Politika

Kurti tražio od Katastra da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, Eskobar pozdravio odluku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2024

-

12:21

Kurti tražio od Katastra da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, Eskobar pozdravio odluku
Kurti tražio od Katastra da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, Eskobar pozdravio odluku - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je od Katastarske agencije u Prištini zatražio da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, onako kako je odlučio takozvani ustavni sud.

"Zbog viši  državnih ciljeva odlučili smo se na ovaj korak", rekao je Kurti

On je to rekao na sednici svog kabineta i dodao da je Prištini postalo jasno da mora da bira između dve opcije - da sprovede odluku Ustavnog suda ili da se pitanje Prištine u vezi članstva u Savetu Evrope skine sa dnevnog reda.

Printskrin/Facebook/Albin Kurti

 

"Nakon brojnih sastanaka, poseta i komunikacija, postalo nam je jasno da je za neke od brojnih uslova koji su nam dati za članstvo u Savetu Evrope utvrđeno da su ispunjeni, a da su neki navedeni kao problemi. Ali jedan ostaje i neće biti uklonjen, a to je sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju manastira Dečani", rekao je Kurti i dodao da su mu države Kvinte jasno stavile do znanja da mora da izabere između dve opcije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravio je danas odluku privremenih institucija u Prištini da uknjiže imovinu manastira Visoki Dečani i naglasio da je to važan i neophodan korak.

"Želim da napomenem da je današnja odluka za Manastir veoma važna, bila je teška, ali neophodna. Zahvaljujemo institucijama na ovom koraku”, rekao je Eskobar posle sastanka sa predsednicom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Kosovska predsednica rekla je svi dogovoreni sporazumi moraju da budu spovedeni u potpunosti, ne delimično, te ocenila da je imala sadržajan sastanak sa Eskobarom i da su razgovarali i o poslednjim dešavanjima na Kosovu, ali i o odluci Centralne banke Kosova o zabrani dinara.

"Saradnja sa našim saveznicima je ne samo korisna već i neoiphodna. To je od životne važnosti pogotovo danas kada je Kosovo preduzelo krucijalne korake ka učlanjenju u Savet Evrope", rekla je ona.

Ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria". Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.

Poslednja u nizu kritika stigla je iz nemačke ambasade u Prištini. Naime, iz nemačke ambasade u Prištini poručeno je da je brza primena presude Ustavnog suda u vezi sa vraćanjem zemljišta manastriru Visoki Dečani od vitalnog značaja za članstvo u Savet Evrope.

Portparol Ambasade Nemačke u Prištini Kristijan Bother, rekao je za Gazetu ekspres da sprovođenje odluke Suda o imovinskom sporu između opštine Dečani i manastira Visoki Dečani može biti "ključan preduslov" za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Zato je brza primena presude, kroz bilo koju vrstu naloga ili institucije, imperativ ne samo u pogledu zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, već i u pogledu integriteta Ustavnog suda", rekao je Bother.

Osmani o CBK i izborima za gradonačelnike

Osmani je na konferenciji rekla i da će u saradnji sa saveznicima biti rešeno pitanje dinara. Ona je to rekla na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a povodom uredbe o zabrani dinara takozvane Centralne banke Kosova, prenosi Koha.

Zbog uredbe, koja je stupila na snagu 1. februara i prema kojoj je jedina valuta za gotovinsko plaćanje evro, dovedena je u pitanje egzistencija i opstanak Srba na KiM, pošto svoja primanja od države Srbije dobijaju u dinarima.

Osmani je na konferenciji rekla i da očekuje da se proces smene takozvanih gradonačelnika na severu KiM obavi u predviđenim rokovima

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija