, koji su dobijeni tajnim praćenjem policije, Boškovićev branilac je prigovorio da je taj dokaz nezakonit, jer je naredba za to snimanje istekla u decembru 2020. godine, a tužilaštvo je to koristilo tek 2022. godine.

Sa druge strane, tužilac je rekao da policija nema rok kada će koristiti pribavljen materijal, već tužilaštvo ima rok od šest meseci nakon dostavljanja materijala da se izjasni da li će ih koristiti.

Advokat Marko Janković je zatim sudu pokazao spise iz predmeta prema kojima se tužilaštvo tek nakon sedam meseci izjasnilo da će koristiti taj materijal, dok je sudija rekao da će do sledećeg suđenja proveriti te navode i odlučiti da li će prihvatiti taj dokaz. 

U sudnici su danas prikazani i pisani dokazi poput krivičnih prijava i naredbi policije. Sledeće suđenje zakazano je za 30. novembar.  Na prethodnom suđenju ukinut je kućni pritvor optuženom advokatu Dejanu Lazareviću, kao i pritvor optuženom Urošu Radovanoviću.

Lazareviću je ukinuta mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor i on će se u daljem toku postupka braniti sa slobode. Radovanoviću, koji se nekad prezivao Mišić, sud je ukinuo pritvor i odredio mu je meru zabrane napuštanja stana.

Nedavno je sud prihvatio jemstvo za dvojicu optuženih - Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića i oni se sada brane sa slobode.  Pored Šarića i Lazarevića optuženi su i Bojan Stanojković, Danilo Odović, Aleksandar Bošković, Nikola Spasojević, Danilo Stojanović, Milutin Radovanović,  Duško Mirković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Milan Vučinić, Arsa Šarić i Duško Šarić. Bojanu Stanojkoviću, Nikoli Spasojeviću, Stefanu Andrejiću, Milanu Vučiniću, Arsi Šariću i Dušku Šariću se sudi u odsustvu jer su  u bekstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija