Politika

Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Pitanje dinara na Kosovu i Metohiji rešiti u interesu građana

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2024

-

08:40

Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Pitanje dinara na Kosovu i Metohiji rešiti u interesu građana
Ambasadorka Nemačke u Beogradu: Pitanje dinara na Kosovu i Metohiji rešiti u interesu građana - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad izjavila je da Srbija ima kapacitet da brže napreduje na putu u EU i da joj je velika želja da nova vlada i Skupština, zajedno sa civilnim društvom postignu još brži napredak.

On je u intervjuu za list "Blic" naglasila da bi Srbija u narednom periodu mogla da bude motor za ceo region i da bi bilo jako dobro ako bismo se ubrzali. Na pitanje o oblastima u kojima bi Srbija i Nemačka mogle da unaprede saradnju, Konrad kaže da zajednički ekonomski prostor koji je iniciran iz Berlinskog procesa i koji on podržava, ali i sav napredak na putu ka EU mogu da povećaju atraktivnost Srbije kao investicione lokacije.

"Poželjan bi bio i jači i bolji razvoj srpske ekonomije, srpskih kompanija i to bi povećalo atraktivnost Srbije kao ekonomske lokacije, ali i kao trgovinskog partnera. To je moja želja Srbiji i srpskoj ekonomiji", rekla je nemačka ambasadorka.

Govoreći o uredbi CBK da ukine dinar na KiM i tome da li ta situacija zahteva veće uključivanje EU, Konrad kaže da ukidanje dinara kao valute na Kosovu i Metohiji mora da se reši u interesu građana i mora da se radi na tome da postoji prelazni rok.

Ona je rekla da bi zbog toga trebalo da se otvore mogućnosti za snabdevanje ljudi gotovinom.

"Evropska unija je već u velikoj meri uključena - imamo specijalnog predstavnika gospodina (Miroslava) Lajčaka koji je vodio razgovore prošle nedelje. Ove nedelje je bio u Prištini, najavio je da će doći do nove runde glavnih pregovarača", rekla je ona.

Dodala je da je poznato da Nemačka u velikoj meri podržava ovaj proces, odnosno da je EU već uključena. Kako je rekla EU može da podstiče rešenje, otvori mogućnosti za dijalog, ali ne može umesto Beograda i Prištine da vodi taj proces do kraja i prezentuje krajnje rešenje.

Komentari (0)

Srbija