Aktuelno

Specijalizovana veća: Objedinjen postupak protiv Šalje, Januzija i Bahtirija

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2024

-

17:15

Specijalizovana veća: Objedinjen postupak protiv Šalje, Januzija i Bahtirija
Specijalizovana veća: Objedinjen postupak protiv Šalje, Januzija i Bahtirija - Copyright Prinstscreen YouTube/RTV Dukagjini

veličina teksta

Aa Aa

Specijalizovana veća Kosova u Hagu saopštila su da je odobreno objedinjenje postupka protiv bivših pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hadžija Šalje, Sabita Januzija i Ismeta Barhiljarija, optuženih za ometanje suda i zastrašivanje svedoka.

U odluci suda se navodi da bi objedinjavanje ovih predmeta služilo sprovođenju pravde i da ne bi bilo štetno ili u suprotnosti sa pravima optuženih.

Dodaje se da tužilaštvo očekuje da će predmet biti spreman za suđenje u maju ove godine.

Iz Specijalizovanih veća su najavili da je statusna konferencija u ovom predmetu zakazana za utorak, 13. februara.

Januzi i Bahtijari uhapšeni su na Kosovu i Metohiji u oktobru, a Šalja u decembru prošle godine. Od tada se nalaze u sudskom pritvoru u Hagu.

Tužilaštvo je prvo podiglo odvojene optužnice protiv Januzija i Bahtijarija, s jedne, i Šalje, s druge strane, ali je zatim podnelo zahtev za objedinjavanje postupka, koji je usvojio sudija za prethodni postupak Nikola Giju.

Po optužnici, Bahtijari i Januzi su, po Šaljinom nalogu, u aprilu prošle godine stupili u nedozvoljeni kontakt sa neimenovanim svedokom iz procesa protiv bivših lidera tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji 1990-ih godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija