Politika

Eskobar: Nisam uspeo da ubedim Kurtija u vezi sa upotrebom dinara

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2024

-

13:11

Eskobar: Nisam uspeo da ubedim Kurtija u vezi sa upotrebom dinara
Gabrijel Eskobar - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da nije uspeo da ubedi kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotreba srpskog dinara na Kosovu i Metohiji.

"Potrebno je nam je rešenje. Zato sam pitao premijera da suspenduje odluku dok mi, zajedno sa Evropskom unijom, dakle SAD i Kosovom, radimo na dugoročnom rešenju koje bi odgovorilo na vaše potrebe. To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Eskobar je u četvrtak u Prištini, nakon sastanka sa Kurtijem, rekao da je pitanje upotrebe dinara na KiM "hitno humanitarno pitanje koje odmah mora da se reši".

Prištinska vlada je ranije danas saopštila da je Kurti, u razgovoru sa Eskobarom, rekao da uredba centralne banke u Prištini o ukidanju platnog prometa u dinarima, predstavlja "odluku nezavisne i profesionalne institucije", i ponudio "saradnju" u brzom rešavanju svih problema koji spadaju u nadležnost vlade.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija