Aktuelno

U Novom Pazaru inaugurisan reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Senad Halitović

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

17:21

U Novom Pazaru inaugurisan reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Senad Halitović
U Novom Pazaru inaugurisan reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Senad Halitović - Copyright Tanjug/Aleksandar Nićiforović

veličina teksta

Aa Aa

Novoizabrani reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Senad Halitović inaugurisan je danas u Novom Pazaru. 

Njemu je menšura – dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje za vrhovnog poglavara muslimana Srbije, uručena na svečanoj ceremoniji u novopazarskoj Stambol džamiji.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

Novom poglavaru IZS menšutu je uručio posebno oformljen odbor, a inauguracija je održana nakon podnevne molitve muslimana. 

U obraćanju vernicima Halitović je rekao, između ostalog da funkcija na koju je izabran u oktobru prošle godine predstavlja odgovornost, a unapređenje institucije i jedinstvo muslimanskih vernika u Srbiji biće među njegovim priritetima tokom petogodišnjeg mandata. 

"Ovim smo zaokružili izborni ciklus u Rijasetu Islamske zajednice Srbije. Menšura je simbolika, ali jako bitna. Ovim pokazujemo ozbilnost IZS. Naš legitimitet nije sporan i mi želimo da nastavimo putem kojim idemo. Duži period govorimo o ujedinjavanju muslimana u Srbiji, postoje podele i nerazumevanja. Naša želja je da sve to prevaziđemo i da dođemo do jedinstvene i jake islamske zajednice. Pozivam državu i institucije da prihvate sve ono što je sprovedeno po zakonu i transparentno“, naveo je Halitović.

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

Prema ovlašćenjima, nakon što je inaugurisan, Halitović je uručio i menšure muftijama Rijaseta Islamske zajednice Srbije. 

Senad Halitović izabran je za reisu-l-ulemu u oktobru 2023. Za njegov izbor glasala su 102 člana Vrhovnog sabora u proširenom sastavu. Za zamenika reisu-l-uleme izabran je muftija niški Eldin Ašćerić.

Halitović je rođen je 1979. godine u Novom Pazaru. Školovao se u Jemenu, nakon čega se vraća u Srbiju gde je u Islamskoj zajednici od 2006. godine obavljao funkcije imama i profesora islamskih predmeta. 

Tanjug/Aleksandar Nićiforović

 

Prvi put je za muftiju sandžačkog i predsednika sandžačkog Mešihata izabran 2019. godine. Pre toga dugi niz godina bavio se humanitarnim radom. Govori tečno arapski jezik. Oženjen je i otac je četvoro dece.

Od 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija