Politika

"Problem u komunikaciji s Kurtijem": Eskobar u Prištini posle oštrih izjava na račun kosovskih zvaničnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/03/2024

-

09:52

"Problem u komunikaciji s Kurtijem": Eskobar u Prištini posle oštrih izjava na račun kosovskih zvaničnika
Gabrijel Eskobar - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boravi danas u Prištini, a njegova jučerašnja oštra izjava da SAD imaju problem u komunikaciji sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem daleko je odjeknula. On bi u Prištini trebalo da ostane do petka, a prvo se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. U planu je da se na Kosovu sastane i sa predstavnicima Srpske liste i predstavnicima nevladinih organizacija.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan rekao je juče da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije.

"Partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavise od jednog čoveka ili stranke, ali imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem. Imali smo, uživali u veoma, veoma bliskom partnerstvu sa Kosovom u prošlosti. Veoma bismo voleli da se taj odnos vrati na onaj kakav je bio pre", rekao je Eskobar.

Govoreći na onlajn konferenciji za novinare o Zajednici srpskih opština, Eskobar je rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

Printskrin/Facebook/Albin Kurti

 

"Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi. U statutu koji dozvoljava izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to. I to je pravno obavezujuća obaveza. Tako da smo čuli mnogo različitih razloga zašto to nije podneto ili zašto nije napredovalo, nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje", rekao je Eskobar.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi reagovao je na izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o Kosovu i istakao da je takav pad komunikacije između kososvske vlade i predstavnika SAD šokantan, prenosi Kosovo online.

"Čitajući komentare američkog izaslanika Eskobara tokom posete Kosovu, šokantno je doživeti takav pad u komunikaciji sa Vladom Kosova. Bojim se da gospodin Kurti gradi izbornu pretpostavku 'borbe sa zapadnim pritiskom da se zaštiti suverenitet'. Potpuna glupost, ali efektivna", naveo je Seljimi na društvenoj mreži "X".

Kosovski analitičar Astrit Gaši ocenio je da je ZSO veliki problem, a ne pitanje dinara, prenosi Dukađini. Kaže i da postoje dve tačke u kojima se ne slaže sa Eskobarovim izjavama a radi se o ZSO.

"Ne mislim da je Zajednica toliko nebitna kao što kaže gospodin Eskobar. Ne bi bio nikakav problem ako bi se dala dodatna ovlašćenja srpskim opštinama, ali je veoma veliki problem kada se imovina prenosi na Srbiju kao privatni oblik, pa i u školskom sistemu, kada se paralelni sistem obrazovanja i zdravstva prenosi kao vlasništvo Srbije i upravlja se kao da je javna institucija Kosova. Dakle, ovde imam problem", naveo je Gaši.

Kako kaže, Eskobar nije u pravu u svom opisu ZSO.

Podsetimo, pre nedelju dana Prištinu je posetio i Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. Ova poseta je usledila nakon sastanka u Briselu krajem februara na koji nije želeo da dođe glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, pošto je rekao da najavljena tema o dinatu, za Prištinu nije tema za dijalog.

Osnovni sporazum iz Ohrida je najbolji sporazum koji je mogao da bude postignut i Evropska unija očekuje njegovu bržu implementaciju, rekao je nakon sastanka sa Bisljimijem u Prištini prošle sedmice Lajčak.

"Razgovarali smo i o Statutu Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je Lajčak, istakavši da će nastavak dijaloga u Briselu, na nivou glavnih pregovarača, biti sledeće nedelje u Briselu.

Dan ranije je predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio da se o statutu ne razgovara u dijalogu i da Kosovo sprema svoj nacrt.

Milivojević o odnosu Eksobara i Kurtija

Karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je danas, povodom izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, da je Eskobar koristio jedan diplomatski rečnik kada je to izjavio.

On je za Tanjug rekao da to u suštini znači da ima potpunog neslaganja što je, potvrda onoga što je pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džjems O'Brajen rekao pre mesec dana.

profimedia

 

"Ono što posebno pokazuje to nezadovoljstvo je ocena mere vezano za ukidanje dinara na KiM, za koju Eskobar kaže da je katastrofalna. Ukoliko je tačno prevedeno, onda je to najviši izraz nezadovoljstva koji je do sada mogao da se čuje", istakao je on za Tanjug.

Milivojević kaže da bi bilo prirodno očekivati da američka strana na direktniji način reaguje na ocene koje ima vezano za ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji i na probleme koje proizvodi Kurti za njihove strateške interese kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, i dodaje da je povratak dijalogu Beograda i Prištine moguć samo ako američka strana primeni ozbiljnije mere.

"Ovo se sve do sada svodi na verbalne ocene, kritike i nezadovoljstva koja ne proizvode posledice i ne vraćaju nas u dijalog. Za vraćanje u dijalog je neophodno da se primeni konkretna mera, vraćanje u prethodno stanje po tri osnova", rekao je Milivojević.

Kako je naveo, prvi osnov je da se mera oko dinara potpuno suspenduje, odnosno da se vrati mogućnosti korišćenja dinara na prostoru KiM, zbog normalnog funkcionisanja života na KiM, ali i zdravstva, obrazovanja, usluga i svega što podrazumeva normalan život.

Milivojević dodaje da je drugi osnov vraćanje Zajednice srpskih opština na sto, što se, napominje on, u ovom trenutku vidi da je ključno pitanje jer da je pitanje ZSO bilo zaokruženo sve ovo se ne bi desilo.

"Treća stvar je disciplinovanje Kurtija kada je reč o merama i akcijama koje sprovodi i koje podrazumevaju zloupotrebu prava i represiju, od hapšenja do repsresije prema imovini, prema svemu onome što predstavlja srpski narod ne samo na severu KiM, nego i u enklavam na jugu", objasnio je on.

Milivojević kaže da su ovo tri stvari koje mogu da doprinesu deeskalaciji i da stvore ambijent za nastavak dijaloga, a da je sve drugo improvizacija i pokušaj da se preko tolerisanja tog stanja izvrši pritisak na Srbiju da prihvati neku vrstu realnosti.

Komentari (0)

Srbija