Politika

Vlada u Prištini saopštila da je "Kurti ponudio saradnju" za brzo rešavanje problema zbog uredbe o ukidanju dinara

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

11:48

Vlada u Prištini saopštila da je "Kurti ponudio saradnju" za brzo rešavanje problema zbog uredbe o ukidanju dinara
Vlada u Prištini saopštila da je "Kurti ponudio saradnju" za brzo rešavanje problema zbog uredbe o ukidanju dinara - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, u razgovoru sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, rekao da uredba centralne banke u Prištini o ukidanju platnog prometa u dinarima, predstavlja "odluku nezavisne i profesionalne institucije", i ponudio "saradnju" u brzom rešavanju svih problema koji spadaju u nadležnost vlade, saopštila je vlada u Prištini.

U saopštenju se navodi da je, zbog uticaja te uredbe na srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, vlada u Prištini preduzela mere da bi obezbedila da tranzicija bude brza i laka za Srbe na KiM i da je Kurti izneo predloge za prelazni period, objavio je Reporteri.

Eskobar je izjavio u četvrtak, nakon sastanka sa Kurtijem, da je pitanje upotrebe dinara na KiM "hitno humanitarno pitanje koje odmah mora da se reši".

"Naši odnosi se suočavaju sa izazovima zbog tretmana srpske manjine na Kosovu. To je hitno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši", rekao je Eskobar novinarima u Prištini, prenela je Koha.

Ukazao je da odluka centralne banke u Prištini o zabrani upotrebe dinara otežava život Srbima na KiM, istakavši da su SAD zabrinute zbog toga.

Američki diplomata je naveo da je tokom posete KiM razgovarao sa Srbima koji su mu ukazali na izazove sa kojima se suočavaju zbog uredbe o zabrani dinara.

"To su najugroženiji građani, poput osoba sa invaliditetom, penzionera i studenata. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je uredba uticala na njih. Premijer Kurti je obećao da će pogledati neke od predloga koje sam mu dao", rekao je Eskobar.

Izaslanik SAD izrazio je nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija "biti fleksibilna" kada je reč o uredbi o zabrani upotrebe dinara na KiM u razgovorima u okviru dijaloga koji će, kako je naveo, biti održani u utorak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija