Aktuelno

Nastavljeno suđenje Šariću i njegovim saradnicima optuženim za pranje para

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

13:47

Nastavljeno suđenje Šariću i njegovim saradnicima optuženim za pranje para
Specijalni sud - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je saslušanjem svedoka nastavljeno ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, koji se terete za pranje novca, za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

U sudnici je danas saslušan svedok Milorad Savić, predsednik konzorcijuma koji je zajedno sa Miletom Jerkovićem kupio poljoprivredno preduzeće "Jedinstvo" iz Gajdobre. Svedok je na pitanje sudije najpre rekao da nema šta da doda i da ostaje pri iskazu iz policije 2009. godine, koji je menjao tokom ispitivanja 2016. godine, a danas mu je predočen.

Savić je 2009. godine rekao da tog dana kada se našao sa advokatom Radovanom Štrbcem u jednoj banci, u vezi sa plaćanjem kapitala za "Jedinstvo", nije video nikakav novac, dok je kasnije 2016. godine rekao da je advokat Radovan Štrbac došao sa punim torbama novca.

Svedok je odgovarajući na pitanja Štrbca rekao da je iskaz promenio, jer mu je Jerković tako sugerisao, a Savić je dodao da je verovao da je to u interesu države. Jerković je bio svedok u postupku protiv Šarića, a preminuo je 2021. godine.

Nakon saslušanja svedoka Savića, sudija je pročitao iskaze svedoka u ovom postupku. 
Tužilac je stavio primedbu na iskaz ovog svedoka, jer je kontradiktoran, te je naveo da se u ostalim dokazima među kojima su iskazi bankarskih službenika, navodi da je tog dana donet novac.

On je dodao da ne razume zašto bi Jerković uticao na Savića, kao i da ne može sada da se suoče njih dvojica, jer je Jerković preminuo. Suđenje će biti nastavljeno 25. decembra, kada bi trebalo da se prikažu pisani dokazi.

Pored Šarića u ovom postupku sudi se i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrbcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću , Marku Daboviću, Goranu Vučkoviću, Goranu Bogdanoviću, Dušanu Kovačeviću, Nebojši Spasiću i Stevici Kostiću.

Sud je na nekom od prethodnih suđenja doneo rešenje da se Bojan Stanojkoviću sudi u odsustvu. Za Stanojkovićem je raspisana poternica 19. aprila prošle godine, pet dana nakon što je Šarić ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao drugu kriminlanu grupu.

Stanojković je obuhvaćen i novom optužnicom koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove nove organizovane kriminalne grupe, kojom se terete za oružje, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Šariću i ostalima u postupku za pranje novca suđenje se ponavlja po nalogu  Apelacionog suda  u Beogradu koji je 4. avgusta prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora. 

Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija