Aktuelno

Požar u selu Odanovce, Kancelarija za KiM: Najverovatnije podmetnut, nastavlja se pritisak na Srbe

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/02/2024

-

10:53

Požar u selu Odanovce, Kancelarija za KiM: Najverovatnije podmetnut, nastavlja se pritisak na Srbe
Požar u selu Odanovce, Kancelarija za KiM: Najverovatnije podmetnut, nastavlja se pritisak na Srbe - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je u selu Odanovce kod Kosovske Kamenice izgorela štala porodice Milenković, a da se sumnja, budući da u objektu nije bilo električnih instalacija, da je požar izazvan ljudskim faktorom, kao nastavak pritisaka i zastrašivanja Srba na Kosovu u Metohiji, koji su intenzivirani nakon poslednje odluke Aljbina Kurtija da ukine srpski dinar u pokrajini.

Kako se navodi, izgoreli su krov i hiljadu bala sena, a od vatre je spasena stoka i traktor.

"Međutim osim što je četvoročlanoj porodici Milenković naneta materijalna šteta, svim Srbima Kosovskopomoravskog okruga je na ovaj način poručeno da su nepoželjni. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na terenu obišli su pogođenu porodicu i poručili da će pomoći da se šteta sanira", ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

U većinski albanskom selu Odanovce živi desetak srpskih porodica, a nedavno je jednom od Srba zapaljen automobil. Kancelarija ističe da "smo svedoci da na Kosovu i Metohiji iz dana u dan institucionalno nasilje, uvedeno od strane Aljbina Kurtija, prerasta u fizički linč, sa ciljem da se Srbima stvore potpuno nemogući uslovi za život i opstanak u našoj južnoj pokrajini".

Navodi se da kada političke strukture manifestuju otvorenu netrpeljivost prema jednoj društvenoj grupi, i to bez ikakve zadrške ili nagoveštaja sankcija, onda i pojedinci to shvataju kao poziv da se uključe u kampanju progona.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

"Namera Aljbina Kurtija je da Srbe natera da se isele sa Kosova i Metohije, a kampanja nasilja i sistematskog obespravljivanja će nesumnjivo biti nastavljena ukoliko se odlučnom reakcijom međunarodne zajednice režim u Prištini ne zauzda i ne spreči u zločinačkim namerama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Srbija, u interesu humanosti ali i stabilnosti i mira u regionu, još jednom poziva sve relevantne međunarodne činioce da obuzdaju Kurtija i njegov "šovinistički pohod" protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Komentari (0)

Srbija