Aktuelno

Kancelarija za KiM: Saopštenje pokreta "Samoopredeljenje" je poziv na novi linč, međunarodna zajednica ne sme da ćuti

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2024

-

18:00

Kancelarija za KiM: Saopštenje pokreta "Samoopredeljenje" je poziv na novi linč, međunarodna zajednica ne sme da ćuti
E-Stock, Profimedia - Copyright E-Stock, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saopštenje pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija o Pogromu koji su Srbi doživeli 17. marta 2004. nije ništa drugo nego poziv na novi linč Srba na Kosovu i Metohiji i međunarodna zajednica ne sme ostati nema na ovu vrstu pretnji i manipulisanja činjenicama, poručili su iz Kancelarije za KiM.

"Podmukli pamflet 'Samoopredeljenja', u kojem se martovski pogrom 2004. godine opisuje kao miran protest, a Srbi ponovo lažno optužuju za utapanje tri albanska deteta u selu Čabra, što je tada demantovala i UNMIK policija istakavši da je reč o slučajnom i tragičnom događaju, potvrđuje očigledno - da je suština Kurtijeve idelogije mržnja prema srpskom narodu i da je njen krajnji cilj etničko čišćenje", navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ocenjuje da, kao i 2004. godine, "albanski šovinisti pokušavaju da zloupotrebe tragičnu smrt dece kako bi racionalizovali svoje podmukle namere prema srpskom narodu, a Kurtijeva ideologija prikazuje se u svom pravom zločinačkom svetlu". 

Emil Čonkić

 

Kako se navodi u saopštenju, falsifikovanje istorije i laži kojima se Kurtijeva šovinistička organizacija služi, kako bi prikrila činjenicu da je martovski pogrom nad srpskim narodom 2004. godine bio dugo planiran i politički inspirisan, samo potvrđuju da je centralna ideja albanske vrhuške u Prištini - Kosovo i Metohija bez Srba. 

"U tom svetlu sva Kurtijeva objašnjenja i opravdanja njegovih jednostranih poteza i institucionalizovanog nasilja usmerenog protiv srpskog naroda nisu ništa drugo do najobičnija laž i pravljenje alibija za sprovođenje konačnog rešenja srpskog pitanja na Kosovu i Metohiji", kaže se u saopštenju.

Kurti ne krije plan progona

Kancelarija za KiM još jednom upozorava da se pred očima sveta realizuje plan progona srpskog naroda se Kosova i Metohije i da, kako kažu,  Kurti to i ne krije, što  neminovno vodi u destabilizaciju širih razmera. 

"To se može sprečiti samo odlučnim izolovanjem Kurtija i zabranom njegove idelogije zla, u suprotnom na Kosovu i Metohiji neće biti mira i stabilnosti, a posledice će biti nepopravljive i dalekosežne".

"Samoopredeljenje" je ranije, povodom godišnjice događaja od 16. marta 2004. godine, optužilo UNMIK i Kfor da nisu reagovali kada su na, kako kažu, "mirne albanske demonstrante pucali kriminalci" u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Prema tumačenju te stranke, utapanje albanskih dečaka iz Čabre "rezultiralo je organizovanjem mirnog protesta", a na Albance koji su izašli na most na Ibru pucali su, kako se tvrdi, "srpski kriminalci", zbog čega su onda širom Kosova izbili protesti, navodno, "sa zahtevom za pravdu". 

"Samoopredeljenje", takođe, kaže da će "zahtevati pravdu" za tada izgubljene živote, pošto je u tim neredima život izgubilo 19 osoba, od kojih 11 Albanaca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija