Aktuelno

MUP se oglasio povodom slučaja u romskom naselju: Pripadnici policije u ulici Vuka Vrčevića postupali po ovlašćenjima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2024

-

15:09

MUP se oglasio povodom slučaja u romskom naselju: Pripadnici policije u ulici Vuka Vrčevića postupali po ovlašćenjima
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova oglasilo se, kako navode, povodom pojedinih medijskih navoda o jučerašnjem postupanju policije na Paliluli, u Ulici Vuka Vrčevića. MUP ističe da su juče pripadnici policije, u skladu sa zakonom i svojim ovlašćenjima, potraživali lica na adresama stanovanja koja se sumnjiče da su prethodno uznemiravala više mlađih osoba na autobuskom stajalištu, a odmah potom napali i povredili policijskog službenika.

Najpre je, kako se navodi, tridesetogodišnji policijski službenik Policijske uprave za grad Beograd juče oko 15.45 časova u Bulevaru Despota Stefana napadnut prilikom vršenja službene dužnosti, u trenutku kada je uočio da tri osobe maltretiraju više mlađih lica.

"U nameri da odbrani mlađa lica i zaštiti ih od nasilnika, primenio je policijska ovlašćenja, legitimisao se službenom legitimacijom, nakon čega su mu tri osobe uputile uvrede, a zatim je jedan od njih ciglom pogodio policijskog službenika u glavu, dok ga je drugi udario zatvorenom šakom, takođe u predelu glave", navodi se u saopštenju.

Povređeni policijski službenik je od strane Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar gde mu je ukazana lekarska pomoć.

"Policija je ubrzo identifikovala izvršioce i utvrdila da se radi o licima koja žive u nehigijenskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića, kao i da se radi o licima koja su od ranije poznata kao izvršioci više krivičnih dela sa elementima nasilja. Takođe, za dvoje od njih bila je raspisana i potraga zbog postojanja osnova sumnje da su i u prethodnom periodu izvršili slična krivična dela", dodaje su saopštenju.

Policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom intenzivno radi na pronalasku ovih lica.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije kojima obmanjuju javnost, već da sve prethodno provere preko zvaničnih institucija", navodi se u saopštenju.

Inače, Unija Roma Srbije izrazila je "duboku zabrinutost" i oštru osudu zbog nedavnog, kako navode, "brutalnog i ponižavajućeg policijskog postupanja u romskom naselju na opštini Palilula u Beogradu", navedeno je u saopštenju organizacije.

"Prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo. Članovi naše zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi. Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljano kršenje Zakona", navodi se u saopštenju.

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11 saopštila je danas da prikuplja dokaze o "brutalnom i nedopustivom prekoračenju policijskih ovlašćenja u romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića u Beogradu, koje je, kako se čini, rasno motivisano".

Komentari (0)

Srbija