Politika

Eskobar posetio manastir Visoki Dečani i Peć: "Srpska zajednica pati, hitno su potrebna rešenja"

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2024

-

14:52

Eskobar posetio manastir Visoki Dečani i Peć: "Srpska zajednica pati, hitno su potrebna rešenja"
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar izjavio je da srpska zajednica na Kosovu i Metohiji pati zbog uredbe o zabrani dinara takozvane Centralne banke Kosova i da su potrebna urgentna rešenja.

On je to rekao prilikom posete Peći gde se sastao sa lokalnom srpskom zajednicom iz Goraždevca i dodao da je na sastanku mogao da čuje iz prve ruke kako ta odluka utiče na njih, prenosi Radio Goraždevac.

"Ovde postoji zajednica koja zaista pati. Ima ljudi koji se suočavaju sa realnim problemima zbog nedostatka mogućnosti za primanje penzija. Tako da zaista želim da radim sa vladom Kosova u nadi da ću pokušati da pronađem urgentno rešenje", rekao je Eskobar.

On je rekao da je teško čuti te priče i ostati ravnodušan i poručio srpskoj zajednici da američka vlada želi da Srbi žive na KiM u uslovima bezbednosti, sigurnosti i dostojanstva. "I mi ćemo nastaviti da radimo na tome. A što se tiče kosovske vlade, oni imaju odgovornost da to ostvare i zbog toga ćemo ih smatrati odgovornim", rekao je Eskobar.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer posetili su danas i manastir Visoki Dečani.

Poseta je usledila dan nakon što su privremene prištinske institucije naložile, posle osam godina, da se sprovede odluka Ustavnog suda u Prištini da se uknjiži 24 hektara zemlje u vlasništvu manastira i šume.

Ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria". +

Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija