Aktuelno

Belivukovi "vojnici": Ko je imao kakvu ulogu u klanu i za šta se sve terete u optužnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/08/2021

-

22:03

Belivukovi "vojnici": Ko je imao kakvu ulogu u klanu i za šta se sve terete u optužnici
Belivukovi "vojnici": Ko je imao kakvu ulogu u klanu i za šta se sve terete u optužnici - Copyright E-Stock, MUP, Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Mreža kriminalne grupe Veljka Belivuka i njegove desne ruke Marka Miljkovića počela je da se "raspetljava" njihovim i hapšenjem više od 20 članova ove griminalne grupe početkom februara ove godine. Osumnjičenima za pripadnost organizovanoj Belivukovoj kriminalnoj grupi juče je  produžen pritvor do 30 dana, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu, a na teret im se stavlja da su izvršili više teških krivičnih dela.

Kako je saopšteno iz Višeg suda u Beogradu, Veljko Belivuk i Marko Miljković optužnicom se terete za različita krivična dela među kojima su teška ubistva, otmice, dilovanje droge i nedozvoljeno nošenje i promet oružja. Za pet ubistva pored Belivuka i Miljkovića okrivljena su još tri člana ove kriminalne grupe.

Okrivljenom Belivuku stavljeno je na teret više različitih krivičnih dela dela. Okrivljen je naime, za pet teških ubistava u saizvršilaštvu, zatim za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Takođe, na teret mu se stavlja i otmica i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

S druge strane, Marku Miljkoviću se stavlja na teret da je izvršio udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i četiri teška ubistva u saizvršilaštvu. Takođe, tereti se i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i otmicu.   

Screenshot

Okrivljenom Belivuku stavljeno je na teret više različitih krivičnih dela dela

U optužnica za pet ubistava se terete Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar ili Zver, jedan od braće Budimir, Srđan Lalić i V. D. Kako se navodi u optužnici, u četiri ubistva i saučesništva učestvovali su N. J. (Nebojša Janković), N. Đ. (Nemanja Đurić), D. T. (Dejan Tešić), B. H. (Bojan Hrvatin) koji se ovih dana pominje u medijima u ulozi svedoka saradnika i drugi od braće Budimir. U dva ubistva je učestovao N. S. a po jednom M. A. (Marko Andrić Kuzman) i N.L. (Nemanja Lakićević).

Printscreen/MUP

Dugo taj klan traje, predugo su postojali i ne postoje više", rekao je Vulin

Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali članovi njihove kriminalne grupe nalaze se u pritvoru od 4. februara ove godine. Ovo su samo neki od njihovih najvernijih "vojnika":

Srđan Lalić

Jedan od članova Belivukovog klana je i Srđan Lalić (36), a što je i sredinom jula potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je tada obelodanio dokaze i fotografije o zverstvima ovog kriminalnog klana.

MUP Srbije

Srđan Lalić

"Ovu su Belivuk i Lalić, ovaj čovek je još živ, ali zaklaće ga, neće ostati živ", rekao je tada Vulin pokazujući fotografiju njih dvojice sa žrtvom.

Laliću se na teret stavlja da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, krivično delo u saizvršilaštvu, kao i pet teških ubistav u saizvršilaštvu. Takođe mu se na teret stavlja i  nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i otmica.

Lalić je, piše Blic, po zanimanju IT stručnjak, koji je u Belivukovom klanu bio zadužen za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj, putem koje su pripadnici ozloglašenog klana komunicirali i razmenjivali fotografije jezivih zločina.

Miloš i Marko Budimir

Braća Miloš (36) i Marko (32) Budimir, takođe su bili članovi grupe "Principi" i deo Belivukovog klana, a privedeni su 29. januara ispred Aerodroma "Nikola Tesla", nakon što su Belivuk i Miljković sleteli iz Tivta gde su bili u poseti vođi kavačkog klana Radoju Zviceru. Braća Budimir bili su "vojnici" od poverenja Belivuka i Miljkovića, a sumnja se da je jedan od braće njih - Marko - učestvovao u skrivanju vozila ubijenog Zdravka Radojevića, navodi Blic.

Nakon njegovog hapšenja, u nalogu tužilaštva navodilo se da je automobil koji je u vlasništvu ubijenog Radojevića, Marko Budimir sa zasad nepoznatim saradnikom odvezao sa parkinga kod "Laste" do poslovnog kluba "Košutnjak", a potom obavestio okrivljenog Nemanju Lakićevića da je vozilo tu ostavio.

Marko Andrić - Kuzmin

Nišlija Marko Andrić zvani Kuzmin (33) takođe je jedan od pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka, koji je uhapšen u Nišu istog dana (4. februara) kada i Belivuk i ostali. On je ipak, nakon hapšenja, priznao krivicu za nedozvoljeno držanje pištolja i sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu zaključio sporazum koji je prihvatio sud i potvrdio presudom. Osnovni sud u Nišu je, kako je saopštio, na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela osudio Andrića na godinu i dva meseca zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, navodi se u informaciji suda dostavljenoj Tanjugu.

Privatna arhiva

Marko Andrić - Kuzmin

Nakon potvrde sporazuma sa tužilaštvom Andriću je ukinut pritvor u Nišu, ali mu je aktiviran pritvor po rešenju Specijalnog suda u Beogradu od 6. februara, kao članu Belivukove ekipe, protiv koje Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu za najteža krivična dela. Naredbom o sprovođenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal Andrić se tereti da je pripanik organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se zajedno sa njima tereti i da je izvršio jedno teško ubistvo.

Dejan Tešić

Jedan od bliskih ljudi Belivuka i Miljkovića bio je i Dejan Tešić (38), koji je takođe uhapšen pre nekoliko meseci. On se sumnjiči da je učestvovao u ubistvu Milana Ljepoje, bivšeg šefa "Pink Pantera". Kako se navodi u nalogu za sprovođenje istrage, početkom novembra prošle godine grupa je Ljepoju namamila da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd. Na parkingu u blizini "Laste", na autoputu ka Nišu, u kolima "pasat" ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je grupa koristila za kriminalne radnje, tvrdi tužilaštvo.

Njemu se stavlja na teret udruživanje radi vršenja krivičnih dela, četiri teška ubistva u saizvršilaštvu, kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Vlado Draganić

Među uhapšenima je i Vlado Draganić (46), koji je vlasnik kuće u naselju Livadice u Ritopeku u kojoj su se dešavali najstrašniji zločini ove kriminalne organizacije.

U njegovoj kući u Ritopeku, prenosi Blic, ubijena su tri muškarca – Goran Veličković Goksi, Milan Ljepoja i Zdravko Radojević. Upravo je Draganić jedan od osumnjičenih za likvidaciju Milana Ljepoje. Prema najavi njegovog advokata Dejana Lazarevića, Draganić će izneti odbranu kada mu budu predočeni svi dokazi, preneo je Kurir, a u tekstu se navodi i da on važi za visokorangiranog pripadnika klana. Ako se dokaže njegova krivica, preti mu 40 godina zatvora.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda u Beogradu, njemu se na teret stavlja da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i pet teških ubistava u saizvršilaštvu. Stavlja mu se na teret i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Bojan Hrvatin

Jedan od vođa navijača "Rada" Bojan Hrvatin, koji je priveden 17. jula po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal zbog sumnje da je pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Njemu se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela i četiri teška ubistva u saizvršilaštvu. Hrvatin je inače ranije osuđivan zbog ubistva Bojana Majića 2005. godine, pripadnika navijačke grupe "Invalidi" FK Voždovac, sa kojima su Radovci u to vreme bili na ratnoj nozi, prenosi Blic.

Portal navodi da je do detalja ispričao kako su zločini izvršavani, ali i kako su nakon toga tela sklanjana, a dokazi uništavani.

"Posle svakog ubistva u kući u Ritopeku mašina za mlevenje mesa, kao i prostorija - buner, detaljno su prani sonom kiselonom i varikinom",  opisao je Hrvatin jezive detalje.

Nemanja Lakićević

U dokumentu Tužilaštva navodi se da je Lakićević (41) po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića iskoristio svoje ranije poznanstvo i poverenje navijača Crvene zvezde, Zdravka Radojevića i tražio mu je da dođe do parkinga u blizini Javnog preduzeća "Lasta". Kako se sumnja, Radojeviću je zahtevao da na mesto sastanka dođe bez mobilnih telefona, što je on i učinio. Njega je, prema navodima Tužilaštva, upravo Lakićević u "pasatu" odvezao do "Laste". Njih je tamo u automobilu marke "reno" čekala nepoznata osoba, prenosi Blic.

"Radojević je prešao iz vozila Lakićevića u putničko vozilo marke 'reno', koje su koristili Belivuk i Miljković, a kojim je upravljalo zasad N. N. lice i odvezlo do kuće u Ritopeku", pisalo je u nalogu za sprovođenje istrage u kojem se ističe da je Radojević u Ritopeku mučki ubijen.

I njemu se na teret stavlja da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Nebojša Janković

Jedan od bliskih saradnika Veljka Belivuka je Nebojša Janković (50), koji je, bio pripadnik 63. padobranske brigade i nekadašnji je pripadnik MUP. Nakon hapšenja Belivuka i više od 20 njegovih saradnika i članova klana, na televiziji je objavljen snimak iz šume gde Janković obučava Belivuka da puca. Na snimku se čuje kako Janković Belivuku objašnjava kako da drži ovo oružje, kako da cilja, dok Belivuk govori "Daj, ja ću", a onda nišani iz snajpera. On je takođe snimljen kako nosi snajper u centru Beograda.

Janković, inače, i bivši policajac, snimljen je kako hoda po Beogradu sa koferom u kome je snajper. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući tu fotografiju 14. februara gostujući u emisiji na TV Pink, rekao je da se on nije slučajno i slobodno šetao kroz Beograd, "već da mu je dozvoljeno kako bi bio uhvaćen na delu". Među pronađenim oružjem po Belivukovim štekovima su dva snajpera, a Vučić je objasnio da je snajper koji Janković nosi, drugi snajper koji je posedovala Belivukova grupa.

Njemu se stavlja na teret udruživanje radi vršenja krivičnih dela i četiri teška ubistva u saizvršilaštvu, kao nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Vlado Georgiev

Janković nije jedini policajac koji je radio za kriminalni klan Veljka Belivuka. Naime, među uhapšenima je i bio i bivši policajac iz Loznice Dejan Sekulić, koji je, prenosi Blic, promenio ime pre nekoliko godina. On je uzeo ime poznatog crnogorskog pevača - Vlada Georgieva. Nakon hapšenja ove grupe emitovan je snimak prisluškivanog razgovora Belivuka, njegove supruge i Georgieva na kom se čuje kako pričaju o lažnim imenima i falsifikovanim pasošima koje Belivuk koristi kada putuje, navodi Blic.

Georgiev je okrivljen da je izvršio krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, kao i  nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Željko Kodžić

Ovaj pripadnik kriminalnog klana Veljka Belivuka do hapšenja nije bio poznat javnosti po kriminalu. Kodžić (42) je okrivljen da je kao pripadnik te kriminalne grupe radio je kao čuvar u Centralnom zatvoru u Beogradu. Policija je prilikom pretresa Kodžićeve kuće u Vrčinu pronašla dve rasklopljene puške i dva rasklopljena pištolja. Njemu se, saopštio je Viši sud u Beogradu, na teres stavlja da je izvšio krivično delo udruživanje radi vršebja krivičnih dela, kao i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Slađana Sekulić

Među više od 20 uhapšenih članova kriminalnog klana Veljka Belivuka je i jedna žena -Slađana Sekulić (39), inaše bivša supruga Georgieva (Sekulića). Ona se tereti za ta dva krivična dela - udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ali i nedozovljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Na opštužnici su i terete se za udruživanje zbog izvršenja krivičnog dela i otmice i kasnije uhapšeni - Vojislav Đorđević (19), Slobodan Mitić (40), Aleksa Dunjić (24), Miloš Selak Lukić (21), Aleksa Stošić (22), Filip Ivanovski i Mijat S. (22).

Prilikom pretresa njihovih stanova zaplenjeni su dva pištolja, vazdušna puška, oko 600 metaka, manja količina narkotika, kao i više mobilnih telefona, kompjuteri i novac, saopštio je MUP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija