Aktuelno

Nastavljeno suđenje Šariću i njegovim saradnicima optuženim za pranje para

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2023

-

17:47

Nastavljeno suđenje Šariću i njegovim saradnicima optuženim za pranje para
Darko Šarić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je, prikazivanjem pisanih dokaza nastavljeno ponovljeno suđenje Darku Šariću i njegovim saradnicima, koji se terete za pranje novca za koji se veruje da je stečen krijumčarenjem kokaina.

Predstavljeni su pisani dokazi koji su izvedeni u prethodnom postupku, uglavnom bankarska dokumentacija koja se tiče optuženog Marka Dabovića.

Pročitani su svi dokazi iz prve i druge optužnice, a zatim i spisi predmeta za optuženog Radovana Štrpca iz 2009. i 2010. godine.

Dok je sudija čitao spise, za reč se javio branilac Štrpca i rekao da se naredba koju je pročitao sudija odnosi na dva broja telefona, a da je po tadašnjem zakonu ta naredba za nadzor i prislušivanje morala biti obrazložena što ovde nije slučaj.

Dodao je i da se naredba za produženje mere vezuje za osnovnu naredbu za prisluškivanje, te da bi se produžila mera mora da postoji neka analiza rezultata prethodne naredbe. 

Optuženi Nebojša Jestrović i Štrbac su, nakon pregleda tih dokaza, stavili prigovore na njih, a Štrbac tvrdio da naredba za prisluškivanje nezakonita. Postupajući tužilac je nakon pauze rekao da smatra da ne postoje neke nezakonite radnje u dokazima i da su naredbe o prisluškivanju zakonite.  

Advokat Danilo Šarić, branilac Predraga Milosavljevića, predložio je sudu da se na sledećem suđenju izvrši uvid u naredbe u vezi sa njegovim branjenikom.Sledeće suđenje zakazano je za 6. oktobar, kada je pozvan svedok Milorad S. 

Pored Šarića u ovom postupku sudi se i Nebojši Jestroviću, nekadašnjem Šarićevom advokatu Radovanu Štrbcu, Predragu Milosavljeviću, Zoranu Ćopiću, Marinku Vučetiću, Bojanu Stanojkoviću, Bobanu Stoiljkoviću, Argušu Erdinću , Marku Daboviću, Goranu Bogdanoviću i Stevici Kostiću.

Sud je na jednom od prethodnih suđenja doneo rešenje da se Bojan Stanojkoviću sudi u odsustvu.Za Stanojkovićem je raspisana poternica 19. aprila prošle godine, pet dana nakon što je Šarić ponovo uhapšen zbog sumnje da je organizovao drugu kriminlanu grupu.

Stajnojković je obuhvaćen i novom optužnicom koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo protiv Darka Šarića i još 14 pripadnika njegove nove organizovane kriminalne grupe, kojom se terete za posedovanje oružja, izazivanje opšte opasnosti, zloupotrebu službenog položaja i planiranje teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Šariću i ostalima u postupku za pranje novca suđenje se ponavlja po nalogu  Apelacionog suda  u Beogradu koji je 4. avgusta prošle godine ukinuo prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na devet godina zatvora. Pored Šarića presuda je ukinuta i ostalim osuđenima u ovom postupku, dok je sud potvrdio deo presude u oslobađajućem delu u odnosu na Dubravku Štrbac i Nemanju Krstajića.

Komentari (0)

Srbija