Društvo

Slučaj "Visoki Dečani": Prištini se žuri u Savet Evope, a da li će to biti moguće bez vraćanja imovine manastiru

Komentari

Autor: B.Gigović Grubić, A. Ćup

12/03/2024

-

20:31

Slučaj "Visoki Dečani": Prištini se žuri u Savet Evope, a da li će to biti moguće bez vraćanja imovine manastiru
Slučaj "Visoki Dečani": Prištini se žuri u Savet Evope, a da li će to biti moguće bez vraćanja imovine manastiru - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani opet se našlo u žiži interesovanja srpskih i prištinskih medija, a da Kosovo bez rešavanja ovog i drugih pitanja koje se tiče vladavine prava neće moći da postane član Svata Evrope kojem teži, poručeno je juče i iz Nemačke. Naime, iz nemačke ambasade u Prištini poručeno je da je brza primena presude Ustavnog suda u vezi sa vraćanjem zemljišta manastriru Visoki Dečani od vitalnog značaja za članstvo u Savet Evrope.

Portparol Ambasade Nemačke u Prištini Kristijan Bother, rekao je za Gazetu ekspres da sprovođenje odluke Suda o imovinskom sporu između opštine Dečani i manastira Visoki Dečani može biti "ključan preduslov" za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Zato je brza primena presude, kroz bilo koju vrstu naloga ili institucije, imperativ ne samo u pogledu zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, već i u pogledu integriteta Ustavnog suda", rekao je Bother, preneo je Kosovo onlajn.

On je podsetio i da su i Nemačka i drugi međunarodni partnerti Kosova više puta tražili sprovođenje odluke Ustavnog suda, te da je u izveštaju istaknutih pravnika Saveta Evrope neispunjavanje odluke suda o Visokim Dečanima okvalifikovano kao "čisto kršenje vladavine prava".

Upravo je o tome za Euronews Srbija govorio i advokat i stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević koji je podsetio da je pred Kosovom ta obaveza već jako dugo.

Euronews

 

"Ta obaveza se pominje u izveštajima i Evropske komisije, Stajt departmenta i zaista na svim nivoima koji Kosovu direktno znače. Međutim, očigledno, iako govore o vladavini prava, oni odluku svog Ustavnog suda još uvek nisu sproveli", kaže Antonijević.

Dodaje da je od nemačke stigao dodatni pritisak na Prištinu da sprovede odluku Ustavnog suda.

"Nemačka je jasno rekla da je vraćanje zemljišta uslov i mislim da zaista Kosovo nema nijedan argument. Niti ga je realno ikada imalo, ako govorimo o vladavini prava, za oduglavačanje sa sprovođenjem ove odluke Ustavnog suda", rekao je Antonijević za Euronews Srbija.

Podvukao je da su institucije Kosova stale iza te odluke, a "odluka vlade da je ne sprovede je isključivo politička".

"Kosovo mora mnogo ozbiljnije da shvati i svoje međunarodno preuzete obaveze... Članstvo Kosova u Savet Evrope neće biti vezano za konkretne slučajeve, već za jedan širi dijapazon poštovanja ljudskih prava. Ako govorimo o pravu na imovinu, znači pogledajte kako izgleda ostvarivanje prava na imovinu u ovom trenutku srpske zajednice, znači tu ima jako mnogo problema, imate EU koja tu pomaže već dugi niz godina svojim projektom koji se bavi upravo onima koji su izbegli na teritoriju Srbije", rekao je Antonijević.

Prebacivanje "vrućeg krompira"

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničke odnose Fatmir Šeholi za Euronews Srbija kaže da je pitanje ulaska Kosova u Savet Evrope uslovljeno sprovođenjem odluke Ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani. 

"Ako se odluka sprovodi onda će Kosovo biti deo razmatranja članstva Kosova u Savetu Evrope.  ⁠Sprovođenje odluke Ustavnog suda je ustavna obaveza. Nažalost, s obzirom na to da je sprovođenje te odluke od strane političkih činioca zloupotrebljano u političke svrhe Kosovo je pod sankcijama EU i u dobroj meri veliki broj ministra i sam premijer vlade Kosova su u međunarodnoj diplomatskoj izolaciji", navodi Šeholi za Euronews Srbija.   

Euronews/Printscreen

 

Smatra i da Kosovo ne bi trebalo da se dovodi u situaciju da uopšte bude pod pritiskom, nego da, kako je dodao, sprovodi odluke svojih institucija. 

"Po onome koliko sam mogao da vidim Vlada Kosova želi da prebaci ‘vruć krompir’ opštini Dečani i time da prebaci ‘loptu’ na lokalni nivo", kaže Šeholi, a na pitanje da li je gradonačelnik Dečana poslednji kočničar u nizu, odgovara: 

"Bilo kakva 'kočnica' sudske odluke neće moći da sprečava sprovođenje odluke, jer to je odluka Ustava Kosova i nema nikakve drugačije alternative".

Eparhiju niko nije kontaktirao

Eparhiju raško-prizrensku, ni Manastir Visoki Dečani niko iz kosovskih institucija nije kontaktirao u vezi izvršenja odluke Ustavnog suda Кosova iz 2016 godine u vezi zemlje manastira Visoki Dečani", navodi se u saopštenju ove eparhije. 

"Poslednjih godina svedoci smo više izjava najviših kosovskih zvaničnika da odluka Ustavnog Suda o zemlji manastira Dečani navodno nije legalno donesena i da ne može biti izvršena i da o njoj treba da se vodi nekakav dijalog sa Crkvom. Nakon konsultacija sa našim pravnim savetnicima i više kontakata sa međunarodnim predstavnicima u Prištini, izneli smo naš stav da se oko pomenute odluke Ustavnog suda, koja je obavezujuća i konačna (res judicata), ne može voditi nikakav dijalog, niti praviti dogovor jer je to protivno zakonskim principima u svim demokratskim društvima", navode iz eparhije. 

Kako dodaju, budući da je opština Dečani godinama odbijala da izvrši odluku Ustavnog suda obraćali su se i centralnom katastru Кosova koji ima puno pravo da upiše zemlju čime bi se sutomatski ažuriralo katastarsko stanje imovine manastira na opštinskom nivou. Ustavni sud Кosova se takođe u međuvremenu oglašavao da se odluka mora sprovesti. 

"Nažalost, nismo našli razumevanje ni spremnost da se odluka izvrši ni od strane lokalnog ni centralnog katastra Кosova bez ikakvog obrazloženja. Naš slučaj je konstantno bio prebacivan sa opštinskog na centralni i sa centralnog na opštinski nivo i na taj način se uporno izbegavalo izvršenje odluke osam godina", ističe se u saopštenju. 

Tanjug/Kancelarija za KiM

 

Zato, kako dodaju, očekuju da kosovske institucije konačno urade svoj deo posla u skladu sa zakonom i upišu zemlju u katastar i manastiru izdaju uredan posedovni list u skladu sa sudskom presudom. 

"Smatramo da bi to bio značajan korak za vladavinu prava. Što se tiče spremnosti za dijalog u cilju unapređenja života i rešavanja praktičnih pitanja, naša Crkva uvek je bila i ostala otvorena za razgovor sa svim ljudima dobre volje, što smo na delu pokazivali svih ovih godina", zaključuje eparhija u saopštenju. 

Kosovski ministar: Nasleđeni problem

Na pitanje da li je tačno da Vlada očekuje da opština Dečani uskoro uknjiži 24 hektara zemljišta na ime manastira Visoki Dečani, ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići je rekao da zemlja treba da funkcioniše u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Treba da imamo jasnu sliku odakle ovakve odluke proizilaze, kao i ovi problemi. Ovo je jedan nasleđeni problem koji nisam detaljno pratio i nije u mom krugu delovanja kako bih dao zakljućak o tome, ali na Kosovu nema prostora za odluke koje imaju izvor iz perioda Miloševića. Svaka odluka Vlade Republike Kosova treba da napravi prekid sa tim vremenskim periodom", rekao je Krasnići.

Prepucavanja između vlasti i opozicije

Povodom medijskih informacija da je Vlada Kosova navodno uputila zahtev optini Dečani da sprovede odluku Ustavnog suda o povraćaju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, šefica poslaničkog kluba vladajućeg Pokreta samoopredeljenje, Mimoza Kusari Ljilja je rekla da nije obaveštena o tome.

"Nemam informaciju da je takav zahtev uputila Vlada Kosova, morate se za to pitanje obratiti Vladi Kosova. Smatram da je Vlada adresa da je postojao takav zahtev, dok sa druge strane, uz isti proces, pored odluke Ustavnog suda, vodi se i drugi pravni proces u Osnovnom sudu u Prištini, koji je osporio proces prenosa imovine od bivšeg vlasnika u manastiru Dečani", rekla je ona, te dodala:

"Dakle, mora se proveriti da, ako govorimo o pravdi, redu i pravu, moraju postojati i isti principi. Drugim rečima, sprovođenje odluke Ustavnog suda mora biti u skladu sa načelom odluke ili presude i Osnovnog suda ako je u postupku. Trebalo bi da postoji konačna odluka Osnovnog suda za proces, koji će onda otvoriti put za sprovođenje odluke Ustavnog suda u slučaju da svi uslovi budu sazreli”, rekla je Kusari i dodala:

Organi ili institucije koje to treba da sprovedu odluku su van Skupštine Kosova, rekla je ona i dodala da je reč o opštini Dečani ili o Katastarskoj agenciji Kosova.

"Naravno, ako imamo spornu situaciju, u svakoj od okolnosti bez efekta politizacije ili opterećenja kao što je slučaj sa ovom situacijom, uvek se pre konačne primene posmatra da li postoje sporovi u vezi sa imovinom. Odluka koja je doneta mora sačekati pojašnjenje u vezi sa zakonskim odlukama".

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova i poslanik u kosovskoj skupštini Ramuš Haradinaj je rekao medijima da Aljbin Kurti i njegova vlada treba da preuzmu odgovornost za važne odluke i da nije fer da odluku oko povraćaja zemljišta manastiru Dečani, prebacuju na opštinu. Krajem prošle godine, gradonačelnik opštine Dečani, Baškim Ramosaj, član Alijanse za budućnost Kosova, rekao da je njegov stav o povraćaju imovine manastiru, dobro poznat i da to ne treba činiti.

Predsednik Saveza istoričara Kosova "Ali Hadri" u Dečanima, Skadran Imeraj, juče je na konferenciji za medije zatražio je da se ne sprovedi presuda Ustavnog suda u vezi sa imanjem, kako je rekao, u blizini manastira Dečani.

"Lideri države moraju biti oprezni i odlučni da se presuda Ustavnog suda ne sprovodi. Oni moraju da ubede zemlje članice EK pre glasanja o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope da će eventualno sprovođenje ove presude Ustavnog suda biti opasan presedan za Kosovo i da Kosovo može da sklizne u sudbinu Crne Gore, čija imanja i crkve su proglašene vlasništvom Srpske pravoslavne crkve", rekao je Imeraj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija